(D)om(n) bogat, (d)om(n) sărac
Consilierii locali orădeni care şi-au înregistrat declaraţiile de avere după expirarea termenului legal prevăzut de OUG 14/2005, invocând dificultăţile în completarea aceste acte, s-au dovedit a fi chiar cei mai bogaţi dintre ei.
Luni, 9 mai, ultima zi în care declaraţiile trebuiau să fie predate secretariatului Consiliului Local Oradea, consilierii Margareta Bara, Ovidiu Copil, Mihai Drecin, Gabor Kiss, Ioan Mintaş şi Vasile Drecin nu îşi onoraseră obligaţia legală de a veni cu documentele. Cu toate acestea, doar unul dintre ei, Vasile Petruţ, din iuţeală de mână sau din nebăgare de seamă, şi-a asumat răspunderea pentru întârziere, semnându-şi declaraţie cu data exactă la care şi-a înregistrat cererea, adică 10 mai.
În ceea ce priveşte starea materială a consilierilor locali orădeni, am putea spune că una dintre condiţiile pentru a fi "promovat" într-o astfel de funcţie este, mai degrabă, să fii bogat, decât să te fi remarcat prin profesionalism sau printr-o moralitate desăvârşită. Din păcate, e greu de apreciat care este cel mai bogat consilier local, deoarece chiar cei care au declarat cele mai multe bunuri au "uitat" să treacă valoarea de impozitare. Ca şi număr de proprietăţi imobiliare, Vagi Ladislau pare să ocupe un loc fruntaş, acesta având trei apartamente în zona centrală a oraşului, cu o valoare de impozitare de 1,4 miliarde lei, o casă de locuit, tot în Oradea, supusă impozitării la valoarea de un miliard de lei, o casă de vacanţă în Ginta, a cărei valoare nu este precizată, şi un spaţiu comercial pe Republicii. Consilierul UDMR a mai moştenit bijuterii şi tablouri ce însumează 5.500 de euro. Paradoxul e că toate aceste bunuri au fost adunate de un om care, conform declaraţiei de avere, în anul 2004 a realizat venituri de doar... 61 de milioane lei.
Consilierul PD Vasile Petruţ a încasat 1,5 miliarde lei numai anul trecut din activitatea prestată ca salariat din dividente şi din vânzarea unui teren. De asemenea, el şi-a împrumutat o rudă cu un miliard de lei şi o altă persoană fizică, cu 4.000 de euro. Valoarea de impozitare a celor 2,5 ha de teren pe care le împarte cu soţia, dintre care unul situat în Vârciorog, nu a fost însă declarată. Mai deţine o casă în Oradea, cu valoare declarată de 2 miliarde de lei, dar şi două case de vacanţă, la Cetariu şi Vârciorog. Petruţ pare a fi un colecţionar de bijuterii, obiecte de artă şi tablouri, valoarea lor ridicându-se la 13.000 de euro.
Nici averea consilierului PSD Ioan Mintaş nu poate fi trecută cu vederea. Patron al unei firme de construcţii, Mintaş are în proprietate 6 ha de teren intravilan şi agricol, un apartament şi două case de locuit, în toate cazurile omiţând să treacă valoarea lor de impozitare. Acesta are depozite bancare de15.000 de euro, are acţiuni în valoare de 4 miliarde lei, iar anul trecut a încasat din diverse activităţi aproape un miliard de lei.
Un loc de frunte în galeria marilor averi îl ocupă şi consilierul PNL Mihai Manea, ale cărui livezi valorează 90.000 de euro. Cele trei apartamente au o valoare de impozitare de aproximativ un miliard, mai are o garsonieră, dar şi o casă de vacanţă la Vârtop. Este acţionar la trei societăţi comerciale, iar anul trecut veniturile salariale s-au ridicat la 800 milioane lei, la care se adaugă alte 730 de milioane lei provenite din alte surse de venit.
Marcel Tarţa are trecut în declaraţia de avere un tablou de epocă de 600 milioane de lei şi un lanţ cu cruce de aur, în valoare de 70 de milioane de lei. Mai are terenuri în suprafaţă de 1,5 ha, o casă în Şoimi, o casă în Oradea, având o valoare de impozitare de 1,4 miliarde lei, dar şi un apartament, două maşini străine. Acesta a mai realizat plasamente şi a acordat împrumuturi în nume personal la trei societăţi comerciale, în valoare de 18 de miliarde lei. Şi toate acestea le-a putut face în condiţiile în care el pare să aibă doar un venit de 900 milioane de lei pe an.
Un alt consilier municipal, Nicolae Rusu (PD), se poate considera privilegiat, nu numai pentru că anul trecut a fost singurul dintre colegii lui care a câştigat la Loto 40 de milioane lei, dar şi pentru că valoarea acţiunilor sale cotate la Bursă este de 1,5 miliarde lei. În 2004, veniturile i s-au mai rotunjit şi cu suma de 316 milioane lei, bani din munca prestată ca angajat. Rusu a mai trecut în declaraţia de avere că are în proprietate două apartamente, a căror valoare de impozitare este de un miliard de lei, aceeaşi valoare având şi casa de la Câmpia Turzii.
În categoria averilor de peste un miliard de lei se situează şi Ovidiu Copil, cu o casă de vacanţă de două miliarde lei, un apartament şi două maşini, Huszar Istvan, care are cel mai mare venit din salarii, 857 milioane lei. Udemeristul mai are o casă de locuit cu valoare de impozitare de 2,5 miliarde lei, un apartament, dar şi terenuri situate în intravilan.
Mircea Matei are acţiuni cotate la bursă de 25.000 euro, pe lângă acestea anul trecut, ca director la o societate comercială, a primit 72 milioane lei, iar ca expert parlamentar la Camera Deputaţilor, alte 54 de milioane lei. În schimb, nu are nici terenuri, nici casă, nici maşină, cel puţin conform declaraţiei.
Ca şi profesor universitar, Mihai Drecin s-a descurcat destul de bine. Veniturile sale s-au ridicat în 2004 la suma de 525 milioane de lei, are 5 ha de teren agricol şi alte două suprafeţe în intravilan, un apartament, două maşini.
Peto Csilla, în calitate de inspector şcolar, a reuşit să acumuleze o avere frumuşică: două apartamente, o casă de vacanţă şi două maşini. În anul precedent, salariul de la Inspectoratul Şcolar a însemnat 98 de milioane, iar în calitate de colaborator la Consiliul Judeţean Bihor a mai încasat alte 92 de milioane de lei.
La polul opus se află, după conţinutul declaraţiilor, Iulius Delorean, care nu a declarat nici un bun imobil sau mobil de mare valoare, fiind obligat să se descurce din salariul primit de la Teatrul de Stat de 72 de milioane de lei/an şi din indemnizaţia de consilier local de 40 de milioane de lei/an.
O situaţie similară o înregistraeză Nicuşor Lepădatu (PD), care nu a completat nici o rubrică privind terenurile, clădirile sau alte bunuri, raportând doar un venit anual de 361 milioane lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.