Muzeul Oraşului Oradea, din complexul Muzeul Ţării Crişurilor, este primul muzeu din afara Republicii Moldova care găzduieşte, în premieră, expoziţia „Colecţia de monede emise de Moldova Suverană", ce va putea fi vizitată în Cetatea orădeană până în data de 1 iunie.

Expoziţia cuprinde 196 de monede de aur şi argint, ultima apărută de Mărţişor, emise de Banca Naţională a Moldovei şi care fac parte din colecţiile Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova şi ale colonelului colecţionar Petru Costin din Republica Moldova.

„În două cuvinte, asta-i istoria Moldovei. Deoarece Banca Naţională a emis monedele astea, din aur şi argint, începând din 1996, până actual fiind emise 196 de monede. Valoare istorică au pentru că aici este redată toată istoria Moldovei, nu numai a Moldovei suverane, despărţită în 17 tematici aşa-numitele serii, cum ar fi Personalităţi ale clasicilor, Cartea roşie, Monumente istorice, Monumente sfinte, Mănăstirile din Republica Moldova, Sportul şi multe altele. O colecţie foarte frumoasă, tare rară, eu am din toate seriile. Unele au avut tiraj de doar o sută de unităţi, dar eu m-am stăruit să le am deoarece pentru mine e o prerogativă înaltă, e ţara mea", a declarat colonelul Petru Costin.

Expoziţia de monede a deschis, marţi, seria de manifestări festive dedicate celor 105 ani de la eliberarea oraşului Oradea organizate de Primăria Municipiului Oradea şi a fost prezentată de managerul Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC), prof. univ. dr. Gabriel Moisa, alături de preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria"- Filiala Bihor, col. r. ing. Dan Nicolae Poinar şi colonelul Petru Costin, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor şi instituţiilor locale şi judeţene.

„Dincolo de valoarea lor intrinsecă, monedele reprezintă, la un nivel simbolic mai degrabă, ceea ce înseamnă Moldova de după 1989, independenţa ei, principalele simboluri privind discursul identitar până la, de ce nu?, delimitarea unui spaţiu care îşi poate afirma identitatea românească dincolo de Prut", a spus managerul MŢC, Gabriel Moisa.

Potrivit organizatorului Dan Poinar, colaborarea cu colecţionarul Petru Costin a început în urmă cu cinci ani, când Oradea a sărbătorit Centenarul de la intrarea Armatei Române în Bihor şi eliberarea de sub teroarea bolşevică maghiară.

„Aceasta este a patra expoziţie pe care o vernisăm împreună cu domnul Costin la Oradea. Noi am mai avut împreună o expoziţie de drapele de luptă istorice, o alta cu artefacte şi unelte, chiar una de icoane. Am rămas într-o frumoasă relaţie de prietenie şi am considerat că este foarte bine să îl invităm şi în acest context actual, când aniversăm 105 ani de la eliberarea Oradiei. Dânsul ne-a oferit această colecţie unicat de monede de aur şi argint, care conţine şi o surpriză pentru doamne şi domnişoare, ultima monedă din colecţie, emisă cu ocazia Mărţişorului", a precizat colonelul (r.) Dan Poinar.

Colecţionar pasionat, cu peste 350 de expoziţii non-profit în lume pe diferite teme (drapele istorice, unelte de muncă, chipiuri, uniforme, samovare etc), Petru Costin deţine, printre alte recorduri internaţionale, două titluri Guinness Book: pentru cea mai mare colecţie de potcoave din lume - 13.855 şi pentru cea mai mare hartă din lume, a Moldovei, din monede, alcătuită în 2011 din 190.200 de monede. El a declarat că intenţionează să doboare un nou record mondial realizând cea mai mare hartă din lume, tot din monede, dar a României Mari, preconizată pentru sărbătoarea din 1 Decembrie. Un alt record pe care vrea să-l înscrie în Cartea Recordurilor ar fi cea mai mare sculptură din lume, realizată din potcoave sudate.

Monedele comemorative sunt emise de către Banca Naţională a Moldovei şi reprezintă o operă de artă monetară. Se confecţionează cel mai adesea din metal preţios - aur sau argint şi se emit în tiraj restrâns, fiind dedicate unor personalităţi, evenimente istorice, precum şi naturii, ştiinţei sau artelor. Având o estetică deosebită şi o execuţie aparte, acestea sunt prezentate în capsule şi cutii speciale, fiind însoţite de certificate de autenticitate ce conţin caracteristicile monedei şi semnătura guvernatorului Băncii Naţionale. De asemenea, monedele comemorative au valoare numismatică şi pot fi folosite ca mijloc de plată.

Prima monedă comemorativă a fost emisă de Banca Naţională a Moldovei în 1996, la 5 ani de la Proclamarea Independenţei Republicii Moldova. Prima serie de monede a fost dedicată mănăstirilor Moldovei. Lansată în anul 2000, seria este compusă din 20 de monede de argint care ilustrează lăcaşurile sfinte din Moldova.

Banca Naţională a Moldovei mai emite monede comemorative şi jubiliare care completează seriile „Personalităţi", „Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei", „Sport", „Monumentele Moldovei", „Aleea clasicilor din grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt", „Evenimente istorice", „Locaşuri sfinte", „Conace boiereşti", „Femei celebre", „Ştiinţă şi inovare", „Poveştile copilăriei" şi seria „Altele". Acestea relevă figuri proeminente ale culturii şi ştiinţei, evenimente istorice, promovează patrimoniul şi tradiţiile naţionale, reflectă arhitectura religioasă. De asemenea, o serie de succes este „Cartea Roşie a Republicii Moldova", care include un şir de piese dedicate florei şi faunei Moldovei".

La 26 august 2021, Banca Naţională a Moldovei a pus în circulaţie, ca mijloc de plată şi în scop numismatic, un set de monede comemorative dedicate celei de a 30-a aniversări de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Acestea completează seria "Evenimente istorice" şi sunt însoţite de certificatul de autenticitate care conţine un QR cod în care sunt stocate informaţii privind monedele menţionate.

Monedele de la Muzeul Oraşului Oradea fac parte din toate seriile menţionate mai sus şi sunt expuse pentru prima dată în afara ţării, într-un muzeu din România.

Organizatorii expoziţiei sunt Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal şi Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Raional Ialoveni (Republica Moldova) şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria"- Filiala Bihor.

E.P./Agerpres