În urma unei proceduri de achiziţie publică desfăşurată în urmă cu o lună de către administraţia locală, şapte firme şi-au manifestat dorinţa de a executa lucrările de modernizare a străzilor Arţarilor, Alexandru Sahia, Luminiţei, Busuiocului şi de reabilitare a drumului uzinal.

Dacă ofertele firmelor Strabag şi Trans Bitum au fost declarate inacceptabile, firmele rămase în competiţie au fost Asfamixt, Drum Construct, Selina, Labra Soft, respectiv Drumuri Orăşeneşti. Comisia de adjudecare a declarat câştigătoare ofertele cu preţul cel mai scăzut. Astfel, Asfamixt a primit str. Arţarilor şi Drumul uzinal, iar Drum Construct, str. Alexandru Sahia, Luminiţei, respectiv Busuiocului. Diferenţele dintre valorile de proiectare şi cele adjudecate ridică multe semne de întrebare în ceea ce priveşte corectitudinea licitaţiei. Astfel, dacă modernizarea străzii Arţarilor, evaluată la suma de 2.665.623 lei, a fost atribuită pentru suma de 860.417 lei, reprezentând 32,27% din valoare, pentru strada Alexandru Sahia valoarea de adjudecare a fost de 363.175 lei, în condiţiile în care lucrarea a fost evaluată la 1.063.411 lei (34,15%). Valoarea estimată a lucrărilor de pe strada Luminiţei a fost de 435.900 lei, ulterior fiind adjudecată firmei Drum Construct la preţul de 167.519 lei, reprezentând 38,43%. Strada Busuiocului avea trecut în anunţul de licitaţie valoarea estimată de 421.708 lei, fiind adjudecată la valoarea de 175.045 lei (41,15%). Ultima lucrare, cea de reabilitare a Drumului uzinal, evaluată la 5.512.738 lei, a fost câştigată de Asfamixt la preţul de 3.264.345 lei (59,21%). Preţurile de adjudecare i-au speriat atât pe concurenţi, cât şi pe proiectanţi. "La astfel de preţuri e greu să mai câştigi o licitaţie. Au venit cu nişte preţuri foarte mici nu la materiale, ci la manoperă, la transport. Nu ştiu, la final, ce profit vor avea. Poate că vor trebui să aducă bani de acasă. Din păcate, aceste preţuri de dumping distrug orice concurenţă", ne-a declarat reprezentantul unui constructor.
În ce priveşte poziţia proiectantului, acesta şi-a exprimat îngrijorarea în ce priveşte calitatea lucrărilor executate la aceste preţuri. "În mod normal, faţă de valoarea de proiectare se poate coborî cu maximum 10%, nu aşa cum s-a întâmplat acum, când s-a mers până la 68%. Preţul cel mai mic înseamnă lucrarea cea mai proastă. La stabilirea preţului din devizul de lucrări, luăm preţurile din cataloagele de materiale şi facem o medie. Nu putem fi acuzaţi că venim cu valori de proiectare exagerate", ne-a mai precizat un proiectant.

Dacă până acum o practică des întâlnită printre constructorii care veneau la licitaţie cu oferte subevaluate era prezentarea unor note de comandă suplimentare de până la 50%, de câteva săptămâni, conducerea Primăriei a limitat acest plafon la 15%. Rămâne de văzut în ce măsură municipalitatea va respecta acest angajament şi în ce măsură firmele îşi vor putea duce la îndeplinire angajamentele luate, la cerinţele calitative impuse.