Cu ocazia unui interviu recent, directorul general Dorel Dulău saluta demersurile unor manageri de spitale bihoreni în direcția extinderii secțiilor sau compartimentelor de îngrijiri paliative, răspunzând astfel pozitiv la inițiativa Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

 

„Mă bucură foarte mult că unul dintre spitalele din județul Bihor – este vorba de Spitalul Orășenesc Ștei – a reușit să crească numărul de paturi în specialitatea îngrijiri paliative.

Undeva prin iulie-august 2021, eram la Spitalul Orășenesc Ștei și aveam o idee împreună, aceea de a crește numărul de paturi de internare în specialitatea paliație. Acum, cei de acolo au extins compartimentul cu trei paturi. Numărul nu este foarte mare, dar este un început și acesta va mai crește. Amintesc și Spitalul Municipal «Episcop Nicolae Popovici» din Beiuș, care este, în același sens, în faza de avizare la Ministerul Sănătății și sperăm că această idee încet, încet, se va materializa pentru că sunt cerute astfel de servicii medicale de îngrijiri paliative”, ne-a declarat Dorel Dulău.

Directorul general CAS Bihor a menționat și discuțiile pe aceeași temă cu autoritățile locale din Marghita și Aleșd, care au înțeles necesitatea dezvoltării serviciilor de îngrijiri paliative în cadrul unităților spitalicești pe care le administrează:

„Am avut discuții și tatonări cu administrațiile locale din Marghita și Aleșd, toți fiind încântați de această idee, toți înțelegând necesitatea dezvoltării acestei specialități și nevoia reală a asiguraților din zonele respective, deoarece spitalele din municipiile și orașele bihorene deservesc și populația din zona rurală limitrofă”.

Interlocutorul nostru mai amintea și inițiativa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate referitoare la finanțarea serviciilor medicale de îngrijiri paliative:

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate a avut o inițiativă foarte bine primită, și anume aceea de a introduce, din anul 2024, în Programul de finanțare, și zona de paliație. Astfel, această specialitate va fi finanțată de CNAS într-un mod specific în cadrul programelor și vor fi servicii de acest gen nu doar în internare continuă, ci și în ambulatoriu, cu echipaj mobil și la domiciliu. Astfel, medicii de familie din zona rurală vor fi integrați în acest sistem de îngrijiri paliative și vor fi îndemnați să participe la prestarea acestor servicii medicale, inclusiv la domiciliul pacientului care nu se poate deplasa la cabinet”.

La finalul dialogului nostru, Dorel Dulău, șeful CAS Bihor, a subliniat rolul pe care medicii de familie îl joacă în asigurarea stării de sănătate a populației, mai ales în cazul celei din mediul rural, acolo unde deplasarea acestora la domiciliile asiguraților și permanenta legătură cu aceștia poate face diferența:

„În zona rurală – și insist pe această zonă pentru că, trebuie să recunoaștem, este mai defavorizată față de mediul urban – este important ca medicina primară, medicii de familie, să binevoiască să se deplaseze la domiciliile asiguraților pentru a-i ajuta, începând de la un simplu vaccin până la alte servicii medicale de care aceștia din urmă au nevoie. Până la urmă, deschiderea acestor servicii medicale trebuie să vină din partea noastră, a instituțiilor publice. Trebuie să-i îndemnăm  pe toți furnizorii să vină în ajutorul asiguratului cu acele servicii medicale pe care noi le constatăm din date statistice, din mass-media. Noi încercăm să adaptăm și să propunem modificarea legislației în direcția apropierii de nevoile asiguratului. Cu cât asiguratul este mai sănătos prin această prevenție pe care insistăm, cu atât, până la urmă, întreaga societate românească – și pe noi ne interesează în mod special cea bihoreană – va fi mai sănătoasă”.