Cine dezamorsează bomba?!
Sistemul asigurărilor de sănătate, dar şi cel al asigurărilor sociale, nu este la prima grozăvie de genul celei petrecute ieri la CAS Bihor. Ani de zile persoane încadrate în grad de handicap sever şi ireversibil, precum amputaţii, erau purtaţi în ficare an la instituţiile de resort pentru a li se confirma... handicapul ireversibil. O aberaţie.
Problema de la Dumbrava, unde un particular are sub aripă în jur de 200 de bolnavi, unii dintre ei cu probleme psihice grave, este o bombă cu ceas de care autorităţile se fac că nu ştiu. Deşi cunosc foarte bine situaţia. Reacţia de ieri a primului ministru Mihai Tudose, de a cere demiterea celor vinovaţi, este doar o ieşire pe moment, să dea bine în presă. Chiar dacă primul ministru este mânat de bune intenţii, situaţia nu va fi rezolvată doar dând afară nişte funcţionari de la CAS. Problema este cu mult mai gravă.
Primele vinovate sunt autorităţile locale din Dumbrava şi Tinca, unde există case în care sunt cazaţi astfel de bolnavi. Nu s-au făcut anchete sociale prin care să se ceară organelor judiciare competente intrarea în legalitate a custodiei bolnavilor. Care se poate face numai pe cale legală, preluarea lor sub tutelă se face doar prin decizie judecătorească. Complicat. Şi ce te faci dacă persoana privată care îi ajută pe bolnavi, nu doreşte să se complice cu birocraţia statului? Nu cumva ar trebui să-i preia atunci statul?!
A doua şi a treia instituţie care dorm în papuci este Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care au cunoştinţă despre această situaţie, dar nu au făcut nimic palpabil. Ba nu, împreună cu Inspecţia Muncii, au făcut un control la Dumbrava, dar în momentul în care custodele de facto a fost amendat, acesta a luat bolnavii şi i-a pus în poarta DSP şi DGASPC: „atunci aveţi voi grijă de ei”. Normal, nimeni din cele două instituţii nu i-a luat pe bolnavi acasă. Dar ei, ca reprezentanţi ai statului de unde îşi iau leafa, ce au făcut pentru a-i prelua pe bolnavi sub aripa statului? Există spitale de profil în judeţ, numai că schemele de personal sunt blocate, nu pot fi angajaţi infirmieri, bucătărese, asistente... Majorarea salariilor la Consiliul Judeţean şi primării a topit ultimii bani... Nu sunt destule clădiri care stau degeaba şi în care pot fi amenajate azile? Ba da, sunt. Nu există însă voinţă, dorinţă şi nici putinţă, după cum se vede. Situaţia de la Dumbrava nu este de ieri, de alaltăieri, ci de cel puţin un deceniu. Trebuie să se întâmple o tragedie precum la Colectiv, să ia foc casa pe amărâţii de bolnavi? Şi atunci o să se schimbe ceva? Uite că după Colectiv nu prea s-a schimbat mare lucru...
În fine, a patra instituţie care ştie de caz, dar nu a făcut nimic semnificativ este Prefectura Bihor. Şi aici au ajuns bolnavii pe targă în uşa instituţiei. Au venit, presa a imortalizat momentul şi mai departe nu s-a întâmplat nimic. Lucrurile au continuat pe acelaşi făgaş.
Să nu credeţi însă că ministerele de resort nu au fost informate din teritoriu. Şi ei ştiu de caz, la fel cum ştie Poliţia sau Jandarmeria. Aş băga mâna în foc că ştiu foarte bine şi câteva servicii de informaţii. Şi totuşi, nu se schimbă nimic. Bomba ticăie sub nasul celor care ar trebui să o dezamorseze. Mai contează să amintim că aceşti funcţionari care umplu instituţiile mari şi late ale statului român sunt plătiţi din banii publici tocmai pentru rezolvarea unor astfel de situaţii?
Dezamorsarea ar putea veni daca Prefectura ar infiinta un post de reprezentant al statului, daca l-ar numi si l-ar plati chiar pe dl Pasca drept reprezentant in relatia cu cetatenii defavorizati de la centrul lui de asistenta ca sa rezolve in conditiile de legalitate de astazi toate situatiile cu care se confrunta "locatarii" de la casele din Dumbrava, astfel fiind pus dl Pasca intre stat si locatari, fortat astfel ca sa respecte legile din ambele directii si ca sa nu piarda domnia sa nimic din statutul lui de "bun samaritean" castigat cu greu si pe drept de multi ani. Ar fi o realizare iesita din comun a dl. prefect Ioan Mihaiu deoarece este un caz iesit din comun.