Deşi există o zi în care se sărbătoreşte Ziua Femeii, 8 Martie, ONU a găsit necesar și a prevăzut o zi aparte pentru femeia din mediul rural.

 

Cu câteva zile în urmă, „Asociația Cetățeni Activi la Puterea a Treia”, împreună cu Primăria comunei Sânmartin, Liceul Tehnologic „Felix”, Parohia Ortodoxă Sânmartin 1 și Parohia Naștarea Maicii Domnului Haieu - 1 Mai, a organizat sărbătorirea Zilei Internaţionale a Femeii din Mediul Rural, în comuna Sânmartin.

Evenimentul a scos în evidență „tradiția”, o valoroasă moștenire a poporului român, această zestre se transmite cu nădejde și dăruire deoarece „veșnicia s-a născut la sat”, apreciere făcută de poetul Lucian Blaga.

În România, s-a sărbătorit pentru prima oară această zi în anul 1999, pentru că, prin sărbătorirea acestei zile, s-a pus accent pe emanciparea femeii din mediul rural, nivelul avansat de educaţie, prin care femeile îmbrăţişează diferite profesii, cu o dăruire impresionantă și cu o capacitate profesională extraordinară.

Femeia din mediul rural are merite deosebite  pentru: implicarea ei în viața economică, socială și culturală a comunităţii, pentru munca și activitatea esenţială în producerea culturilor agricole și, în mod special, pentru păstrarea și transmiterea datinilor și tradiţiilor naţionale ale comunităţilor etno-culturale care convieţuiesc în România.   Întreaga așezare a comunei Sânmartin a etalat, în expoziția care a avut loc zilele trecute, cele mai alese cusături și broderii,  valoroase alesături, colorate și semnificative tesături și împletituri, picturi de icoane pe sticlă, costume naționale și unelte, obiecte de uz casnic utilizate în gospodăriile țărănești. Toate aceasta, prin strădania și contribuția: prof. Ileana Vlad, Aurica Rogojan, Irina Ormenișan, Ioana Precup, prof. Doina Iliescu și prof. Maria Matei. Deosebit de apreciată și edificatoare reprezentare a vieții mediului rural a fost oferită de colțul împodobit cu zestrea tradițională a „șezătorii”, aspect deosebit organizat de prof. Domnica Nelia Pantea, în colaborare cu cadrele dicactice din învătământul preșcolar și școlar: Marinela Gabriela Apachiței, Emilia Bala, Mirela Ramona Bala, Laura Geanina Maria Ban, Larisa Teodora Chirodea, Alina Ioana Cionca, Georgiana Florica Lascu, Olimpia Florica Marc, Laura Pașca, Florentina Ana Plev, Adriana Teodora Popa, Andrada Nicoleta Șulea și Adela Bala.

Ansamblul activităților prin care s-a sărbătorit întreg evenimentul a fost prezentat cu cuvinte alese și edificatoare de către prof. Ramona Boșcan, directoarea Liceului Tehnologic „Felix”.

Ziua dedicată femeii din mediul rural a fost înfrumusețată de căldura și acuratețea glasurilor elevelor, interprete de muzică ușoară și muzică populară a comunei Sânmartin: Cristina Pantea, Daria Patca, Iulia Jarca, Clara Marta, precum și prin glasurile invitatelor Lorena și Denisa Ghib.

În cadrul evenimentului, și-a dat concursul și grupul de ghitariști „Floare de lotus” al Liceului Tehnologic „Felix”, coordonat de profesoara Loredana Pantea, formație apreciată la nivel național, prin participarea la numeroase concursuri și festivaluri naționale.

Încheierea momentului artistic a revenit prof. Maria Matei, care a interpretat din repertoriul persoanal cele mai cunoscute și îndrăgite cântece patriotice.

Timpul, acel factor care se scurge independent de voinţa noastră, a creat o breșă, o ruptură între acel simbol al „țărăncuţei” autentice, pe care azi o găsim total schimbată, emancipată, evoluată din punct de vedere educaţional și cultural, fiind aproape peste tot în pas cu progresul, cu dezvoltarea tehnicii. Aceste aspecte au fost prezentate succint în expunerile invitaților: Emilian Pavel, subprefectul Instituției Prefectului – județul Bihor, Arina Moș - senator în Parlamentul României, prof. Antonia Nica, viceprimar al municipiului Oradea, prof. Elena Chivari, Viorica Cherteș, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, ing. Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea, precum și expunerea cercetătorului științific - prof. dr. Vasile Todinca.

Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, a caracterizat evenimentul în cuvinte de înaltă apreciere și mulțumire pentru implicarea activă a întregii comunități în  rolul educației și în dezvoltarea și prosperitatea vieții din mediul rural. Domnia sa se implică personal în activitățile menite să ofere o viață armonioasă cetățenilor comunei Sânmartin.

Binecuvântarea, transmisă de preoții: părintele paroh Origen Sabău, de la Biserica Ortodoxă nr 1 Sânmartin, părintele Vasile Bocșan, parohul Bisericii Ortodoxe Rontău și părintele Ștefan Madarasi, parohul Bisericii Greco-catolice „Nașterea Maicii Domnului” din Haieu-1 Mai, a dat un sentiment de ocrotire, apărare și prețuire întregului eveniment dedicat femeii din mediul rural.

Ing. Miorița SĂTEANU, președinte de onoare al Uniunii Femeilor Bihor Oradea, cetățean de onoare al municipiului Oradea