Vadu Crişului. O iniţiativă lăudabilă - Sală de jocuri interactive
Parohia greco-catolică Vadu Crișului, prin asociația „Mons. Ioan Dan”, în colaborare cu părinţii şi cu conducerea Colegiului Tehnic nr. 1 Vadu Crișului, a venit cu ideea şi a realizat o sală de jocuri interactive şi de echipă în sprijinul şi spre bucuria elevilor.
Şcoala din ziua de azi trebuie să încurajeze familiile şi profesorii să stabilească acorduri de învăţare, să îi instruiască pe cei din conducerea şcolilor să solicite implicarea părinţilor permanent, nu numai atunci când sunt probleme, să acorde părinţilor dreptul de a lua decizii şi hotărâri care privesc şcolarizarea copiilor, să extindă programul de lucru din şcoală chiar după-amiaza, seara şi la sfârşit de săptămână, permiţând elevilor şi familiilor să se angajeze în activităţi de învăţare şi recreative, de instruire a părinţilor.
Biserica şi scoala sunt două instituţii atât de apropiate ca funcţie, încât este imposibil să slujeşti în biserică şi să faci abstracţie de şcoală şi invers, să faci parte din instituţia şcolii şi să faci abstracţie de biserică. Motivul fundamental pentru care biserica şi şcoala se presupun reciproc este faptul că amândouă au în vedere omul: biserica se ocupă de mântuirea omului, iar şcoala, de instruirea lui. Dar nu există mântuire fără cunoaştere şi cunoaştere fără instruire. De aceea, Cel ce a intemeiat Biserica, Mântuitorul Hristos, s-a numit „Învăţătorul”, una din slujirile Lui este cea învăţătorească, iar una din primele misiuni date apostolilor arată că una din funcţiile Bisericii va fi aceea de a învăţa: „Mergând, învăţaţi toate neamurile...” (Matei 28, 19).
„Având în vedere situația, temporară, a lipsei de spațiu din curtea clădirii (internat) din cauza noilor investiții făcute de către Primaria Vadu Crișului, respectiv construire „Centrul de meșteșuguri” în cadrul proiectului transfrontalier RoHu 126 și șantierul de rigoare rezultat în curtea școlii unde activează câteva dintre clasele de gimnaziu ale Colegiului Tehnic nr. 1 Vadu Crișului, ne-am gândit să realizăm un spațiu de joacă pentru copii în interior, în colaborare cu domnul director prof. Florin Mălai, căruia îi mulțumim pe această cale pentru deschiderea și implicarea cu care a primit inițiativa noastră”, aflăm de la preotul Vasile Ţânţaş; care a adăugat: „Împreuna am identificat o sală de clasă, am cumpărat jocuri şi, prin disponibilitatea și implicarea grupului de părinți de la clasa a V-a și a domnului profesor Adrian Bradea, am transformat sala de clasă în sală de jocuri interactive și de echipă, unde în fiecare pauză se joacă cu multă bucurie toți copii care își desfășoară activitate didactică în respectiva clădire”.
Frumuseţea spiritualităţii româneşti este rezultatul unităţii dintre biserică şi şcoala româneasca, a colaborării lor în decursul istoriei. Biserica şi şcoala românească au avut aceeaşi temelie, pe Iisus Hristos, si aceeaşi învăţătură fundamentală: Evanghelia Sa.
Sperăm ca colaborarea dintre şcoală, biserică, părinţi va mai avea multe rezultate în folosul copiilor.
I.H.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.