În istoria comunei Vadu Crișului, „Târgul de la Vama Sării” a devenit un reper istoric. Manifestare complexă și inedită în care tradițiile istorice readuse în actualitate reprezintă o punte peste timp a ajuns în acest an la ediția cu numărul 53.

De-a lungul existenței sale manifestarea s-a bucurat de o intensă popularizare în mass-media românească, ajungând să fie cunoscută în țară și peste hotare. Interesul pentru această tradițională manifestare s-a amplificat odată cu trecerea timpului, întrucât tinerii asistă, conservă și promovează vestigiile istorice, tradițiile și obiceiurile legate de istoria acestor locuri. 

Denumirea serbării provine de la activitatea de vămuire a sării în defileul Crișului, în Evul Mediu (sec. XIII - XIV), când localitatea de pe Crișul Repede era un punct vamal. Vameșii rețineau o parte din sare, adusă în căruțe sau pe plute. Mărturie acestei vechi activități este turnul de piatră ce străjuiește maiestos defileul, ridicat la 8 m. înălțime, pe o stâncă, având trei ferestre de observație. Turnul și grota au fost botezate și au rămas în istorie cu numele de „Casa Zmăului”. Ziua târgului era o sărbătoare a comunității și pentru a-l face mai atractiv și pentru alte sate din împrejurimi, dând amploare evenimentului, s-a creat și o latură artistică în care cei talentați au întreținut buna dispoziție prin cântec și dans, calități specifice românilor. Evenimentul din acest an a avut o importanță deosebită pentru localnici și pentru turiștii care, începând din anii 1905, au făcut excursii la peștera și la cascada Vadu Crișului și s-au odihnit la cabană, deoarece, după zeci de ani de agonie, această construcție și-a recăpătat vechea strălucire. Sâmbătă, la prânz, la inaugurarea construcției, cei prezenți au fost salutați de către Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, care a trecut în revistă și istoricul cabanei. Am aflat că peștera a fost descoperită în anul 1903, iar prima construcție lângă peșteră a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană - Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație turistică non-profit, înființată în 1891, în Cluj. La cererea Societății, contele Zichy Ödön,  proprietarul zonei, a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905, când a fost și deschiderea oficială a peșterii. Acesta avea o terasă acoperită și o locuință, iar la etaj erau camere pentru cazarea turiștilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.

Restaurantul și cabana au fost cumpărate în anul 1918 de familia Mateescu, construcțiile fiind deja avariate în urma Primului Război Mondial. Clădirile și terenul au fost apoi naționalizate, una dintre clădiri a fost atunci demolată (parțial). În 2006, moștenitorii familiei Mateescu recuperează în instanță proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei este cumpărată de catre Consiliul Județean Bihor, președinte fiind atunci Kiss Alexandru. În anul 2018, Consiliul Județean Bihor, avându-l ca președinte pe Pasztor Sandor, a depus și a câștigat proiectul ,,Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare - PRONATURE”, cod ROHU 126. Acesta este finanțat în cadrul Programului Interreg VA România - Ungaria 2014 - 2020, un proiect cu fonduri europene prin care partenerii au avut drept ținte: Consiliul Județean Bihor - Adoptarea unor măsuri de protecție, conservare și valorificare a patrimoniului natural protejat prin crearea unui centru multifuncțional de monitorizare, protecție și conservare a naturii, prin reabilitarea Cabanei Vadu Crișului aflată în proprietatea Consiliului Județean Bihor și transformarea ei în Centru de Monitorizare și promovare a naturii. Primăria Körösszegapáti va realiza un centru de informare pentru situl Natura 2000 Berekböszörmény-Körmösdpusztai legelők HUHN 20103.

Primăria Vadu Crișului, aflată pe teritoriul sitului care face obiectul proiectului, va realiza un Centru de Promovare a culturii tradiționale - Centru de meșteșuguri tradiționale și va promova importanța protejării și conservării resurselor comunității locale prin intermediul unor evenimente.  Asociația Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, fostul custode al sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului, participă la implementarea proiectului prin implementarea unui sistem de monitorizare  cantitativă și calitativă a fenomenului turistic în sit, activitate care va contribui la fundamentarea unei alte activități, respectiv realizarea unui plan de management al vizitatorilor în cadrul sitului Natura 2000. Proiectul de reabilitare a fost adaptat după realizarea unui studiu istoric, realizat de Pro-Arh SRL Oradea (arh. Pafka Ernest) pentru a asigura aspectul istoric al construcției. Așadar, restaurarea s-a realizat conform fotodocumentațiilor cuprinse în studiul istoric. Proiectarea și lucrarea au fost realizate de asocierea de firme AdWest Construct (constructor) și Clasx Design (proiectant). Valoarea totală a investiției este de 4.378.821,25 lei, fără TVA. Lucrările au început în 22 februarie 2021 și au fost finalizate în 31 mai 2023. Cei prezenți au fost salutați și de către Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului, care a mulțumit celor implicați în acest proiect de reabilitare și pentru proiectele pe care Consiliul Județean urmează să le înceapă în zona podului de la intrare în defileu (parcare și loc pentru corturi), apoi cei prezenți au vizitat cabana, iar doritorii au putut intra și în peșteră. La eveniment au fost invitați ultimii doi administratori ai cabanei, domnii Tecsi Zoltan și Movik Gábor.

Programul târgului a continuat după-masă, în localitate. Vămuirea plutei cu sare s-a efectuat sâmbătă, la ora 17.30, la podul nou, apoi pe scena montată pe terenul de fotbal primarul Cosma Dorel a deschis evenimentul. De la ora 18.00, pe scenă au urcat cei 30 de copii din grupul Onix Music, coordonați de prof. Denisa Hoble, apoi programul a continuat cu spectacolul oferit de către Culiță Sterp și terminând cu o discotecă în aer liber. Evenimentul nu a fost ocolit nici anul acesta de ploaie, seara, la ora 21.00, ploaia torențială a făcut ca spectatorii să se refugieze la tarabe. Seara invitații din localitățile înfrățite din Ungaria s-au întâlnit la o masă comună cu consilierii locali din Vadu Crișului și cu familiile gazde.

Pe o vreme splendidă, duminică, la ora 9.00 a demarat concursul „Cea mai gustoasă mâncare” în care s-au întrecut cinci echipe.  După defilarea formațiilor artistice din centru, la terenul de fotbal, la 12.30, a avut loc deschiderea oficală a târgului. Au onorat evenimentul, printre alții, Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, Arina Moș, senator PNL, deputatul Cupșa Ioan, Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu, Marin Mert, primarul comunei Măgești, Ancuța Șchiop, directoarea Bibliotecii Județene, Liviu Florin Buțiu, managerul Centrului de Cultură Bihor, Suciu Teodor Ioan, directorul Direcției Silvice Bihor, precum și primarii comunelor înfrățite, din Ungaria:  Nagy János, primar al comunei Felsőpakony, Rostas Péter, viceprimar al comunei Székkutas, și Lévai Enikő, directorul executiv al Managementului Destinației Turistice din Hajduszoboszló. Vorbitorii i-au felicitat pe edilii comunei și pe locuitorii săi, pentru acest eveniment, dorindu-le distracție plăcută. Semnalul de start al festivalului a fost dat de lansarea celor 53 de porumbei voiajori, simbolizând ediția a 53-a a Târgului de la Vama Sării. A urmat, apoi, spectacolul folcloric  „Târgul de la Vama Sării”, cu participarea formațiilor artistice de pe Valea Crișului Repede și nu numai, în organizarea Centrului de Cultură al județului Bihor și a ținut până la ora 18.00, participând Ansamblul  Floarea Borodului, din Borod, Ansamblul Pacsirta, Tileagd, Codrenii Bihorului, din Roșia, Dor Șuncuian, din Șuncuiuș, Floarea Barcăului, din Marghita, Datina, din Aleșd, Moșuț, din Vadu Crișului, grupul de dansatori din Măgești, La obârșii, la izvor - Ioan Rus, interpreții Maria Alexandra Secan, Mariana și Simona Tomele, Andrei Corb. La ora 14.30, după o lungă și dificilă deliberare, văzând că vremea devine iar ploioasă, juriul a stabilit premiile pentru echipele participante la concursul de gătit: echipa din Szekkutas,  Loiali Aleșd, USR, primaria și Colegiul Tehnic din Vadu Crișului, toți clasându-se pe locul I.  De la ora 18.00, pe scenă au urcat pe rând interpreți consacrați: Otilia Haragoș Seghedi și Stângaciu, MC Haver és Tekknő, Ancuța Anghel, formația Mustang și DJ Project & Ioana Ignat. Evenimentul s-a terminat cu un foc de artificii. 

Pe perioada Târgului a funcționat un atelier interactiv de tir cu arcul (Clubul Sportiv Redpoint) și un parc de distracții. 

Ioan Hașaș