Vrata, Mehedinți - Ștei și retur - „Pepenarii”, de 25 de ani sub Apuseni
„Prăvălia de oltean, fără uși și fără geam”, așa cum îi place familiei Stelică și Mariana Pescaru să-și prezinte cortul, a ajuns din nou la Ștei, iar acum se împlinesc 25 de ani de când „pepenarii” vin fără întrerupere la Piața Agroalimentară din Ștei, unde este a doua lor „casă” pe timp de vară.
Indiscutabil, de-a lungul unui sfert de secol de când sunt prezenți în piața din Ștei, calitatea pepenilor verzi și galbeni sunt garanția acestei lungi perioade, fără întrerupere, de când locuitorii din Depresiunea Beiușului sunt „răsfățați” pe timpul verii cu un adevărat „desert” care umple mesele fidelilor cumpărători. Da, fără teama de a greși, putem afirma că familia Pescaru are „buletin de Ștei” pe perioada „lunii lui cuptor”, în totalitate, dar și în august, și își bucură cumpărătorii-prieteni cu aceleași delicioase produse, mult apreciate. Familia Pescaru provine din comuna Vrata, județul Mehedinți, cu o populație de peste 2.000 de locuitori, iar în acest an a cultivat pepene galben și verde pe o suprafață de 4 hectare. „Iată, venirăm din nou acasă, cum spunem noi pe timpul verii, mai devreme ca anul trecut, deoarece timpul a fost favorabil. Ca de obicei, am fost primiți cu multă dragoste de cumpărătorii noștri prieteni, pe care, în majoritate, îi cunoaștem de un sfert de secol. Incredibil, ce repede au trecut acești 25 de ani de când ne-am instalat, vara, pe aceste meleaguri oferind cu multă plăcere produsele noastre, mult căutate, zi de zi, în piața din Ștei, a doua noastră casă, pe timpul verii”, a spus, pe „fugă”, în puținele momente de respiro, Mariana Pescaru, pe care cumpărătorii ei o alintă, pe bună dreptate, „Regina Lubeniței”.
Pentru unii rentabil, pentru alții nu prea
Pe timpul verii, piețele sunt „asaltate” de pepenari, iar tarabele sunt pline cu produse specifice acestui anotimp, cumpărătorii fiind mulțumiți când comercianții le oferă marfă din belșug, în speranța unor prețuri acceptabile. Evident, concurența (dacă ar fi corectă, vezi certificatul de producător) nu face decât să bucure cumpărătorii care pot să aleagă, la preț mai mic, produse de calitate. Bazându-se pe acest adevăr incontestabil al pieței, „pepenarii” olteni, cunoscuți de 25 de ani consecutivi la Ștei, au dat dovadă de mult profesionalism, fiind apreciați pentru calitatea excepțională a produselor vândute, în care pepenii verzi – sorento, pata neagră, romanța, lusitana –, dar și cei galbeni, au fost un „pașaport” al muncii de calitate depusă în câmp de o echipă din care mai fac parte, fiul lor, Mihai, precum și fratele Marianei, Mitică, „responsabili” cu întreținerea culturii. „Ca să te poți menține pe piață, regula de bază este calitatea produselor, care la pepeni se dobândește doar prin diminuarea producției. Adică printr-o creștere naturală, fără folosirea în exces a îngrășămintelor chimice, care mărește volumul și greutatea produsului finit, dar îi diminuează aroma. Pentru a avea toată vara produse proaspete, însămânțarea și plantarea răsadului le facem în etape succesive. Din păcate, viața pepenarilor este una diferită, deoarece nu toți producătorii, mai ales cei olteni, au posibilitatea de a transporta și vinde personal marfa în piețe. Mulți sunt nevoiți să stea la mâna comercianților care le oferă, de obicei, prețuri jenante per kilogram, iar munca pălmașului este astfel destul de nerentabilă”, a spus, printre altele, Stelică Pescaru, care face naveta de la Vrata la Ștei, pe o distanță de peste 400 de kilometri, cât este „drumul pepenarilor” pe sezon. Distanța este lungă și obositoare, dar pentru a respecta clientul, dar și a fi rentabil, Stelică face mai multe curse săptămânal, spunând că niciun efort nu este zadarnic, când satisfacțiile apar, iar munca e răsplătită ca atare.
Spiritul de gospodar, răsplătit
În urmă cu câțiva ani am făcut o vizită la Vrata unde am cunoscut alte obiceiuri, dar mai ales am luat contact, la afața locului, cu greutățile, dar și satisfacția omului simplu, cinstit, care muncește la câmp de dimineața până seara pentru a avea un trai decent. Sincer, nu am fost mirat să descopăr simpatia de care se bucură Stelică printre consăteni, iar hărnicia și spiritul lui de gospodar este răsplătit din plin, deoarece a fost ales în funcția de viceprimar al comunei Vrata, anul acesta pentru al patrulea mandat consecutiv. Pentru a asigura marfă proaspătă la piața din Ștei, Stelică și-a luat concediul de odihnă, având astfel posibilitatea să facă naveta Vrata-Ștei într-un mod regulat, unul benefic din toate punctele de vedere.
Adminstrația pieței, imparțială
La Ștei, în timpul săptămânii, forofota în piață este marțea și vinerea, însă și în celelalte zile sunt comercianți care își vând produsele, piața din Ștei fiind foarte renumită în Depresiunea Beiușului, deoarece prețurile sunt accesibile, indiferent de „puterea” portofelului fiecăruia. „Administrația pieței, împreună cu conducerea Primăriei Ștei, a reușit să asigure an de an condiții cât mai bune comercianților, dar și să respecte fiecăruia locul de vânzare, pentru ca ordinea stabilită între aceștia să fie una fără disensiuni. Pe timpul verii, în special, când apar fructele și legumele de sezon, numărul comercianților crește semnificativ, însă nu am avut probleme, datorită faptului că am fost imparțiali, indiferent de zona din care au sosit vânzătorii, din județ, sau din județele limitrofe, dar și de la mai mare distanță cum ar fi familia Pescaru, din Mehedinți, sau Ionica Petrovici, din Timiș, care vin de peste 20 de ani în piața noastră”, a afirmat, pentru CRIȘANA, Dorel Lucaciu, adminstratorul pieței din Ștei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.