Cea mai bună palitură e atacul sub centură
Deşi a acuzat Bucureştiul de implicare în protestele violente de la Chişinău, a cerut expulzarea ambasadorului român şi a decis introducerea vizelor de călătorie, preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, speră că relaţiile cu România nu vor fi afectate.
Vladimir Voronin a acuzat, ieri dimineaţă, România de implicare în protestele violente izbucnite la Chişinău după victoria comuniştilor în alegerile parlamentare. "România este implicată în tot ce se întâmplă la noi", a declarat Voronin după întâlnirea cu reprezentanţi ai societăţii civile. "În toate evenimentele din R. Moldova este implicată România. Ştim cine sunt autorii acestor evenimente, iar unii au reuşit să scape", a lăsat să se înţeleagă Vladimir Voronin, declarându-l persona non grata pe ambasadorul României la Chişinău. "Violenţele de la Chişinău sunt organizate de agenţi infractori, de foşti politicieni care vor să ajungă la putere şi de cei care nu au fost în stare să ajungă în Parlament", a continuat liderul comunist. "Forţele de ordine au arestat 118 organizatori ai revoltelor de la Chişinău, iar sponsorii cei mai bogaţi au părăsit deja ţara", a jubilat el.
Cu aceeaşi vehemenţă, preşedintele moldovean a anunţat, ieri, că va introduce vize de călătorie în relaţia cu România, după ce numeroşi cetăţeni români fuseseră deja împiedicaţi să intre pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, Vladimir Voronin a observat că multe posturi de televiziune din România au relatat că la Chişinău ar fi început "revoluţia", subliniind că organizatorii manifestaţiilor din centrul Chişinăului foloseau acelaşi termen. Liderul comunist a dat asigurări că nu este vorba despre o opoziţie politică, ci una antistatală. Surprinzător însă, după toate aceste declaraţii şi în contextul calmării situaţiei la Chişinău, Voronin a anunţat că relaţiile între R. Moldova şi România nu vor fi afectate. "Aceasta nu înseamnă însă că relaţiile de dezvoltare vor fi constrânse. Aceasta înseamnă un pas politic pentru a face românii să înţeleagă că noi avem un stat independent în care trebuie să nu se implice. Republica Moldova este deschisă pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, culturale, economice şi sociale, însă nu pentru diversiuni", a adăugat el.
Cum era şi firesc, reacţiile din partea română nu au întârziat. Dacă Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că acuzaţiile Chişinăului reprezintă o provocare la adresa statului român şi apreciază ca inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din R. Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că România trebuie să întreprindă o acţiune energică la nivelul UE şi al structurilor din care face parte pentru a stopa "încercarea absolut penibilă" a autorităţilor din R. Moldova de a "pasa" vina către factori externi. Amintindu-şi de perioada în care era şeful diplomaţiei româneşti, Geoană a arătat că în acest moment România nu trebuie să intre într-o logică a escaladării, ci să dea dovadă de reţinere, calm, prudenţă, dar şi de acţiune, având în vedere faptul că, prin acuzaţiile pe care le fac, autorităţile din R. Moldova încearcă provocarea Românei.
Cum tot o provocare pare să fie şi introducerea de către R. Moldova, începând de ieri, a sistemului obligatoriu de vize pentru români, în opinia lui Geoană nimic altceva decât un gest de panică din partea autorităţilor de la Chişinău. Sau un atac...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.