„Tradiții de iarnă din Ținutul Beiușului prin ochii unui amator” - Expoziție la Muzeul din Beiuș
Joi, 2 februarie, la Muzeul Municipal Beiuș a avut loc vernisajul unei expoziții fotografice inedite, după cum sugerează chiar titlul acesteia: „Tradiții de iarnă din Ținutul Beiușului prin ochii unui amator”.
Ideea și transpunerea ei în practică au aparținut membrilor Asociației „Ținutul Beiușului”, aceștia lansând și un concurs de fotografii dedicat amatorilor, prin care să fie imortalizate diverse obiceiuri și tradiții ce țin de Sărbătorile de iarnă, așa cum sunt acestea păstrate în Depresiunea Beiușului.
Cu ocazia vernisajului, muzeograful Cristian-Remus Țoța a vorbit despre importanța realizării unor materiale fotografice sau audio-vizuale care să păstreze momente și evenimente legate de obiceiurile noastre, mai ales în contextul transformării, diluării, chiar alterării tradițiilor în timp:
„Obiceiurile și tradițiile de iarnă din Țara Beiușului sunt pe o linie de contaminare și diluare, ele nu sunt moarte, existând câteva locuri unde acestea sunt păstrate. Oamenii uită, însă, adevăratele semnificații ale tradițiilor, asta deoarece vechiul stil de viață s-a schimbat, De exemplu, în zonă, colindul aparținea exclusiv băieților și bărbaților, în vremurile de demult, iar faptul că în ziua de astăzi se duc și fetele la colindat este apanajul diluării tradiției noastre.
După colaci, cu corindețul, umblau și fetele, și băieții, adică toți pruncii, cu corinda mergeau exclusiv băieții, c-o fi fost «Steaua» sau c-o fi fost alte obiceiuri. Și sunt două tipuri de colinde: cele legate de Crăciun și colindele sau corinzile de Anul Nou. Sunt obiceiuri care, din păcate, în ultima vreme s-au cam amestecat, dar este important că le ducem mai departe.
Expoziția încearcă să pună în valoare ceea ce mai putem recupera și duce mai departe din ceea ce avem în Țara Beiușului”.
Andrei Bar, președintele Asociației „Ținutul Beiușului”, a precizat că scopul ONG-ului pe care îl coordonează este promovarea meșteșugurilor populare, a tradițiilor și obiceiurilor locale, motiv pentru care era firesc ca expoziția „Tradiții de iarnă din Ținutul Beiușului prin ochii unui amator”, văzută ca un proiect-pilot, să-și găsească locul pe simezele Muzeului Municipal Beiuș. Vorbitorul a mai declarat că, prin expoziția de față organizatorii și-au propus să promoveze autenticul, tradiționalul, într-o lume unde kitsch-ul este tot mai prezent. La final, Andrei Bar a precizat că în spatele celor 29 de fotografii este o muncă intensă, soldată cu realizarea, exclusiv cu telefonul mobil, a câtorva mii de instantanee din satele Depresiunii Beiușului.
Alexandru Jurcan, vicepreședintele Asociației „Ținutul Beiușului”, actualmente Manager Proiect (Financiar) la Centrul Cultural Clujean, a declarat că își propune să-și valorifice experiența dobândită în organizarea unor astfel de proiecte la Beiuș, orașul său natal. Acesta a mai anunțat că, după acest eveniment de lansare, vor urma și altele, unul, de Paști și altul în vară, sub forma unei șezători.
Muzeograful Cristian-Remus Țoța a subliniat valoarea documentară a materialului fotografic realizat pentru expoziția „Tradiții de iarnă din Ținutul Beiușului prin ochii unui amator”:
„Au căutat să surprindă manifestările ca atare, așa cum sunt ele acum, motiv pentru care putem vorbi despre fotografii etnografice de interes contemporan, ele surprinzând reminiscențele tradițiilor și obiceiurilor noastre, ceea ce se mai păstrează în ziua de astăzi, în zona Beiușului”.
Cei care doresc să vadă expoziția celor de la Asociația „Ținutul Beiușului” o pot face, la Muzeul Municipal, până la 1 martie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.