Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” Vașcău în colaborare cu Departamentul de Istorie din cadrul Universității din Oradea, Școala Doctorală de Istorie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” și Asociația „Gheorghe Șincai” au organizat comemorarea a 105 de la trecerea în neființă a martirului local, Nicolae Bogdan.

Primul moment al zilei, unul cu o mare încărcătură istorică, nu numai pentru orașul de la poalele Munților Apuseni, a debutat la bustul celui care a fost Nicolae Bogdan, amplasat în parcul din centrul urbei, cu o slujbă de pomenire oficiată de preotul paroh Sebastian Bursașiu împreună cu  preoții Traian Noja și Mircea Bursașiu. Moderatorul acestui adevărat eveniment în urbe a fost Prof. Drd. Iulia Vaisărhofer, Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” Vașcău / Școala Doctorală de Istorie, Universitatea din Oradea, care a reușit să capaciteze auditoriul la cote maxime datorită unui timbru vocal aparte, dar mai ales dovedind ample cunoștințe istorice, de fapt, specialitatea care o caracterizează. După alocuțiunea primarului orașului Vașcău, ec. Florin Porge, au fost depuse coroane de flori la bustul lui Nicolae Bogdan, dar și o coroană la troița din fața casei de pe strada Unirii, unde a locuit Nicolae Bogdan.

Nicole Bogdan, scurtă prezentare

Nicolae Bogdan (1877-13.04.1919), originar din Criștioru de Jos, a urmat primii ani de școală la Beiuș, continuându-și studiile la Școala Comercială Superioară din Brașov, unde a intrat în contact cu Constantin Toma, fratele Victoriei, viitoarea soție, alături de care și-a întemeiat o familie din care au rezultat două fiice, Teodora și Stela Bogdan. În activitatea desfășurată de-a lungul vieții s-a remarcat prin funcția de director al Băncii ,,Șoimul” din Vașcău, dar mai ales ca militant activ pentru drepturile românilor și înfăptuirea Marii Uniri. Soarta tragică a lui Nicolae Bogdan a fost similară cu cea a avocaților beiușeni Dr.Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș, fiind asasinat cu brutalitate în noaptea dintre 12 spre 13 aprilie 1919 de o bandă de secui, conduși de căpitanul Kalman Verboczy.

Strănepoata martirului a „ajuns” la Vașcău

În perioada pregătirilor comemorării martirului Nicolae Bogdan, prof. Mirela Meza, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bogdan” Vașcău, a primit o scrisoare semnată de Aura Săbăduș, stabilită în Londra, strănepoata martirului Nicolae Bogdan, care are următorul text: „Stimată doamnă directoare Meza, Vă scriu la     sugestia doamnei Liliana Laza, și sunt onorată să o fac. Mă numesc Aura Săbăduș și sunt descendenta martirului Nicolae Bogdan, al cărui nume îl poartă școala pe care o conduceți. Doamna Liliana Laza, pe care am avut deosebita plăcere să o cunosc printr-un schimb de e-mailuri la scurt timp după decesul mamei mele, Mariana Săbăduș, în 2020, m-a anunțat despre comemorarea pe care o veți organiza pentru străbunicul meu pe 12 aprilie. Sunt profund mișcată de faptul că memoria străbunului meu este ținută vie și doresc să îmi exprim mulțumirea pentru acest gest de patriotism. Cu gratitudine deplină, Aura Săbăduș”. Plină de inițiativă, profesoara Mirela Meza a facilitat, prin intermediul tehnicii moderne, cu prof. Iuliu Anghelescu la pupitrul tehnic, „sosirea” virtuală a strănepoatei Aura Săbăduș în incinta sălii de festivități a Casei de Cultură „Vasile Sala” Vașcău, unde au avut loc, în a doua parte a evenimentului, activități cultural-educative cu implicarea cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar a studenților și doctoranților în Istorie, precum și a elevilor vășcăuani. După cuvântul introductiv, prof. Mirela Meza a purtat un dialog cu strănepoata martirului, tema abordată fiind, evident, aspecte din viața lui Nicolae Bogdan, iar, în premieră, prof. Mirela Meza a transmis auditoriului faptul că dorește să înființeze Fundația „Nicolae Bogdan” în orașul Vașcău, iar printre membri să se regăseacă și strănepoata martirului. Aura Săbăduș a rămas conectată la acest eveniment pe toată durata lui, intervenind de câteva ori, fiind foarte impresionată de organizarea realizată, una fără cusur.

Momente emoționante

Moderatorul Iulia Vaisărhofer a dat dovadă, din nou, de calități excepționale pe scena sălii de festivități, acaparându-i pur și simplu pe cei prezenți de a lua parte efectiv la momentele istorice expuse prin cuvântul lor de cei care au organizat această zi plină de semnificații pentru urbea bihoreană. Prof. Univ.Dr. Mihai Drecin – Departamentul de Istorie, Universitatea din Oradea, s-a axat în discursul său pe istoria financiar-bancară și rolul băncilor din perioada secolelor IX și XX, în timp ce Lect. Univ. Dr. Cosmin Patca – Departamentul de Istorie, Universitatea din Oradea, a abordat istoria locală, cu predilecție despre elita locală, iar Constantin Demeter, absolvent de istorie, a vorbit despre personalitățile locale. Implicat în această zi, una istorică sub Apuseni, a fost și Lect. Univ. Dragoș Mândrea - Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, care în pofida faptului că nu a ținut un discurs, a avut un rol esențial.

S-au acordat Diplome Onorifice

Evenimentul din sala de festivități a debutat cu Imnul Național, cântat de corul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bogdan” Vașcău, coordonat de prof. Anca Tanko, iar pe parcurs elevii au prezentat sceneta „Viața în trecut: aspecte din istoria locală”, dar au și intonat cântece patriotice. La final prof. Mirela Meza, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bogdan” Vașcău, a înmânat foștilor profesori care au predat la școala din Vașcău, acum pensionari fiind, câte o „Diplomă Onorifică - în semn de respect pentru că ați purtat cu cinste titlul de semănător al cunoștințelor, binelui și frumosului!”. De asemenea, au fost acordate „Diplome de Merit” unor elevi care au avut bune rezultate extrașcolare.

O invitație inedită

Un asemenea eveniment istoric în Vașcău nu putea fi trecut neobservat de către locuitorii urbei dintre care câțiva au fost prezenți atât la bustul martirului, cât și în sala de festivități, printre ei fiind și familia Marius și Mioara Monea, actualii proprietari ai casei celui care a fost Nicolae Bogdan. Chiar vășcăuani fiind, familia Monea locuiește de mulți ani tocmai în orașul Marii Uniri, Alba Iulia, dar în ultima perioadă au supus casa din Vașcău unui amplu proces de reabilitare, dorind ca la pensie să se retragă la Vașcău. Un gest extraordinar a făcut familia Monea care s-a arătat disponibilă să primească descendenți din familia martirului Nicolae Bogdan pentru a vizita fosta casă a acestuia, lansând o inivitație pe această cale. Într-adevăr, un gest de aleasă omenie, fapt ce denotă ospitalitatea neamului nostru românesc.