La finalul săptămânii trecute orașul de sub Apuseni a îmbrăcat straie de sărbătoare prilejuite de organizarea Zilelor Orașului Ștei ajunse la un sfert de veac. Au fost trei zile de vis în care, alături de șteieni, au fost prezenți foarte mulți invitați, oameni din sfera vieții politice, dar și a mediului privat, care au dorit să fie părtași la bucuria acestora.

Cele trei zile de adevărată sărbătoare de la poalele Munților Apuseni au reliefat cum nu se poate mai bine omenia celor care trăiesc pe aceste minunate meleaguri, care au reușit, prin implicarea autorităților locale - reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei -, să ofere celor prezenți clipe de adevărată sărbătoare printr-un diversificat program cultural-artistic și sportiv, dar și prin multele surprize plăcute, care au completat un „tablou” splendid, din toate punctele de vedere.

Debut pe… „fugă”!

De această dată, debutul celor trei zile de activități, 1-3 septembrie, a fost unul pe … „fugă”, unul inedit chiar, prin prisma faptului că aproximativ 100 de concurenți au participat la „Crosul Tineretului”, structurat pe trei categorii de vârstă, 3-8, 9-13, 14-18 ani. Chiar dacă s-au întocmit clasamente pentru primele trei locuri, care au primit diplome, la final toți participanții au primit din partea organizatorilor dulciuri și răcoritoare de cea mai bună calitate, datorită generosului sponsor European Food.

 

Momente solemne la bustul lui Miron Pompiliu

Sâmbătă, 2 septembrie, începând cu ora 10.30, a avut loc, la Casa de Cultură „Miron Pompiliu”, primirea invitaților, după care, la bustul lui Miron Pompiliu, a fost organizat un ceremonial religios în cadrul căruia preotul paroh Gheorhe Tal a ținut o slujbă de pomenire a mareului poet și cărturar șteian. A urmat un moment artistic dedicat poetului șteian pregătit și susținut de elevii de la instituțiile de învățământ din urbe – Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”, coordonați de prof. Emanuel Coroiu și Romuls Fășie, director, respectiv director adjunct; CN „Avram Iancu”, coordonați de prof. Cristian Andru și Cristian-Petru Gavriș, director, respectiv director adjunt; LT „Unirea”, coordonați de prof. ing. Adrian Gruie și prof. Cristian Vieriu, director, respectiv director adjunct, prof. Viorica Mone, coordonator de programe și proiecte educative. S-au depus coroane și flori din partea: Parlamentului României; Instituției Prefectului Județului Bihor; Consiliului Județean Bihor; Primăriei și Consiliul Local al orașului Ștei; Primăriei orașului Hajdudorog; delegației județului Prahova, precum și din partea instituțiilor de pe raza orașului Ștei și a primăriilor din orașele și comunele învecinate, dar și a PNL Bihor și PSD Bihor.

Ședința Festivă a Consiliului Local Ștei

În sala mare a Casei de Cultură „Miron Pompiliu” a avut loc, de la ora 11.30, Ședința Festivă a Consiliului Local Ștei, care a avut pe ordinea de zi: cuvântul primarului Iulian Balaj; mesajele către invitați; premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie. După cuvântul primarului Iulian Balaj, în care au fost expuse realizările din urbe, au mai ținut alocuțiuni prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea; președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan; primarul orașului Hajdudorog, Zoltan Horvath; reprezentantul delegației județului Prahova, Marin Văcărelu. Au participat atât oameni din mediul de afaceri, cât și din cel politic, printre care am remarcat prezența fostului senator, și fost președinte al PNL Bihor, apreciatul bihorean Cornel Popa, a senatorului Adrian Hatoș, a deputaților Janos Kiss și Ioan Cupșa, a prefectului județului Bihor, Dumitru Țiplea, a președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, a consilierului județean Dorin Boca, precum și a primarului municipiului Beiuș, Gabriel Popa; a primarilor orașelor Vașcău, Florin Porge, și Nucet, Mircea Tuduce, dar și a primarilor din comunele Criștioru de Jos, Fănel Tulvan; Roșia, Remus Moțiu, și a viceprimarului comunei Lunca, Livius Bogdan. Au dat curs invitației inspectorul general al IȘJ Bihor, Horea Abrudan, și fostul mare fotbalist bihorean, vășcăuanul Sandu Boc, fost component al naționalei României și fost vicepreședinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, dar și directori și directori adjuncți de la instituțiile din oraș. Au fost premiate și felicitate cele 17 cupluri - Albuț Traian și Silvia, Andru Sever și Dolina, Borza Viorel și Silvia, Brad Victor și Viorica, Dale Aurel și Florica, Dale Ioan și Doina, Gabor Andronic și Saveta, Herlaș Vasile-Dorinel și Rodica-Doina, Lupău Flore și Ana, Mlendea Vasile și Eva-Mărioara, Moisin Ionel și Lucreția, Moldovan Teodor și Catița, Morcan Traian și Lucreție, Nițu Dumitru și Maria, Pantea Antim și Clara, Prada Dumitru și Viorica, Stanciu Gheorghe și Viorica - care și-au sărbătorit „Nunta de Aur”.

Muzică și distracție printre stropi de ploaie

Dacă în primele două zile timpul a fost splendid, duminică câteva rafale de ploaie au făcut puțin deranj în programul pregătit, însă, în momentele „cheie” ale zilei, ca prin minune, soarele și-a făcut apariția. Astfel, la ora 15.00, din fața Casei de Cultură toate ansamblurile prezente cu această ocazie în oraș au pornit pe străzi într-o adevărată paradă a portului popular, spre bucuria câtorva localnici care le-au apreciat superbele costume populare. Spectacolul desfășurat pe scena special amenajată în Piața Agroalimentară Ștei a debutat cu un program artistic pregătit de Centrul de Cultură al Județului Bihor, a cărui manager este Liviu Buțiu, și prezentat de Daniela Rada, în timp ce spectatorii au dat dovadă de multă „încăpățânare”, aplaudând, printre stropi de ploaie, splendida evoluție a artiștilor care au urcat pe scenă, după care, conform programului stabilit, prezentator a fost Victor Mihalcea. În jurul orei 23.00  cerul a fost luminat de un superb foc de artificii, care a concurat și el la reușita celor trei zile de sărbătoare derulate la poalele Munților Apuseni.