La finalul săptămânii trecute orașul de la poalele Munților Apuseni a îmbrăcat straie de sărbătoare, deoarece Consiliul Local și Primăria Ștei, dar și și Casa de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei în colaborare cu Centrul de Cultură al Județului Bihor, au organizat Zilele Orașului Ștei, care au trecut de un sfert de veac.

Încă o dată spiritul organizatoric al autorităților locale - reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul și viceprimarul orașului Ștei - a ieșit în relief cum nu se poate mai bine, deoarece fiecare amănunt a fost foarte bine pus la punct, iar cei prezenți au putut să se bucure de un diversificat program cultural-artistic și sportiv, cât și de surprize mai mult decât plăcute. Au fost trei zile de sărbătoare în care alături de șteieni au dorit să fie prezenți foarte mulți invitați, oameni din viața politică, cât și din mediul privat, care au trăit împreună bucuria acestora.

Debut…răcoros!

O vorbă din bătrâni spune că „ploaia aduce belșug”, iar acest aspect a fost cum nu se poate mai bine „acoperit” prin fapte, deoarece, dacă înaintea startului celor trei zile, 30 august - 1 septembrie, în care s-au derulat Zilele orașului Ștei, o rafală puternică de ploaie a „spălat” urbea de sub Apuseni, timpul a devenit unul splendid, în care și soarele a dorit să „participe”  la bucuria, din belșug, a unor zile de neuitat. Astfel, vineri, 30 august, au avut loc, de la ora 18.00, activități sportive, care au  cuprins „Crosul Prieteniei”, concurs de biciclete și meciuri de beach volei, participanții primind diplome, dar și fiind cadorisiți cu dulciuri și răcoritoare datorită generosului sponsor European Food International SRL, iar a doua zi, sâmbăta, pe legendarul stadion Minerul a avut loc un meci de fotbal olds-boy, între selecționatele orașelor Ștei și Brad.

La bustul lui Miron Pompiliu, momente solemne

Sâmbătă, 30 august, începând cu ora 10.30 a avut loc, la Casa de Cultură „Miron Pompiliu”, primirea invitaților, după care, la bustul lui Miron Pompiliu, a fost organizat un ceremonial religios în cadrul căruia preotul paroh Gheorhe Tal a ținut o slujbă de pomenire a mareului poet și cărturar șteian. A urmat un moment artistic dedicat poetului șteian care a debutat cu cântecul „Deschideți poarta soarelui” interpretat de talentata elevă Miriam Sere, de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”, care a dovedit, în ciuda vârstei fragede, că are inclinații deosebite înspre muzică. A urmat elevul Florin Mateaș, de la Colegiul Național „Avram Iancu”, programul fiind încheiat de elevii Maria Mihalache și Beniamin Filip, de la Liceul Tehnologic „Unirea”.  S-au depus coroane și flori din partea: Parlamentului României; Instituției Prefectului Județului Bihor; Consiliului Județean Bihor; Primăriei și Consiliul Local al orașului Ștei; Poliției orașului Ștei; Stației de Pompieri Ștei; Secției de Jandarmi Ștei; Spitalului Orășenesc Ștei; GPP Ștei; Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei; CN „Avram Iancu” Ștei; LT „Unirea” Ștei; Primăriei orașului Hajdudorog; delegației județului Prahova, precum și din partea primăriilor orașelor Beiuș și Vașcău și a comunelor Criștioru de Jos, Cărpinet, Lunca, Lazuri de Beiuș, Rieni; SC Solceta SA; SC Băița SA; Banca Transilvania, filiala Ștei; BCR, filiala Ștei; Direcția Silvică Bihor; Asociația „Bihorenii din Banat”, prezenți fiind președintele Mircea Bota, originar din Valea de Sus, și vicepreședintele Eugen Man, originar din Finiș;  dar și din partea PNL Bihor, PSD Bihor și AUR Bihor, filiala Ștei.

Ședința Festivă a Consiliului Local Ștei

În sala mare a Casei de Cultură „Miron Pompiliu” a avut loc, de la ora 11.30, Ședința Festivă a Consiliului Local Ștei care a avut pe ordinea de zi: cuvântul primarului Iulian Balaj; mesajele către invitați; premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie. După cuvântul primarului Iulian Balaj, în care au fost expuse realizările din urbe, au mai ținut alocuțiuni prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș; vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal; primarul orașului Hajdudorog, Zoltan Horvath; reprezentantul delegației județului Prahova, Marin Văcărelu.

Au participat atât oameni din mediul de afaceri cât și din cel politic printre care am remarcat prezența senatoarei Arina Moș, a deputatului Ioan Cupșa, a prefectului Marcel Dragoș, dar și a fostului prefect Dumitru Țiplea, a vicepreședintelui CJ Bihor, Călin Gal, precum și a consilierilor județeni Teodor Suciu și Cristian Mihuța. De asemenea, au dat curs invitației primarii și viceprimarii din orașele și comunele învecinate. Au fost premiate și felicitate cele 11 cupluri - Boiț Nicolae și Rozalia, Bulz Gheorghe și Ana Floare Maria, Cotor Ioan și Floare, Cotuna Gheorghe și Mina, Coș Miron și Magdalena, Crișan Florian și Maria, Fuliaș Gheorghe și Marița, Irimie Andronic și Maria, Popa Victor Moise și Emilia, Vesa Gheorghe Ioan și Magdalena Lucia, Vlad Mihai și Saveta - care și-au sărbătorit „Nunta de Aur”.

Distracție și bună dispoziție

Timpul excepțional a facilitat ca, la final de săptămână, toate drumurile din zonă să aibă ca punct comun orașul Ștei, unde distracția a fost la ea acasă. Astfel, la ora 15.00 din fața bustului lui Miron Pompiliu, Ansamblurile Folclorice - „Chindia” Ploiești Drajna Prahova; „Codrenii Bihorului” Roșia; „Florile Bihorului” Oradea; „Zajgo” Săcuieni; „Grupul dansatorilor” Diosig; „Gorbocz” Mișca; „Nuntașii Bihorului” Oradea și, binențeles, „Doina Șteiului” - au pornit pe străzi într-o adevărată paradă a portului popular, spre bucuria localnicilor care le-au apreciat superbele costume populare. Spectacolul desfășurat pe scena special amenajată în Piața Agroalimentară Ștei a debutat cu un program artistic pregătit de Centrul de Cultură al Județului Bihor, a cărui manager este Liviu Buțiu, și prezentat de Andrei Corb, după care, conform programului stabilit, prezentator a fost Victor Mihalcea. Cele trei zile de sărbătoare derulate la poalele Munților Apuseni s-au încheiat cu un superb foc de artificii.