Atragerea de fondurilor europene este o prioritate pentru Vadu Crişului, deoarece este singura posibilitate pentru o comună de rangul doi, cum e comuna de pe lângă Crişul Repede, să-şi dubleze bugetul de investiţii şi să rezolve problemele oamenilor în timp mai scurt.

În urma deschiderii unor sesiuni în cadrul AFIR şi Programului Interreg V-A România -Ungaria 2021-2027, Primăria Vadu Crişului a depus, în cursul primei luni a anului 2024, patru proiecte pentru a obţine finanţare europeană. Desigur, au primit importanţă proiectele care vizează investiţii în infrastructură, sănătate şi sport-cultură.

Parc fotovoltaic

În cadrul  Programului Interreg V-A România - Ungaria 2021-2027, în data de 26 ianuarie au fost depuse trei proiecte. Investiția care vizează „Construire parc fotovoltaic cu putere instalată de 520kWp în localitatea Vadu Crişului, judeţul Bihor”, din cadrul proiectului „Cooperare verde, fără frontiere între comunele Vadu Crişului, Dobreşti şi orasul Hajdúszoboszló (Ungaria)”, are ca lider de proiect Consiliul Local al oraşului Hajdúszoboszló, iar parteneri comunele Dobreşti şi Vadu Crişului. Valoarea totală a proiectului este de 1.901.792,82 euro, din care partea comunei Vadu Crişului este 623.581 euro, cofinanţarea fiind de 2%. Parcul voltaic va fi construit în apropierea drumului judetean DJ 108I, pe direcţia Vad-Şuncuiuş, în zona numita Dealu Bandi. Indicatorii de rentabilitate financiară a investiţiei, precum şi planurile de dezvoltare şi eficientizare a consumului indică o situaţie favorabilă pentru construirea unei astfel de centrale fotovoltaice. Centrala electrică fotovoltaică cuprinde un ansamblu de echipamente electrice, cabluri şi elemente de conectare care permit producerea şi transportul curentului continuu până la invertoare, unde este transformat în curent alternativ, urmând ca, prin intermediul unui transformator, acesta să poata fi injectat în reţeaua Sistemului Energetic Naţional.

Aparatură pentru recuperare medicală

Investiția „Eficientizarea dispensarului comnal uman Vadu Crişului, judeţul Bihor, prin dotare cu aparatură de recuperare medicală” face parte din proiectul „Cooperare transfrontalieră pentru asistenţă medicală de înaltă calitate prin investiţii în infrastructură şi modernizarea echipamentelor medicale”, depus în parteneriat cu oraşul Hajduszoboszló din Ungaria, localitate înfrăţită cu comuna Vadu Crişului. În urma faptului că spaţiile de la etajul dispensarului medical uman sunt libere, prin proiect de doreşte dotarea cu aparatură pentru recuperare medicală. Dotarea fiecărui spaţiu este corespunzătoare destinaţiei sale, cu aparatură de ultimă generaţie şi mobilier adecvat activităţii medicale ce urmează să se desfăşoare. Valoarea totală a proiectului este 2.151.725,48 euro, din care partea comunei Vadu Crişului este de 511.147,48 euro, cofinanţarea fiind de 2%.

Alei pietonale pe malul Crişului Repede

Investiţia „Amenajare promenadă în localitatea Vadu Crişului, judeţul Bihor” face parte din proiectul „Punte peste granițe pentru protecția și conservarea naturii în regiunea Bihor - Hajdu-Bihar”, depus de către Consiliul Judeţean Bihor, în calitate de partener principal (lider de proiect), în parteneriat cu UAT Vadu Crișului și Autoritatea locală Körösszegapáti, Ungaria (parteneri). Valoarea totală a proiectului depus spre finanţare este în cuantum de 1.979.479,93 euro. Valoarea componentei de proiect a comunei Vadu Crişului este de 658.580,38 euro, cofinanţarea comunei fiind de 2%. În cadrul investiţiei din Vadu Crişului se propune amenajarea unor alei pietonale realizate din dale prefabricate pe malurile Crişului Repede, în zona podului din centru. De-a lungul aleii  sunt propuse jardiniere cu flori, corpuri de iluminat stradal, bănci din lemn. Se va amenaja zona pentru pescuit, ce este compusă din foişoare pe structură de lemn, unde sunt amplasate scaune (4 bucăţi) şi o zona de plajă cu nisip. De asemenea, se vor amplasa coşuri de gunoi, cişmele de apa şi un grup sanitar smart, tip container, placat cu lemn. Lăţimea aleilor pietonale va fi de 1,50 - 1,70m.

Drumuri modernizate

Proiectul „Modernizare infrastructură rutieră în comuna Vadu Crișului, județul Bihor” a fost depus la AFIR. Traseul în plan al drumurilori ce urmează a fi modernizate urmăresc  traseele existente, cât şi în ce priveşte lăţimile şi lungimile acestora. Lucrările de amenajare a drumurilor au în vedere şi o rezolvare privind scurgerea şi evacuarea apelor pluviale şi se va realiza prin șanțuri, rigole și podețe tubulare. Durata de execuţie a lucrărilor de C+M (construcţii - montaj) este de 24 de luni. Drumurile modernizate prin proiect ar fi: în satul Birtin pe vale spre staţia de tratare a apei, drumul industial în stânga spre cimitirul vechi şi de la drumul industrial pe lângă colonia de romi spre Vadu Crişului; în satul Topa de Criş pe vale până la drumul european (inclusiv drumul minei); în localitatea Vadu Crişului de la DJ108O până la  platforma de colectare selectivă a deşeurilor, drumul de la DJ108I spre familia Gherghel (zona spre gara mare) şi la Cutiş, drumul ocolitor pe partea dreaptă de la Savu spre troiţă. Lungimea totală a drumurilor propuse spre modernizare este 5.446 metri liniari şi valoarea proiectului este 4.511.282,74 lei cu TVA.

Ioan HASAS