Suntem o ţară mediu populată. Avem una dintre ţările cu maximă completitudine (la această dimensiune medie) de condiţii naturale şi cu rezonabile resurse energetice şi minerale. Am ajuns în situaţia ca imensa majoritate a populaţiei să trăiască în sărăcie şi să vindem viitorul copiilor pentru a potoli maţele prezentului. Cum s-a ajuns aici?

 

Răspunsul este simplu: printr-o proastă gospodărire a resurselor naturale şi a potenţialului populaţiei. Este clar că sărăcirea nu s-a putut produce în două zile, că este nevoie de un drum destul de lung până a se ajunge la un asemenea faliment. Cine a gospodărit falimentar România? Dacă se va analiza zi cu zi, se va vedea că toţi, absolut toţi gospodarii din ultimii 20 de ani. Prin toţi gospodarii înţeleg de la ciurdele hăbăuce de legiuitori orbi şi surzi la guvernele de ageamii neprofesionişti, partidele bolnave de prostie şi demagogie ordinară şi până la ţuţureii care, directoraşi ajungând, au falimentat cu bună ştiinţă întreprinderile pe care au pus mâna pentru a vinde sau a cumpăra şi ei ceva, dacă nu ei, măcar pe lângă alţii. Culmea este că tot dezastrul şi distrugerea continuă au fost însoţite de o veselie nătângă, de oameni în transă. Or pentru orice minte trează putea fi clar faptul că economia unei ţări nu se poate baza doar pe comerţ interior. Gheorghe îi vinde lui Costică şi amândoi lui Gigi, care cumpără de la Ionică şi tot aşa. Unde au fost zecile de mii de economişti şi sutele de analişti economici? Există om normal pe lumea aceasta care dă cadou tot ce are unui străin, spunându-i: "Fă ce ştii şi dă-mi şi mie câte ceva"? A existat vreun popor care a dat tot ce are pe gratis unor nime' în lume, numiţi investitori strategici, lăsându-se la cheremul capriciilor sau intereselor acestora?

S-au predat pe gratis minele de aur. Cu producţia de aur (care intră în buzunarul cui?) se puteau susţine pensiile. S-a predat petrolul. Cu beneficiile aduse de petrol (1 miliard de euro pe an) se rezolvau problemele învăţământului şi sănătăţii etc., etc. Cine au fost Iudele care ne-au vândut? Asta pentru "ciocul mare" al partidelor, care cu neruşinare îşi neagă contribuţia. Suntem unde suntem. Este clar pentru toată lumea că atunci când ai salariu de 5 milioane nu poţi cheltui 10 milioane pe lună. Am acumulat datorii de care nu ne iartă şi nu ne va ierta nimeni. Deci, datoriile trebuie plătite. Nu există alternativă. Este o problemă a întregului popor. De făcut datoriile nu le-a făcut doar un partid, iar de plătit nu le poate plăti un partid. Ceea ce pot face partidele este să contribuie cu idei şi soluţii viabile. A încerca să profiţi de situaţia gravă în care suntem pentru a-i săpa pe concurenţi, pentru a ademeni electoratul, pentru a-ţi regla conturile este nu doar iresponsabilitate, dar înseamnă a afişa un dispreţ total faţă de întregul popor. Este greţos şi să nu-şi închipuie că oamenii simpli nu sesizează acest lucru. Guvernanţii care vor să impună soluţii neagreate atunci când există şi alte soluţii trădează acelaşi nivel civic. Adică tu, Guvern, vii şi spui că numărul bugetarilor a crescut de la 800.000 la 1.400.000. Unde? Nu în învăţământ şi nu în sănătate. Atunci, în loc să cauţi unde s-au făcut abuzuri, şmecherii politice etc... să dai afară cei 600.000 de angajaţi fără a fi nevoie de ei, tu vii şi tai salariile celor din învăţământ, sănătate şi pensiile pensionarilor.

 

Este aceasta bună intenţie sau doar fuşereală de formă sau coafarea erorii? Nu sunt în stare să se gândească la dezastrul care va urma prin plecarea oricărui om de valoare din învăţământ şi fuga din ţară a doctorilor, la nenorocirea pensionarilor sau îi doare în cot de viitorul României?

(va urma)