Cine s-a "fript" cu Maghiar "suflă" şi-n... Leuca
Reprezentanţii mediului academic nu se înghesuie să-şi depună candidatura pentru funcţia de rector
Profesorii universitari care doresc să ocupe funcţia de rector al Universităţii Oradea mai au la dispoziţie patru zile pentru a-şi depune candidaturile, ultima zi fiind vineri, 30 martie. Alegerile vor avea loc în data de 18 aprilie, atunci când senatul universitar îl va desemna pe cel care va conduce instituţia de învăţământ după "căderea" clanului Maghiar.
Potrivit Legii privind Statutul Cadrelor Didactice, rectorul unei universităţi poate fi ales numai din rândul profesorilor sau al conferenţiarilor titulari ai instituţiei. Carta Universităţii orădene stipulează, de asemenea, că orice candidat trebuie să dispună de certe calităţi în domeniul relaţiilor interumane şi al comunicării, având competenţe comunicative într-o limbă de mare circulaţie, să fie un membru respectat al comunităţii academice, să aibă o experienţă suficientă, relevantă, să nu fie angajat în alte activităţi astfel încât să intervină conflicte de interese între acestea şi activitatea desfăşurată în universitate şi să fi confirmat în timp calităţi remarcabile în domeniul managementului universitar. Candidaţii trebuie să depună la registratura universităţii un plan managerial şi un CV, până în prezent nefiind însă înregistrată nici o candidatură. Viitorul rector va fi ales, cu majoritatea voturilor din senat, şi va conduce instituţia din Oradea până în aprilie 2008, dată la care vor fi demarate alegerile generale. În cazul în care până în data de 30 martie nu va fi depusă nici o candidatură, senatul universitar se va întruni şi va propune un candidat.
Fotoliul de rector al Universităţii Oradea a devenit vacant după revocarea din funcţie a lui Teodor Traian Maghiar, urmărit penal, alături de tatăl său, pentru fals şi înşelăciune. Senatul Universitar l-a desemnat rector interimar pe Teodor Leuca, apropiat al familiei Maghiar, care, probabil, va candida din nou pentru această funcţie, în ciuda trecutului său şi a legăturilor cu clanul Maghiar. Profesor universitar la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Leuca a fost, înainte de 1989, secretar PCR la Facultatea de Electrotehnică şi apoi a deţinut aceeaşi funcţie la nivelul Institutului de Subingineri Oradea. După transformarea acestui Institut în Universitate, în 1990, Leuca a fost cel mai apropiat colaborator al fostului rector din perioada 1990-2004, Teodor Maghiar, fiind şi naşul de cununie al fiului acestuia, Teodor-Traian Maghiar. În aceste condiţii, alegerea unui rector care poate fi suspectat de legături cu fosta securitate sau care ar putea servi, în continuare, intereselor familiei Maghiar nu ar fi cea mai bună soluţie pentru instituţia de învăţământ orădeană, care şi aşa a avut de suferit la capitolul imagine. Mai mult, simpla revocare a lui Teodor - Traian Maghiar nu va însemna mare lucru dacă Universitatea va fi condusă, din umbră, de acelaşi "clan" care a adus instituţia la sapă de lemn.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.