Boc are "idei năstruşnice", dar nu se poate modifica Regulamentul la votarea moţiunii
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, referitor la propunerea liderului PD, Emil Boc, privind modificarea Regulamentului Camerelor în sensul votării prin apel nominal la moţiunea de cenzură, că acesta are "idei năstruşnice" şi că nu se poate modifica regulamentul doar pentru acest vot.
"Domnul Boc e tot timpul cu idei năstruşnice. Parcă spunea domnia sa că nu se schimbă regula în timpul jocului. Deci avem o regulă şi fiecare partid are metode specifice de a-şi verifica disciplina votului, asta nu e nici un fel de secret. Nu cred că putem să umblăm acum la regulament doar pentru acest vot", a spus Geoană. Liderul PSD a arătat, totodată, că formaţiunea sa va lua "măsuri" ca votul parlamentarilor social-democraţi să fie unul "predictibil". El a făcut această afirmaţie răspunzând unei întrebări privind posibilitatea ca parlamentarii PSD să voteze "la vedere" în cazul moţiunii de cenzură. Geoană a precizat, totodată, că astăzi, în cadrul Biroului Permanent Naţional, se vor număra semnăturile adunate pentru depunerea moţiunii şi a menţionat că nu vor exista parlamentari PSD care să nu voteze moţiunea. Liderul democrat, Emil Boc, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că, dacă PSD va depune moţiunea de cenzură, PD va solicita ca votul să nu fie secret cu bile, ci prin apel uninominal, în care parlamentarii să îşi afirme public opţiunea. Emil Boc a spus că, dacă PSD va depune moţiunea de cenzură, PD va solicita ca procedura de vot să fie prin apel nominal, "chiar dacă va fi nevoie de modificarea Regulamentului celor două Camere", deşi în acest moment, procedura prevede vot secret, cu bile. "Apelul nominal ar însemna că se citeşte numele fiecărui parlamentar, care răspunde prin «Da» sau «Nu» dacă este în favoarea sau împotriva moţiunii de cenzură”, a explicat liderul PD. El a completat că democraţii solicită această procedură pentru că practica europeană arată că votul pentru formarea sau căderea unui guvern trebuie să fie transparent şi deschis. Potrivit lui Boc, votul prin apel uninominal oferă electoratului posibilitatea de a cunoaşte care sunt opţiunile celor pe care i-au ales, eliminând, totodată, "potenţialele surse de corupţie şi de tranzacţionare a voturilor". "Cei care se opun unei asemenea proceduri transparente înseamnă că au în spatele lor alte interese ascunse", a susţinut Boc.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a salutat declaraţia lui Emil Boc privind votul la moţiune, susţinând că "următorul pas va fi iniţierea modificării legii alegerilor prin obligarea românilor de a se inşira la coadă în faţa activistului PD care să-i controleze cum votează". "Salut declaraţia de astăzi a preşedintelui PD Emil Boc referitoare la susţinerea votului deschis, prin apel nominal, la moţiunea de cenzură şi mă bucur că spune, în sfârşit, ceea ce gândeşte. Acesta este primul pas în democraţia lui Băsescu şi Blaga şi este clar că următorul pas va fi iniţierea modificării legii alegerilor prin obligarea românilor de a se inşira la coadă în faţa activistului PD care să-i controleze cum votează", afirmă Olteanu, într-un comunicat. El susţine că "atâta înţeleg conducătorii PD din democraţie" şi "e bine să ştie şi românii ce guvern pun ei la cale şi ce o să facă acel guvern pe care vor să-l instaureze în România".
"De altfel, ca vechi activist comunist, Emil Boc ştie foarte bine despre ce este vorba, pentru că aşa făcea şi înainte de 89 cu studenţii pe care îi păstorea şi pe care îi controla la vot. Aceasta este încrederea echipei Băsescu-Blaga în români", mai declară Bogdan Olteanu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, sâmbătă, la Oradea, că obligarea parlamentarilor să voteze la vedere în cazul moţiunii de cenzură este "un gest neregulamentar şi neconstituţional" şi a precizat că într-o astfel de situaţie va suspenda şedinţa Parlamentului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.