Ziua Veteranilor de Război marcată la Vadu Crişului
Ziua Veteranilor de Război din România este sărbătorită în fiecare an la data de 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor de război pe câmpul de luptă pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și intereselor României. O zi în care trebuie să ne amintim că pământul românesc e udat cu mult sânge, că fiul cuiva nu s-a mai întors niciodată acasă, pentru ca România să rămână „acasă” pentru milioane de români.
Pe 29 aprilie 1877 era decretată mobilizarea generală pentru cucerirea independenței de stat a României, pe 29 aprilie 1902 regele Carol I instituia, prin Înalt Decret, titlul de veteran de război, iar din anul 2007, pe 29 aprilie, marcăm, cu emoție și respect, Ziua Veteranilor de Război. Dincolo de încărcătura istorică deosebită pe care o poartă această zi, în 29 aprilie este ziua lor, a puținilor veterani de război din ţară şi din judeţul Bihor cărora bunul Dumnezeu le-a dat viață lungă, sănătate și putere. Ziua Veteranilor de Război ne oferă ocazia să ne arătăm recunoștința față de eroii care au luptat pentru acest popor, pentru faptele de arme, curajul și puterea de sacrificiu pe care le-au pus în slujba României.
Lecțiile de patriotism pe care le transmit veteranii de război au o însemnătate aparte pentru noi toți. E important să transmitem și generațiilor viitoare respectul pentru istoria acestui popor și față de moștenirea pe care aceștia ne-au lasat-o – România. Trăim vremuri tulburi, în care cuvintele pace și război le auzim zilnic: pe stradă, în presă, la locurile noastre de muncă. Continuăm să privim cu îngrijorare la războiul de lângă noi și ne întrebăm de multe ori dacă mai sunt români dispuși să apere cu prețul vieții integritatea teritorială și libertatea țării noastre.
„Fără cultul trecutului, nu există iubire de țară”, scria atât de frumos Mihai Eminescu. În Războiul de Independenţă au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000 care au constituit Armata de Operaţii, iar în Primul Război Mondial, în care au fost mobilizați 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 dintre ei. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care 92.000 au fost militari. Suntem datori față de veteranii supraviețuitori ai tuturor războaielor purtate de armata română și trebuie să-i cinstim așa cum ne cinstim drapelul, imnul, țara și armata. Alături de eroii căzuți la datorie, ei sunt cei care au răspuns „PREZENT” atunci când glasul țării i-a chemat, care au dat sens și au încărcat de valoare cuvinte ca: libertate, suveranitate, integritate, patriotism, sacrificiu.Avem datoria de a cinsti memoria eroilor neamului românesc și de a transmite generațiilor tinere lecţia demnităţii şi moștenirea pe care aceștia ne-au lasat-o.
Luni, 29 aprilie, la ora 12.00, în centrul comunei Vadu Crişului, a avut loc festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori din partea Primăriei, Consiliului Local şi al Colegiului Tehnic Nr. 1 la Troiţa eroilor căzuți în Primul şi al Doilea Război Mondial. Sănătate și zile senine celor care mai sunt în viață.
Dumnezeu să le răsplătească curajul, sacrificiul și dragostea de țară celor care nu mai sunt printre noi!
Ioan HASAS
Comentarii
Nu există nici un comentariu.