Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, una dintre instituțiile de învățământ de prestigiu din județul Bihor, cu o istorie impresionantă – fiind printre primele licee înființate în mediul rural din România, in 1953 – a fost, pe 15 ianuarie, gazda unui eveniment cultural remarcabil dedicat poetului național Mihai Eminescu.

Această activitate, desfășurată în Centrul de Documentare și Informare al Colegiului, care  trebuie să aibă un rol important în viaţa şcolii şi a comunităţii locale, a adus în prim-plan geniul eminescian și a demonstrat încă o dată importanța valorilor culturale pentru formarea tinerelor generații.

Centrul de Documentare şi Informare reprezintă o cale spre un învăţământ modern, adaptat nevoilor reformei propuse de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, reformă care urmăreşte o adaptare a învăţământului românesc la cel european şi mondial.

Utilitatea Centrelor de Documentare şi Informare rezultă din gama largă de activităţi, din oferta variată pe care o are în ceea ce priveşte materialele de documentare pe diferite suporturi: scrise, pe suport magnetic (casete video şi audio, dischete), pe CD-uri etc., cât şi diversitatea instrumentelor care stau la îndemâna elevilor şi profesorilor (video, calculator, televizor, casetofon, proiector, xerox etc.).

CDI este centrul cu resurse documentare multimedia. El pune la dispoziţia elevilor şi a profesorilor, a întregii comunităţi locale, toate informaţiile necesare desfăşurării activităţii şcolare sau pentru lărgirea orizontului cultural al individului. Furnizează documentele necesare informării şcolare şi profesionale a elevilor în vederea integrării lor socio-profesionale. CDI are două funcţii: funcţia de bibliotecă (bază de informare) şi funcţia de cercetare şi prelucrare a materialului informativ. În acest sens, CDI nu este doar locul în care sunt păstrate documentele, este în acelaşi timp şi locul de iniţiere în căutarea de informaţii şi a altor tehnici de documentare: utilizarea internetului, a dicţionarelor, enciclopediilor, a fişierelor de informaţie, luarea de notiţe, realizarea fişelor de lectură, conceperea de fişe tematice etc. Beneficiind de un fond divers şi bogat de carte, CDI răspunde nevoii de cunoaştere a elevului şi curiozităţii acestuia. Totodată, este spaţiul în care are loc egalizarea şanselor pentru grupurile dezavantajate (program de remediere şcolară, consilierea copiilor cu CES, implicarea părinţilor şi comunităţii în viaţa şcolii prin activităţi de formare şi parteneriat); un spaţiu specific realizării unor activităţi extraşcolare (dezbateri, cluburi de lectură, redacţii), în realizarea şi derularea unor proiecte educaţionale (interne/externe).

Organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și marcând Anul Mihai Eminescu, evenimentul a reunit peste 150 de elevi din ciclul gimnazial și liceal, fiind o dovadă a implicării active și a colaborării dintre profesorii dedicați și elevii pasionați de literatură, artă și muzică.

Totodată, prezența directorului Florin Mălai a subliniat importanța pe care Colegiul o acordă educației culturale.

Evenimentul moderat de către Miruna Puşcău, elevă în clasa 11 F, a fost conceput ca un dialog între poezie, artă și muzică, implicând elevii în mod direct și oferindu-le oportunitatea de a explora lumea lui Mihai Eminescu prin multiple perspective.

Elevii au prezentat momente de poezie, lucrări artistice inspirate din opera poetului, materiale multimedia despre viața și corespondența sa, dar și creații proprii. Desfăşurătorul evenimentului a aratat astfel: interpretarea poeziei „Sara pe deal”, de către Giulia Reti şi Sarah Pop; PPT - „Viața și activitatea literară a marelui poet”-

(Material realizat de elevele: Iulia Pop, Sonia Costin, Olivia Pascar, coordonate de prof. Otilia Bradea); „Poezii vs reprezentări artistice” („Luceafărul” – Iulia Olar Kerekeș şi Cătălina Vandici vs Adela Gliga; „Ce te legeni codrule” – Rafael Ispas Ardelean vs Iasmin Geczi; „Venin și farmec” - Giulia Reti vs Ariana Teușde; „Lacul” – Ayanna Tătar vs Bianca Cotuna; „Lebăda”- Miruna Pușcău vs Amalia Bucur; „Freamăt de codru” – Veronica Nojea vs Sonia Dacin; „Floarea Albastră” – Daria Blaj şi Sarah Pop vs Andreea Lazăr; „Prin nopți tăcute” – Alexandra Hoble vs Natalia Alpăreanu; „Somnoroase păsărele” – Andreea Petruș vs Carla Toth; „Coborârea apelor” – Teodora Pascar vs Cristina Derecichei); PPT - „Corespondența dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle” (Material realizat de elevele Lorena Gabrian şi Maria Bolojan, coordonate de prof. Anca Tanc); prezentarea metodei cvintetul şi realizarea unor creații proprii (clasa a V-a A – Marian Bodea, Hasas Zsofia şi Olivia Bica; clasa a VI-a A - Antonia Șerbănescu, Patricia Vandici, Karla Geczi; clasa a IX –a E – Bianca Tanc, Karina Maier; clasa a XI-a F – Anca Rostaș Henrietta Peter; clasa a XI-a E – Petra Mihoc Geczi, Ariana Scurt, Alicia Lontiș, Alejandra Lontiș); PPT - „Lucruri mai puți știute despre Mihai Eminescu” (Material realizat de elevele Iulia Lascău şi Ruth Deac, coordonate de prof. Adelina Fabian).

Ultimul moment al evenimentului, considerat „cireașa de pe tort”, a fost un material video cu tentă mass-media, realizat de elevii din Consiliul Elevilor. Aceștia au intervievat colegii din școală pentru a evalua nivelul de cunoaștere al universului poetic eminescian. Rezultatul, creativ și bine realizat, a adus un suflu modern evenimentului, subliniind implicarea elevilor și impactul educativ al activității.

Această activitate a fost rezultatul unei colaborări armonioase între profesorii din Catedra de Limba și literatura română şi profesorul documentarist (prof. Livia Dan, prof. Otilia Bradea, prof. Adelina Fabian, prof. dr. Florina Mititean-Vandici, prof. Anca Tanc), profesorul de Arte plastice Adrian Bradea Adrian și bibliotecara Paula Lup.

Fiecare dintre aceștia a adus o contribuție esențială la succesul evenimentului, creând o punte între domenii diferite pentru a trezi interesul elevilor pentru opera și personalitatea lui Mihai Eminescu.

Atmosfera de colaborare și implicarea activă a participanților au demonstrat că moștenirea culturală poate fi un liant puternic între generații, iar prestigiul Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului este întărit de astfel de inițiative.

Evenimentul „Sinestezia geniului eminescian – Între cuvânt, imagine și armonie” a fost mai mult decât o activitate educațională. A fost o celebrare a culturii naționale și o oportunitate pentru elevi de a se conecta profund cu valorile literare românești. Colaborarea dintre profesori, elevi și personalul colegiului, a demonstrat coeziunea unei comunități dedicate excelenței. A reușit să trezească interesul elevilor pentru opera eminesciană, să le stimuleze creativitatea și să promoveze importanța poeziei și culturii în dezvoltarea lor personală. „Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are”, spunea Eminescu. Oare nu de astfel de idoli avem nevoie?

Organizarea impecabilă și diversitatea activităților au reflectat prestigiul Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, confirmându-l ca un reper al excelenței în educația din județ.

Ulterior, directorul Colegiului, prof. Florin Mălai, a subliniat, importanța perpetuării valorilor culturale naționale și rolul esențial al școlii în formarea caracterului și a identității elevilor. Acest moment festiv a fost mai mult decât o simplă activitate didactică – a fost un elogiu adus artei, poeziei și educației, într-o comunitate școlară dedicată excelenței.

Mihai Eminescu, prin genialitatea sa, a fost reînviat prin vocea, arta și pasiunea elevilor, lăsând o amprentă de neșters în sufletele tuturor celor prezenți.

prof. dr. Florina Mititean-Vandici; Hasas Ioan