În peste 400 de localități alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, în anumite intervale orare, din cauza secetei. Cele mai afectate județele Botoșani, Vrancea și Neamț. Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59%.

 

Administrația Națională "Apele Române" monitorizează permanent exploatarea resurselor de apă/satisfacerea cerințelor de apă, precum și modul de aplicare a prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare.

În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59%, în scădere față de săptămâna trecută când era de 79,77%.

„Menținem însă un volum de cca 3,409 miliarde mc (față de 3,46 miliarde mc cât era la începutul lunii). Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat”, potrivit comunicatului de presă.

În prezent, în 421 de localități (din care 7 orașe- Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, parțial municipiul Iași) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, in anumite intervale orare. Cele mai afectate județele Botoșani -120 localități, Iași - 90 localități, Vrancea - 37 localități, Neamț - 24 localități, Gorj - 38 localități, Bacău - 18 localități, Galați - 17 localități, Bihor -15 localități, Dolj 7 localități, Mehedinți -9 localități, Vaslui - 10 localități, Olt - 8 localități, Argeș și Giurgiu - 6 localități, Suceava și Dâmbovița - 5 localități, Hunedoara - 3 localități”, se precizează în comunicat.

În 271 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate (fântâni secate amplasate pe domeniul public al statului) localități din județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Olt și Gorj. Cele mai afectate județele Botoșani -152 localități din care partial și Municipiul Dorohoi, Vaslui - 61 localități, Bacău - 15 localități, Neamț - 12 localități, Suceava - 10 localități, Iași - 7 localități, Galați - 5 localități.

Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 34 de secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ.

Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) este de 3000 mc/s urmând să ajungă în data de 12 august la valoarea de 2800 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii august (4300 mc/s).

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației. Planuri de restricții în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacități de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcție de specificul activității acestora și al economiei în ansamblu. Fiecare dintre noi poate adopta soluții individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol”, se arată în finalul comunicatului.