Evident, fiecare familie are istoria ei, mai mult sau mai puțin cunoscută, mai mult sau mai puțin ieșită din tiparele normale ale vieții, mai mult sau mai puțin în a-și pune amprenta pe viitorul semenilor lor, iar familia Neaga este una care de-a lungul vieții a reușit prin meseria avută, aceea de adevărați dascăli, să-și lase amprenta pe educația nenumăratelor generații pe care i-a avut în băncile școlii.

Categoric, au fost, sunt și vor mai fi familii care și-au dedicat întreaga viață profesiei alese, însă istoria familiei Neaga are ceva aparte deoarece dragostea care a fost „la prima vedere”, după afirmația lui moș Ilie, cum îi place să se autointituleze stâlpul casei, a fost una categorică, iar statornicia pe plaiurile viitoarei soții, Anica, a fost una foarte cunoscută în localitatea Valea de Jos, aparținătoare comunei Rieni. O mica frântură din viața acestei familii mi-a fost divulgată de una dintre nepoatele lor care dorește să-și țină secretă identitatea, iar curiozitatea a fost cea care a învins, făcând o vizită acestei familii model, chiar la ea acasă, prin mijlocirea (se putea altfel?) „misterioasei” lor nepoate. Dialogul s-a înfiripat foarte repede, moș Ilie, ca și Anica, de altfel, fiind niște interlocutori extraordinari, iar agerimea minții lor este demnă de invidiat, în ciuda ghioceilor de la tâmple, care și-au făcut apariția de ani buni.

 

Dragostea, la prima vedere, i-a unit

Originar din Ceica, Ilie Ion Neaga s-a născut la 4 august 1946 în București, pentru că tatăl său lucra la Ambasada URSS, în acea perioadă, însă, revenind pe plaiurile natale, face primii ani de școală la Ceica, după care a absolvit Liceul Pedagogic Oradea în anul 1966, fiind repartizat la școala din Dumbrăvani, pentru o perioadă scurtă de timp. Ajunge din  nou la București în anul 1966 pentru a-și satisface stagiul militar, iar în anul 1968 este repartizat învățător la școala din Valea de Jos, unde, așa cum a afirmat, își găsește femeia visurilor sale, Anica, iar căsătoria a fost rapid parafată. Originară din Valea de Jos, Anica Tirla s-a născut la 22 martie 1948 absolvind primii ani de școală în satul natal, urmați de alții la Sudrigiu, iar în anul 1965 a absolvit Liceul Teoretic din Oraș Doctor Petru Groza, la acea vreme, secția reală, după care, în anul 1967, a absolvit Institutul Pedagogic Oradea, fiind repartizată învățătoare la școala din satul natal, unde a întâlnit omul mult visat. Ambii s-au dovedit a fi statornici, atât în relația de familie, cât și la catedră, fiind practic un model de fidelitate, mult apreciat de generațiile pe care cu multă dragoste le-au educat.

 

Ziarul Crișana, un prieten devotat

Indiscutabil, toate familiile își iubesc copiii, iar famila Neaga a fost dedicată celor două fiice, Liana și Anișoara, dar și pentru fiica Anișoarei, nepoata lor, Oana, care duce mai departe tradiția bunicilor ei, fiind profesoară la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, spre bucuria fără de margini a lui Anica și Ilie, care, după propria lor mărturisire, „trăiesc” din nou la catedră prin nepoata lor, Oana. Imediat după căsătorie, în casa soției, Ilie și-a întâlnit unul dintre cei mai buni prieteni ai lui, după afirmația categorică, un prieten avut și la Ceica în casa părintească, adică ziarul Crișana, care făcea parte din familia lui. Bucuria lui a fost una fără margini, iar din 1968 neîncetat ziarul Crișana, datorită abonamentului neîntrerupt, face parte din casa familiei Neaga, aducându-i veștile despre ce se întâmplă atât în județ, cât și în lume, după spusele Anicăi, o cititoare la fel de pasionată ca și Ilie, iar acum de când au suficient timp, fiind în pensie, Anica, din 2006, iar Ilie, din 2009, la cafeaua de dimineață ziarul Crișana este nelipsit de pe măsuța din verandă. Peste câteva zile intrăm în ultima lună a anului, decembrie, luna cadourilor, mult așteptată de toți, iar pentru fidelitatea de peste o jumătate de secol ca abonați la ziarul Crișana, familia Neaga nu va fi uitată, ci, din contră, ei vor primi un premiu de fidelitate, unul care să le răsplătească așa cum se cuvine atașamentul de care au dat dovadă față de prietenul lor, ziarul Crișana, așa cum l-au alintat o viață.

 

Premiați pentru „Nunta de Aur”

La împlinirea celor 50 de ani de căsătorie, în 2018, autoritățile locale din comuna Rieni au premiat „cuplul de aur” cu o sumă de bani, apreciind statornicia lor în căsătorie, iar printre multele cuvinte frumoase la adresa lor a fost remarcat aspectul că familia Neaga și-a pus amprenta nu numai la catedră asupra tinerilor din comună, ci și în viața culturală, Ilie fiind, alături de Anica, în prim planul multor activități derulate la căminul cultural, dar și în formarea unei formații artistice care prin preajma anului 1980 „bătea podeaua” pe scenele din București, ducând tradiția și faima jocurilor și cântecelor populare de la poalele Munților Apuseni în capitala țării. De fapt, despre activitatea familiei Neaga numai cuvinte de laudă a avut și primarul comunei Rieni, profesorul Gheorghe Bota, „apărut” surprinzător în curtea familiei Neaga tot datorită implicării nepoatei misterioase care a făcut o frumoasă surpriză mătușii și unchiului ei. Primarul Gheorghe Bota, reales la conducerea comunei Rieni pentru al patrulea mandat consecutiv, este un fin cunoscător al tuturor familiilor din comună, iar despre familia Neaga are numai cuvinte de laudă, catalogând-o ca un adevărat model din toate punctele de vedere. Da, o istorie simplă, dar plină de aspecte pozitive, a familiei Neaga, caracterizată de o fidelitate aparte atât la catedră, în familie, cât și cu prietenii, dar în mod special cu ziarul Crișana de care nu se vor despărți niciodată.