Cum vă place?
MODERNIZAREA
Trăim într-o lume care are nevoie de schimbare, care trebuie să-şi arunce ancora în modernism pentru a mai putea funcţiona. Trăiesc cu convingerea că secolul XXI e al tinerilor, că numai ei ne pot ajuta să intrăm cu capul sus pe poarta schimbării ! Cu gândul la generaţia tânără, oamenii sunt dispuşi să accepte mai uşor ideea de transformare la care visează România.
În ceea ce priveşte şcoala din zilele noastre, părerea mea este că necesită o mulţime de schimbări pentru a se putea ridica la standardele occidentale. Din păcate, însă, în domeniul învăţământului, schimbările se fac într-un ritm mult prea lent. Şi asta pentru că, deşi Guvernul sau Ministerul emite o serie de propuneri, ele se pierd undeva între şedinţele somnolente şi voturile anemice ale demnitarilor. Iar în cazul în care aceste aceste propuneri sunt acceptate, problemele apar în rândul profesorilor. În funcţie de vârsta lor, profesorii ezită să accepte schimbarea, se agaţă de vechiul sistem şi fac dificilă trecerea la o altă lume prin inadaptabilitatea lor. Să fie oare problema majoră apartenenţa lor la vechiul sistem pe care încă îl pomenesc? Sau să fie oare doar nişte fixuri ale unor oameni înaintaţi în vârstă?
În ceea ce priveşte sistemul de educaţie, părerile sunt împărţite. Trebuie, însă, să recunosc că mie mi-ar plăcea foarte mult să se adopte sistemul step-by-step, care ar duce la o schimbare treptată cu destinaţie precisă: modernismul. Tot ceea ce e nou, e binevenit oriunde, dar mai ales în şcoli. Schimbarea de care are nevoie şcoala românească ar fi modificarea programului de ore. Astfel, dimineaţa ar trebui să avem 2-3 ore, apoi vreo 2 ore la amiază libere pentru a lua prânzul, pentru a face o mică plimbare, şi apoi, restul orelor! Aşa le-ar fi mai uşor profesorilor, pentru că nu ar trebui să vorbească 7-8 ore încontinuu. Apoi, ar fi bine şi pentru elevi, care nu ar trebui să stea atâtea ore pe scaun şi nici nu ar avea motive să aţipească la ore! Până să ajungem aici, mai e o cale lungă de parcurs, însă eu am încredere că ideea de "a ne moderniza" nu ne va speria şi că astfel vom putea să trecem mult mai repede la un sistem nou.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.