Vadu Crişului - Întâlnirea confesiunilor, ediţie aniversară
Credincioşi aparţinând confesiunilor religioase existente în Vadu Crişului susţin, începând din anul 1997, în prima zi de Crăciun, un concert de colinde în faţa Primăriei. Unic în Bihor și, probabil, în țară, evenimentul aduce împreună credincioșii celor cinci confesiuni religioase din comună, care cinstesc Nașterea Domnului prin colinde tradiționale și specifice religiei pe care o împărtășesc.
Sărbătoarea Crăciunului este, probabil, cea mai iubită și cea mai așteptată sărbătoare a anului. Crăciunul reprezintă, pe lângă o sărbătoare creștină, o perioadă a tradițiilor și a obiceiurilor transmise din generație în generație. Crăciunul este, înainte de toate, o sărbătoare de suflet. Este pătura magică ce ne acoperă, acel ceva atât de intangibil de parcă este un parfum. Poate țese un val de nostalgii în jurul nostru. Craciunul nu este o dată, nu este o zi, este o stare de spirit. Crăciunul este momentul în care s-a unit cerul cu pământul și omul cu divinitatea. Spiritul Craciunului satură cea mai mare foame a omenirii. Crăciunul e iubire, emoție, mângâiere sufletească, bunătatea și compasiunea slăbiciunii umane… Din casă în casă, din inimă în inimă, dintr-un loc în altul, căldura Crăciunului ne aduce pe toţi mai aproape.
Colindul, bradul împodobit, scenetele cu motive religioase și mesele bogate sunt nelipsite în toate colțurile României, în special la sat, acolo unde obiceiurile se păstrează cel mai bine. Şi la Vadu Crișului se respectă. Aici, tradiţiile de Crăciun încă trăiesc şi bucură prin frumuseţea şi autenticitatea lor, atât la cei de etnie maghiară, cât şi la cei de etnie română. La Vadu Crişului, în ziua de 24 decembrie, la prânz, copiii pornesc cu Steaua, iar tinerii cu Viflaimul. Obiceiul, textul s-a transmis de la o generație la alta, iar colindatorii își împrospăteau repertoriul de colinde prin repetiții în timpul Postului Mic. În Seara de Crăciun feciorii şi barbaţii pornesc şi ei la colindat, însotiţi de muzicanţi, ca să invite locuitorii satului la bal. Desigur, colidatorii pornesc de la biserică şi trec pe la toate lăcaşurile de cult ale satului, pentru că ştiu că naşterea Mântuitorului şi spiritul Crăciunului au efecte benefice asupra sufletului creştinilor, sentimente ce se manifestă prin iertare, înţelegere şi bunăvoinţă între oameni. Au trecut 25 de ani de când fostul și actualul primar al comunei, Dorel Cosma, a inițiat și tradiționalizat aceste întâlniri. Dincolo de prezența, de-acum obișnuită, a membrilor celor cinci confesiuni religioase, întâlnirea are în substrat valori umane inimaginabile, care au schimbat raporturile dintre oameni, realizând, indiferent de limbă sau religie, o comunitate unitară, în cadrul căreia toleranța și respectul reciproc sunt elemente definitorii.
În prima zi de Crăciun, la sfârşitul slujbelor religioase, în faţa sediului primăriei, se strâng reprezentanţii celor 5 culte din comună şi se „întrec” în interpretarea celor mai frumoase colinde, închinate Naşterii lui Iisus Hristos. La o comandă imaginară, în jurul orei 12.00, parcarea din faţa Primăriei s-a umplut şi în acest an cu o mare de oameni şi copii, care, în calitate de spectatori, au aşteptat derularea concertului. La cea de-a 25-a întâlnire, aniversară, duminică, ceremonia a beneficiat de o zi superbă de primăvară, care a facilitat evenimentul. Din cele trei direcții ce converg spre primărie și-au făcut apariția grupuri de credincioși care au dorit să fie punctuali la întâlnire. Punctualitatea i-a determinat şi pe cei 5 preoți să adapteze slujba pentru a se încadra în timp, considerând întâlnirea la fel de importantă ca ritualul bisericesc. Scenariul s-a repetat, inclusiv așezarea grupurilor la locurile stabilite încă de acum un sfert de veac. Tradiționalele urări de „Cristos s-a născut” și „Sărbători fericite”, însoțite de strângeri de mâini, au fost „politețurile” cu care s-au gratulat reciproc consătenii.
Cu emoție în glas, ca de fiecare dată, Dorel Cosma, primarul comunei, i-a salutat pe cei prezenți cu tradiționalul „Hristos s-a născut” și „An Nou fericit”, exprimând bucuria pe care o simte alături de consătenii săi la această întâlnire, care se constituie într-un barometru în ce privește relațiile sociale și comunicarea între oameni. Apoi, într-o ordine aleatorie, cele cinci grupuri religioase au cântat câte două-trei colinde, după ritualul religiei tradiţionale cultului pe care l-au reprezentat. În final, un cor format din peste 300 de persoane aparţinând confesiunilor greco-catolică, reformată, ortodoxă, penticostală şi baptistă, simbol al toleranţei şi bunei convieţuiri, a cântat „O, ce veste minunată”, colind ce simbolizează unitatea în credință.
Evenimentul s-a încheiat cu împărţirea a 300 pachete cu dulciuri pentru copiii din comună prezenţi la manifestare. La balul românesc organizat în căminul cultural de la Vadu Crişului în zilele de 25, 26 şi 27 decembrie, începând cu ora 20.00, atmosfera a fost întreţinută de Dan Moisa, iar la cel maghiar, de muzicanţi din Satu Mare.
I.H.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.