Motto: "Ciuma omului e părerea că ştie"
(Montaigne; Aforisme; II; 12; 196)


Istoria nu a stat niciodată pe loc şi nu va sta niciodată. Necazul este că deocamdată sculele comunismului cultural generează superficialitatea de care vorbeam în articolul de ieri de jos până sus. Este uluitor să vezi un episcop care târguieşte ("Bă, câţi bani ai?") ca să vândă o diplomă de popă, care se va crede preot cu drept la "spovedanie sub patrafir". ホnfiorător! Mai înfiorător este că B.O.R. are o conducere care nu vede, nu aude, nu reacţionează!. Nu-i aceasta superficialitate?

Un şef de poliţie se îmbată şi doarme la prietenul său infractor. Un alt (fost) şef de poliţie fură dintr-un magazin mizilicuri. Nu sunt acestea fapte de superficialitate până la inconştienţă? Un domn distins, demn, responsabil şi absolut credibil mi-a povestit cum un preşedinte de tribunal judeţean s-a lăsat atras de un şef de clan, care l-a îmbătat, l-a culcat gol lângă piranda lui, l-a pozat din toate poziţiile şi apoi l-a şantajat. Ţiganul dădea telefon poruncind: "Scoţi dosarul nr..., Bagi dosarul nr... etc". Ţiganul dicta soarta dosarelor penale dintr-un judeţ. A fost anihilat prin contraşantaj. ホntr-un final fericit, ca între "băieţii buni" (deh! Bizanţ după Bizanţ) toată lumea a terminat jocul, iar cortina a căzut, ei putând trece zâmbitori printre oameni.
Nu-i singurul caz din justiţia română. Dacă s-ar face o analiză, caz cu caz, a acesteia în ultimii 20 de ani, pe români i-ar apuca groaza şi ar cere mitraliere. Iar aceşti magistraţi cer astăzi împărţirea societăţii româneşti în caste, ca în India antică, aruncând România în afara istoriei, pretinzând prin liderii lor, care au un tupeu cum rareori vezi la unii bolnavi internaţi în secţiile de psihiatrie, salarii de 10 ori cât al unui cercetător care publică în reviste I.S.I., după care este punctată ţara, venituri ale unuia cât ale 10 sportivi care aduc medalii olimpice, care ne mai salvează obrazul. Şi, atenţie obraz! cer aceşti bani de la oameni care mor de foame sau mor din lipsă de medicamente, când spitalele se pare că se vor închide (multe) înainte de sfârşitul anului. ホn plus, reacţia magistraţilor riscă, prin copiere, să radicalizeze toate nemulţumirile sociale din ţară, aruncând-o în haos. Asta nu se cheamă superficialitate? Vă las pe dumneavoastră să-i etichetaţi după această cerere şi după câtă "dreptate" au ăcut în această ţară în ultimii 20 de ani. ホn ceea ce priveşte argumentul de castă "putere între puteri", ar trebui să ştie un lucru elementar (mă rog! ca jurişti), că într-o societate normală există o singură putere: legea, iar restul sunt slujitori egali, pe categorii, iar acestea sunt structurate pe nivele.
ホntr-una din cele mai prestigioase Universităţi de Medicină şi Farmacie ale ţării (Timişoara) un profesor îşi prostitua studentele vânzând examene contra sex oral, iar studenţii îşi imită şi ei dascălii, doi dintre ei ajungând criminali în timp ce se prostituau. Un tânăr talentat cu carul ajunge fotbalist la unul din marile cluburi ale lumii, dar aculturalizat, imatur şi cu modele valorice de mahala se apucă să bea şampanie din buricul târfelor. Consecinţa? ホn loc să ajungă mare şi bogat pentru el şi urmaşii lui, o mândrie pentru ai săi, ajunge subiect suculent pentru presa de scandal.
Pentru a-şi aduce contribuţia, Guvernul, prin legea învăţământului, reduce la subminim programul şi cantitatea de cunoştinţe predate. Relaxaţi-vă, băieţi! Terminaţi şcoala cu minţi odihnite de ciobani! Pe diplome va scrie: Buni la cules de căpşuni! Sănătatea? Se duce omul să se opereze, iar chirurgul, năuc, în loc să-i facă operaţia ce se cuvenea, îi taie fofârlica în trei.

Ce domeniu doriţi? Armata? Fură (prin şefi) şi ea ce poate. Fură, unii, din banii publici cumpărând arme ruginite, aruncate de alţii, şi le botează noutăţi pentru modernizare... (va urma)