Un raport al Curţii de Conturi Oradea privind modul în care Primăria Oradea a întrebuinţat banii publici pe parcursul anului 2006 a scos la iveală o serie de nereguli. Valoarea totală a prejudiciului cauzat din neglijenţa unor funcţionari publici se ridică la suma de 1 milion de lei. Cele mai multe nereguli vizează decontarea unor lucrări peste valoarea iniţială trecută în devizul de lucrări, precum şi virarea unor sume în contul unor constructori, chiar dacă aceştia nu şi-au executat lucrările. Cele mai grave abateri au fost descoperite în modul în care s-a urmărit finanţarea Clubului Sportiv FC Bihor, prejudiciul cauzat ridicându-se la 457.703 lei.

Pentru şedinţa de azi a Consiliului Local Oradea executivul a pregătit o informare ce cuprinde raportul de control al Curţii de Conturi privind finanţele publice locale pe anul 2006. Raportul priveşte atât modul în care au fost gestionaţi banii publici de către angajaţii Primăriei Oradea, cât şi modul în care Administraţia Socială Comunitară Oradea şi Compania de Apă Oradea a înţeles să facă decontările pentru lucrările executate de diferiţi constructori. Verificările Curţii de Conturi au scos la iveală o serie de nereguli. Analiza facturilor decontate de către angajaţii Primăriei, corelate cu volumul de lucrări executate, au reliefat faptul că numeroase firme au beneficiat de un tratament privilegiat. Funcţionarii publicii au acceptat spre decontare lucrări care nici nu au fost executate sau au plătit firmelor sume mai mari decât cele indicate în devizul de lucrări. Potrivit raportului, 22 de firme au încasat în 2006 sume mai mari decât cele cuvenite, angajaţii Primăriei acceptând, fără nicio rezervă, decontarea a zeci de facturi ilegale. În aceste condiţii, suma totală a prejudiciului cauzat bugetului local se ridică la 1 milion lei, bani pe care angajaţii Primăriei i-au împărţit respectivelor fime ca şi cum ar fi din propriul buzunar. Conform informării întocmite de către executivul orădean, întregul prejudiciu ar fi fost recuperat.
Cu toate că, în cursul anului 2006, când au fost executate lucrările de reabilitare a Corso-ului orădean, am arătat în repetate rânduri că sumele cheltuite sunt exorbitante, angajaţii PMO şi-au văzut în continuare de propriile lor afaceri şi au decontat lucrări peste valoarea iniţială, prejudiciul cauzat ridicându-se la 164.308 lei. Cele mai multe ilegalităţi au fost descoperite la Administraţia Imobiliară Oradea. Aici, angajaţii au acceptat decontarea unor cheltuieli nelegale pentru 13 obiective. Una dintre firmele favorizate de către conducerea AIO rămâne în continuare MBS Group, care, pe lângă că i se permite neexecutarea la termen a lucrărilor încredinţate, i se mai acordă şi bonificaţii. Astfel, pentru investiţia din Orăşelul Copiilor s-a acceptat "decontarea unor sume mai mari decât cele legal datorate (decontarea materialelor în baza situaţiilor de lucrări s-a făcut cu valori mai mari decât cele cuprinse în facturile de provenienţă), valoarea prejudiciului fiind de 14.396 lei. Firmei SC Eurociv Cons, care a executat lucrări la Grădiniţa nr. 44, i s-au acceptat la plată cantităţi nereale de materiale în valoare de 1.438 lei. Firmei SC Chintoflor, care a efectuat lucrarea de reabilitare a Grădiniţei nr. 15, i s-au acceptat spre decontare consumuri nereale de materiale, la fel întâmplându-se şi în cazul firmei SC Simola Serv SRL, căreia i s-au "decontat cantităţi nereale de faianţă şi chiar lucări neefectuate", valoarea prejudiciului, în acest ultim caz, fiind de 2.876 lei. O sumă impresionantă, 9.271, lei a fost achitată ilegal firmei SC Constructorul Sălard, care a efectuat lucrări de reparaţii capitale la Şcoala "Oltea Doamna". De asemenea, lucrările la Bazinul Acoperit au costat mai mult decât s-a prevăzut iniţial. În acest caz, firmei Madefina i s-au decontat sume mai mari decât cele datorate, la fel firmei SC Denifluor, valoarea prejudiciului ridicându-se, în ambele situaţii, la aproape 3.000 lei. Alţi 5.000 lei au fost decontaţi ilegal, deoarece sumele percepute pentru schelă erau mai mari decât cele legal datorate conform devizului. Beneficiar în acest caz a fost firma SC Arcons SRL, care avea de executat lucrările la Şcoala "Alexandru Roman". În ceea ce priveşte FC Bihor, s-a constatat că sumele acceptate spre decontare au fost stabilite înainte de încheierea contractului de finanţare cu acest Club, valoarea prejudiciului ridicându-se la 457.703 lei.

Toate aceste prejudicii, conform informării întocmite de către executivul orădean, au fost recuperate. Într-un singur caz Primăria Oradea nu şi-a însuşit observaţiile Curţii de Conturi. În 2006, PMO a achiziţionat supraedificatele bazei sportive de pe strada Splaiul Crişanei de la SC Precon SA Oradea. Aportul PMO la această asociere a constat în terenul aferent bazei sportive, lucru de care executivul nu a ţinut cont. Conform specialiştilor Curţii de Conturi, municipiul Oradea este îndreptăţit la o cotă parte din suma încasată, respectiv 770.000 lei X 37,97%, adică 292.369 lei. Valoarea actualizată a pagubei este de 306.197 lei. În acest caz, constatările au fost urmate de sesizarea Tribunalului Bihor.