Către, Primăria şi Consiliul Municipal Oradea
Domnlui Primar dr. Petru Filip
Domnului Preşedinte de şedinţă
Subsemnatul conf. univ. dr.Constantin Mălinaş, domiciliat în Oradea, Parcul Traian 9, ap.7, cod 410044, prin prezenta doresc să vă fac cunoscută nemulţumirea mea, ca orădean şi ca nominalizat la premiile anului 2006, faţă de activitatea deficitară a Comisiei de organizare, care ar fi trebuit să asigure condiţii normale de parcurgere a etapei de public a concursului, dar nu a făcut-o. Cel mai grav a fost faptul că această Comisie nu a asigurat necesarul de buletine de vot pentru fiecare domeniu, uniforme, abandonându-ne pur şi simplu obligaţiile organitazorice ca să ne descurcăm fiecare. Comisia nu a preliminat ce avea de făcut şi a fost total depăşită de realitatea fenomenului declanşat, prin invitarea orădenilor să voteze. Totodată, finalmente, Comisia nu a făcut evaluare specifică, acordând la egalitate tuturor acelaşi procentaj, indiferent de numărul de voturi acumulat, ceea ce nu îmi pare corect şi nici nu poate să fie corect, dacă s-a apelat la votare. Nu poate fi motivat, ca cine are 1410 voturi, să aibă acelaşi punctaj cu cine are numai 52 de voturi! Comisia a fost depăşită de realitatea votului, deoarece nu a descris suficient operaţiunile în Regulament, creând o situaţie de forţă majoră când Gazeta Primăriei nu se găsea, ceea ce a motivat practici divergente de votare. Ele reprezentau pe cineva, diferit, în fiecare vot. Comisia a îngrădit accesul la vot, deoarece nu a lămurit clar cine votează, dacă votează numai cei care primesc Gazeta Primăriei, sau votează oricine doreşte să aibă o opţiune de simpatie pentru un nominalizat. Comisia nu a definit caracterul votului, care este o chestiune de fond extrem de complexă şi cu multe urmări practice ale procesului de votare, ce s-a neglijat complet. Comisia a introdus urne de votare, dar nu le-a îngrijit. Comisia a indus şi a aplicat restricţii, cu caracter discriminator, deoarece nu ne-a chemat la dialog, nu ne-a chemat la desigilarea urnelor, nici la numărarea voturilor, care s-a făcut într-o marţi seara, pe furiş.
Faţă de acestea care sunt evidente, Comisia sau măcar perşedintele s-ar cuveni să demisioneze de onoare (necum să mai ia şi plată!) pentru incapacitate şi să ceară scuze orădenilor, care au votat din bună credinţă şi cu dorinţa de a fi mai comunitari.
În consecinţă, sunt motivat să vă rog următoarele:
1) Să dispuneţi ca să primesc copia xerox a procesului verbal cu rezultatul votării, care mi s-a refuzat în cursul zilei de joi, 1 februarie, deşi este un document public şi eu fac parte din subiectul lui.
2) La fel, să pot primi copia xerox a procesului verbal al Juriului de literatură, ca să îl văd şi să înţeleg cu ce criterii şi judecăţi de valoare au operat.
3) Cred că este momentul de regândire a Regulamentului de concurs pentru a se elimina numeroasele lui hiatusuri din ediţia de acuma, mult mai slabă decât prima ediţie, pe care am condus-o eu, în 2003, ca preşedinte atunci de şedinţă al Comisiei de organizare. Deoarece, în principal, este o acţiune bună, europeană, care poate fi perfecţionată, dacă va fi bine scuturată de secretoşenie, de harababură, de veleitari etnici şi de mediocritate.
Cu respect, vă mulţumesc!
Oradea,
4 februarie 2007
Comentarii
Nu există nici un comentariu.