Șuștiu. Momente înălțătoare - 120 de ani de la construcția Bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavril”
Momente înălțătoare au trăit locuitorii satului Șuștiu la Biserica Ortodoxă cu Hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” pentru că PS Sofronie Drincec, episcopul Oradiei și Bihorului, împreună cu Protopopul de Beiuș, Marian Popa, au săvârșit sfânta liturghie arhierească împreună cu un sobor de preoți.
O zi binecuvântată de Dumnezeu s-a dovedit a fi ziua de duminică, când „șuștenii” au trăit clipe de sărbătoare care, cu siguranță, nu vor fi uitate niciodată, pe aceste meleaguri minunate. Părintele paroh Călin-Daniel Pădurean a oferit celor prezenți o scurtă monografie, la care a lucrat personal, a Parohiei Ortodoxe Române Șuștiu, sugestiv intitulată „Satul meu Șuștiu”. Monografia, în format color, conține 32 de pagini, împărțită în cinci capitole – Istoricul comunității parohiale; Istoricul bisericii parohiale; Cimitirul; Activități culturale și filantropice în trecut; Profilul actual al parohiei.
Scurt istoric
Situat la poalele Munților Codru Moma din lanțul Carpaților Occidentali, satul Șuștiu este așezat între orașele Ștei și Vașcău din Țara Beiușului, pe valea Crișului Negru, la confluența cu râul Crișul Văratecului. Șuștiul face parte din comuna Lunca, județul Bihor, alături de Lunca, Briheni, Hotărel, Seghiște și Sârbești. Localitatea Șuștiu este menționată în documente pentru prima dată în anul 1581 cu numele de Felsödusd, regăsindu-se după aceea cu mai multe denumiri. Șuștiul am putea spune că își are originea în perioada feudală, iar ca argument avem faptul că în apropiere este situat satul Seghiște, vechi centru protopopesc din Țara Beiușului, fapt care se adaugă și la mărturia primului Urbariu din 1588 când Șuștiul era înregistrat alături de Seghiște și alte sate, având 40 de capi de familie (iobagi) și 4 oameni liberi. Faptul că în Șuștiu existau în secolul al XVII-lea 5 mori pe apă ne duce cu gândul că la început vatra satului era pe malurile celor două râuri care străbat satul. În secolul al XVIII-lea datele referitoare la Șuștiu se înmulțesc. Astfel, satul este repartizat fierăriei de la Vașcău alături de alte 10 sate, locuitorii fiind scutiți de plata censului în schimbul muncilor legate de fierărit, cărat cărbuni, arderea cărbunilor, crăpatul lemnelor, transportul lemnelor și al minereului etc. Acum localitatea Șuștiu este una înfloritoare datorită faptului că oamenii sunt foarte harnici, mulți tineri revenind în sat, după diferite experiențe pe alte meleaguri, deschizându-și propria afacere.
Istoricul bisericii parohiale
După cum era obiceiul în vechime, biserica a fost construită pe locul cel mai înalt, dar totodată în mijlocul satului. Despre existența unei biserici în Șuștiu avem date încă din secolul al XVII-lea dacă stăm să analizăm Miscelaneul din 1695. În Conscripția din 1769, la Șuștiu era o biserică de lemn, un preot și 20 de case. De asemenea știm că în 1900 a fost dărâmată biserica de lemn construită cu un veac înainte, care punea în pericol viața credincioșilor din cauza stării avansate de degradare. În 29 ianuarie 1902, preotul paroh Ilie Bursașiu înaintează o cerere către consistoriul eparhial al Vicariatului din Oradea pentru aprobarea începerii construirii bisericii cu Hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. În 12/25 iulie se încheie contractul pentru „edificarea bisericii” cu meșterul Quai Giovanni din Beiuș. Sătenii au adus un aport semnificativ luând hotărârea să vândă din lemnul pădurii urbariale pentru a construi biserica. La data de 29 decembrie, în Duminica după Nașterea Domnului, 1902, se săvârșea sfințirea bisericii în prezența protoprezbiterului Vasile Papp și a unui sobor de preoți din satele vecine. După venirea părintelui Călin-Daniel Pădurean, în anul 2014, biserica a intrat în mai multe etape de renovări, acum fiind un locaș de cult modern, care are în prezent un număr de aproape 400 de credincioși. În anul 2017 consiliul parohial a început demersurile necesare pentru a construi capela mortuară din satul Șuștiu. La aceste demersuri se alătură familia Ladar Gheorghe și Maria împreună cu fiii Ladar Marius Iuliu, Ladar Gheorghe Sorin și Ladar Cristina Mihaela care donează terenul necesar pentru construirea capelei. În perioada octombrie 2019 – martie 2021 s-au efectuat lucrările de construcție până la stadiul premergător picturii, de către firma S.C. Design Impact Construct S.R.L. reprezentată prin Dorin Traian Boca.
Momente înălțătoare
Chiar dacă Hramul Bisericii din Șuștiu este pe 8 noiembrie, când în calendarul ortodox se sărbătorește „Soborul Sfinților Mihail și Gavril”, credincioșii din acest sat au sărbătorit duminică, într-o zi care, practic, a fost una a fiilor satului, deoarece au revenit pe meleagurile natale mulți localnici care își duc traiul departe de locul de baștină. A fost, într-adevăr, multă lume, printre care am remarcat prezența consilierului județean Dorin Boca, a sătencei Mihaela Ladar, care lucrează în Elveția, a ec. Horia Miara, directorul Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Ștei, a părintelui pensionar Ioan Rădac (Mișu), precum și Mihai Cuc, acum în Timișoara, dar și un fapt îmbucurător prin afluența de copii și tineri, ceea ce denotă dragostea acestora pentru locurile natale. Într-o liniște exemplară toți enoriașii au fost părtași la aceste momente înălțătoare, iar cuvântul de învățătură a PS Sofronie Drincec, episcopul Oradiei și Bihorului, a avut darul să capaciteze auditoriul, ca și cuvintele protopopului de Beiuș, Marian Popa. În cuvântul său, preotul paroh Călin-Daniel Pădurean a mulțumit înalților oaspeți de a fi alături de săteni într-o zi în care s-a sărbătorit, chiar dacă în avans, 120 de ani de la construcția și sfințirea Bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavril” din Șuștiu. Cuvinte de mulțumire a avut și pentru toți credincioșii care au participat la organizarea ireproșabilă a acestei sărbători, cu un aport substanțial din partea consilerului județean Dorin Boca. La finalul Sfintei Liturghii toți credincioșii au fost invitați la o agapă frățească în care s-au legat noi prietenii, care, cu siguranță, nu vor fi uitate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.