Târgul de la Vama Sării, la ediţia 54
Târgul de la Vama Sării a ajuns anul acesta la ediţia a 54-a, fiind unul dintre cele mai longevive manifestări etno-folclorice din judeţul Bihor. De-a lungul anilor, folclorul, obiceiurile şi tradiţiile populare locale s-au asociat şi cu modernul.
„Organizarea unui eveniment poate fi, de multe ori, o adevărată provocare. Dar dacă ştii foarte bine ce ai de făcut, lucrurile încep să se aşeze, să te simţi confortabil făcând asta şi să-ţi placă extraordinar de mult”, aflăm de la conducerea primăriei din Vadu Crişului, care, alături de Centrul de Cultură al judeţului Bihor, a fost organizatorul evenimentului, scoţând în evidenţă câteva din aspectele de care e nevoie să ţii cont: cui te adresezi, nevoile clientului, cadrul pe care îl vei pune la dispoziţie, logistica (materiale de prezentare, ecrane, videoproiectoare, calculator/server, transmisie online, internet, mese, scaune, parcare, acces etc.). Timpul este un alt aspect care trebuie tratat cu mare atenţie. Planificarea din timp te va ajuta să ai o mai bună programare a evenimentului, o evidenţă a necesarului, să ştii exact cine îţi vor fi colaboratorii, pe cine te poţi baza ca echipă. Echipa de organizare este o verigă esenţială în acest proces. Asigură-te că te vei putea baza pe oamenii tăi şi că fiecare ştie foarte bine ce are de făcut. Bugetul este un alt lucru pe care trebuie să-l cunoşti cu exactitate. În funcţie de acest buget vei şti cum vei orchestra, ce alegeri vei face în materie de detalii: sonorizare, aranjarea meselor şi scaunelor, lumini şi multe altele. Prezenţa de spirit te poate salva în momente dificile, care pot să apară oricând în timpul organizării evenimentului, dar şi în timpul desfăşurării acestuia. Experienţa este cea care te ajută mai ales în momentele „surpriză”, pe care orice organizator şi le doreşte să nu fie prezente.
Aşezată acolo unde apele Crişului Repede se eliberează din chingile Munţilor Pădurea Craiului şi Munţilor Plopişului, comuna Vadu Crişului a constituit, la începutul Evului Mediu, un loc de trecere şi vămuire a căruţelor şi plutelor cu sare şi lemn ce veneau din Principatul Transilvaniei spre centrul Europei. Mărturie legată de această activitate stă turnul aflat la intrarea în defileu, pe o stâncă verticală, construit la 8 metri înălţime faţă de sol, „Casa Zmăului”, care reprezintă un martor al începutului Evului Mediu în aceste locuri. Turnul era destinat supravegherii traficului pe Criş şi drumul de pe malul stâng al râului. Denumirea serbării este atestată de documente din Evul Mediu, potrivit cărora, la Vadu Crişului, pe Crişul Repede, activa fără întrerupere un punct vamal. De mai mult de o jumătate de secol, sărbătoarea de la Vama Sării se organizează anual, în prima săptămână din luna iune. În acest an, din cauza alegerilor europarlamentare şi locale, evenimentul a avut loc pe 29-30 iunie.
În aceste zile, Vadu Crişului se sărbătoreşte pe sine, identitatea definită pe baza valorilor locale. La manifestare, localnicii vor să evidenţieze ideea de stabilitate. Pentru aceasta, este foarte potrivită introducerea tradiţiei populare în structura festivităţii. Elementele folclorice apar ca simboluri ale continuităţii. Definirea identităţii locale presupune interpretarea actuală a trecutului istoric şi a culturii populare. Membrii comunităţii locale vor să anime trecutul, să-şi păstreze identitatea prin tradiţii, artă populară, muzică populară, dans popular. Elementele folclorice evocate cu prilejul sărbătorii de la Vama Sării actualizează atractiv tradiţiile populare. Participanţii activi ai festivalului traversează satul, pe străzi, intră în contact direct cu publicul. Totuşi, locul central al festivalului folcloric rămâne scena ridicată pe terenul de fotbal. Evocarea tradiţiilor se petrece atât pe plan artistic, cât şi pe cel gastronomic. Concursul de pregătit bograci echivalează cu prezentarea bucătăriilor din localităţile vecine sau ale celor din comunele înfrăţite, devenind bun prilej pentru a stabili relaţii de colaborare sau de prietenie.
Spectaculozitatea evenimentului este garantată de focul de artificii şi de lansarea de porumbei voiajori. În cazul Vadu Crişului, prin spectaculozităţile de la Vama Sării, intră în oferta turistică şi contextul natural, precum trecutul istoric şi cultural a localnicilor. Completându-se reciproc, programele consolidează tocmai acest aspect unic al localităţii. De o însemnătate simbolică este şi cercul oaspeţilor invitaţi la manifestare. Prestigiul social al invitaţilor, interesul regional, naţional, cel de dincolo de hotare ilustrează importanţa evenimentului. Participarea politicienilor cunoscuţi sporeşte, de asemenea, însemnătatea zilei satutului. În ziua satului poartă importanţă deosebită relaţiile dintre oraşele înfrăţite, precum şi relaţiile cu localităţile învecinate, apropiate. Reprezentanţii acestor localităţi sunt implicaţi în organizarea manifestărilor.
Vămuirea plutei cu sare s-a efectuat sâmbătă, ora 17.30, la podul de intrare în defileu. Apoi, pe scena montată pe terenul de fotbal, primarul Dorel Cosma şi Czeglédi Gyula, primarul oraşului Hajduszoboszló (localitate înfrăţită cu comuna de pe valea Crişului Repede), au deschis evenimentul şi expoziţia „Fără frontiere” a artistului fotograf Ovi D. Pop, în sala de sport, cu fotografii din Vadu Crişului şi din Hajdúszoboszló (Ungaria). De la ora 18.30, pe scenă au urcat formaţiile artistice din comuna Vadu Crişului, iar programul a continuat cu spectacolul oferit de către Otilia Haragoş Seghedi şi Stângaciu şi s-a terminat cu o discotecă în aer liber. Seara, invitaţii din Ungaria s-au întâlnit la o masă comună cu consilierii locali din Vadu Crişului şi cu familiile gazde. La eveniment, cei prezenţi au fost salutaţi, pe lângă primarul Dorel Cosma, de către conducătorii delegaţiilor din localităţile înfrăţite.
Pe o vreme splendidă, programul zilei de duminică, 30 iunie, a debutat la ora 9.00, când a demarat concursul „Cea mai gustoasă mâncare”, în cadrul căruia s-au întrecut 5 echipe.
După defilarea formaţiilor artistice din centrul comunei până la terenul de fotbal, de la 12.30 a avut loc deschiderea oficială a târgului. Au onorat evenimentul, printre alţii, Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, senatoarea Arina Moş, deputaţii Szabó Ödön, Ioan Mang şi Ioan Cupşa, subprefectul Emilian Pavel, Mircea Mălan, vicepreşedintele CJ Bihor, Cristian Buzlea, directorul AFIR Bihor, Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu, Vasile Cociuba, primarul comunei Varciorog, Csalok Sandor Holden, viceprimarul comunei Tileagd, Ancuţa Şchiop, directoarea Bibliotecii Judeţene, precum și primarii comunelor înfrățite din Ungaria: Nagy János, primar al comunei Felsőpakony, Rostas Péter, viceprimar al comunei Székkutas, Kondor Géza, primarul comunei Révfülöp, si Lévai Enikő, directorul executiv al Managmentului Destinaţiei Turistice din Hajduszoboszló. Vorbitorii au felicitat edilii comunei și pe locuitorii săi pentru acest eveniment, dorindu-le distracție plăcută. Semnalul de start al festivalului a fost dat de lansarea celor 54 de porumbei voiajori, simbolizand ediţia a 54-a a Târgului de la Vama Sării. Festivalul Târgului de la Vama Sării, cu participarea formaţiilor artistice de pe Valea Crişului Repede, în organizarea Centrului Cultural al judeţului Bihor, s-a desfăşurat până la ora 18.00.
La ora 16.00, după o lungă și dificilă deliberare, juriul a stabilit premiile pentru echipele participante la concursul de gătit. Premiul I a fost decernat echipei din Vadu Crişului, premiul II - echipei din Révfülöp (Ungaria), locul III revenind echipelor PSD Vadu Crişului, Székkutas şi Hajdúszoboszló.
De la ora 19.00, pe scenă au urcat, pe rând, interpreţi consacraţi: Mohácsi Brigitta, cunoscută şi din Sláger TV Ungaria, formaţia Mustang şi Jador. Evenimentul s-a terminat cu foc de artificii.
Pe perioada Târgului a functionat un atelier interactiv de tir cu arcul şi un parc de distracţii.
I.H.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.