Cum crede președintele Zelenski că poate fi forțat Putin să facă pace - Desfășurarea de trupe occidentale
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfășurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la 'forțarea Rusiei la pace' și a susținut că vede începutul unei 'perioade de oportunități' odată cu revenirea în curând a lui Donald Trump la Casa Albă, informează AFP.
Se fac tot felul de supoziții în legătură cu posibile viitoare negocieri de pace după aproape trei ani de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, în condițiile în care Trump a promis că va acționa pentru a pune rapid capăt războiului. Printre ideile explorate de cancelariile europene și de Washington se numără cea privind desfășurarea unui contingent militar în Ucraina pentru a asigura menținerea unui ipotetic armistițiu.
„Desfășurarea de contingente ale unor parteneri este unul dintre cele mai bune instrumente' pentru a 'forța Rusia la pace”, a apreciat Zelenski în timpul unei reuniuni în Germania în „format Ramstein”, care reunește principalii aliați ai Ucrainei. Această ipoteză, care a fost evocată inclusiv la mijlocul lui decembrie între liderii francez Emmanuel Macron și polonez Donald Tusk, a fost respinsă de Rusia, care a calificat-o drept „prematură”.
Zelenski a subliniat de asemenea că un „nou capitol” va începe „pentru Europa” odată cu învestirea lui Donald Trump pe 20 ianuarie. Potrivit președintelui ucrainean, va fi vorba de „un moment când noi va trebui să cooperăm și mai mult, să ne bazăm și mult unii pe alții și să obținem împreună rezultate și mai importante”.
„Consider această perioadă o perioadă de oportunități”, a declarat Zelenski.
Volodimir Zelenski se află joi în Germania pentru a discuta cu principalii aliați ai Ucrainei, într-un moment în care forțele ucrainene bat în retragere pe frontul de est și există temeri privind o dezangajare a SUA după revenirea lui Donald Trump la putere.
În acest context, secretarul american al apărării Lloyd Austin a anunțat joi un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de circa 500 de milioane de dolari (485 de milioane de euro).
„Lupta Ucrainei ne privește pe toți”, a afirmat Lloyd Austin, care participă pentru ultima dată la o reuniune a „grupului de contact” al partenerilor Kievului la Ramstein, o bază aeriană americană nu departe de Frankfurt.
Acest ajutor „include rachete suplimentare pentru apărarea antiaeriană ucraineană, mai multe muniții”, în special pentru armamentul aer-sol, și „alte echipamente pentru a susține (avioanele) F-16 ucrainene”, a explicat el.
La rândul său, Zelenski i-a îndemnat pe aliații Kievului „să participe și mai activ” la dezvoltarea unui „arsenal de drone” pentru Ucraina, devenite foarte importante în acest război. El a estimat de asemenea că ofensiva ucraineană declanșată în august în regiunea frontalieră rusă Kursk, unde ucrainenii continuă să ocupe mai multe sute de kilometri pătrați, a fost „una dintre cele mai mari victorii ale noastre” în acest război.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.