Chilipiruri sau ştifturi? Orădenii sunt îndemnaţi să "marce banu'" pentru ceasuri "de marcă"
Mii de pliante distribuite în ultimele zile în municipiu îi invită pe orădeni la o expoziţie cu o ofertă specială de ceasuri de marcă, care va avea loc în în zilele de 24 şi 25 iulie, la Hotel Continental. Kannoo - Europe, firma organizatoare a evenimentului a mai avut astfel de expoziţii în mai multe oraşe din ţară în ultimii ani, însă reacţiile nu au fost tocmai pozitive. Concret, totul pare să fie o înşelăciune, clienţii trezindu-se că au dat sute de lei pe ceasuri „de firmă" gen Longines, Maurice Lacroix, Omega sau Seiko, dar au primit, în schimb, nişte copii ieftine ale mărcilor de renume.
Longines, Maurice Lacroix, Omega, Raymond Weil Geneve, Rosseau Raymond, Tissot, D&G, Seiko, Pulsar, Orient şi Pierre Cardin, ceasuri cu nume sonore, reprezintă oferta pusă la dispoziţia orădenilor de firma Kannoo, care va fi prezentă la Oradea la sfârşitul acestei săptămâni. Reducerile oferite sunt impresionante, de până la 70%, astfel că ceasurile de marcă par adevărate chilipiruri. Din pliantele distribuite în tot oraşul zilele acestea doritorii află că îşi pot achiziţiona, spre exemplu, un ceas Seiko a cărui preţ „de catalog" se ridică la 1200 lei, la un „preţ promoţional" de 460 lei. Exemple pot continua. Astfel, un ceas Dupier costă în „catalog" 2480 lei, însă, la expoziţia din week-end, orădenii şi-l pot achiziţiona la numai 740 de lei. Pentru un plus de credibilitate, firma Kannoo, „prezentă în nouă ţări ale Uniunii Europene", se recomandă ca fiind „printre firmele cu cel mai mare succes în vânzarea ceasurilor de marcă". Numai că experienţa altor români, care chiar au crezut că şi-au cumpărat ceasuri de marcă, arată că totul pare fi doar o înşelăciune. După ce firma a organizat expoziţii cu vânzare în mai multe oraşe ale ţării, reacţiile nu au întârziat să apară, presa locală relatând pe larg modul în care oamenii au fost înşelaţi de un cadru luxos de prezentare şi de vânzătorii amabili, dar s-au trezit, după câteva săptămâni, cu ceasurile defecte. Mai mulţi clienţi au dat curs invitaţiei şi au plecat fericiţi de la expoziţii, trezindu-se însă mai târziu, atunci când superbul ceas "elveţian" a rămas în urmă sau a luat apă la prima ploaie, chiar dacă el este, conform garanţiei, antiacvatic şi „rezistent la apă 30 de metri". „Am cumpărat un ceas de la aceeaşi expoziţie, care a fost şi în Cluj-Napoca. Modelul se numeşte Rosseau Raymond şi cică preţul întreg era de 1.850 lei, iar la expoziţie m-a costat 495 RON. Arată bine ce-i drept, dar în fiecare zi se decalează cu un minut! Cică e ceas elveţian mecanic! Am fost la trei ceasornicari şi toţi mi-au zis că mecanismul e «made in China» şi că un ceas din ăsta găseşti în Ungaria cu 100 de lei, adică vreo 30 de euro!", scrie unul dintre cei înşelaţi, pe site-ul unui ziar. Un alt mesaj este următorul: „Oameni buni, aţi desfăcut ceasurile să vedeţi ce mecanisme aveau înăuntru? Myota... de toată jena... făcături ordinare. Aţi cumpăra un Ferrari dacă sub capotă ar fi un motor de Dacie 1300? Cu discount de 60%, bineînţeles". Astfel, orădenii vor trebui să aleagă dacă vor da sau nu curs invitaţiei firmei Kannoo şi dacă vor risca să plătească, fie şi preţuri modice, pentru nişte ceasuri care pot fi doar nişte copii de proastă calitate.
Totuşi, reprezentanţii Protecţiei Consumatorului le recomandă celor interesaţi să fie atenţi. „Un ceas original trebuie să aibă instrucţiuni de utilizare şi certificat de garanţie. Pe certificatul de garanţie trebuie specificat service-ul unde ceasul poate fi dus la reparat sau unde va fi trimis la reparat. De asemenea, certificatul trebuie să fie ştampilat şi să indice sediul firmei sau al service-ului, obligatoriu pe teritoriul României, la care cumpărătorul se poate adresa în cazul unor defecţiuni", a precizat Traian Bejan, directorul adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.