HCL privind eutanasierea nu a fost analizată la Prefectură - Câini otrăviţi şi birocraţie
Apele nu s-au limpezit, în ceea ce priveşte proiectul de eutanasiere a câinilor fără stăpân. Deşi proiectul de hotărâre a fost adoptat de Consiliul Local Oradea încă de acum o săptămână, documentul nu a ajuns la Instituţia Prefectului Judeţului Bihor în vederea analizării lui. Prin această tactică Primăria Oradea încearcă tergiversarea lucrurilor şi eutanasierea câinilor chiar şi fără avizul de legalitate al juriştilor Prefecturii Bihor. Chiar dacă reprezentanţii ONG-urilor de protecţie a animalelor se arătau optimişti în ceea ce priveşte atacarea în contencios administrativ de către Claudiu Pop, prefectul judeţului, a hotărârii de CLO, în realitate procedura e mai complicată şi cere timp. Astfel, Primăria Oradea trebuie să depună hotărârea de CLO la Prefectură, juriştii să dea avizul, iar dacă acest aviz de legalitate nu e dat, prefectul va retrimite către CLO hotărârea solicitând modificarea ei. Doar dacă CLO nu face aceste modificări solicitate, prefectul poate să atace în contencios administrativ regulamentul care prevede eutanasierea. În aceste condiţii, poate să treacă săptămâni bune. „Am vorbit cu prefectul judeţului, Claudiu Pop, cât timp nu avem încă HCL-ul în cauză nu putem să ne pronunţăm asupra legalităţii acestor măsuri. Momentan, această hotărâre nu ni s-a comunicat", ne-a precizat Claudia Timofte, şefa Cancelariei Prefectului judeţului Bihor. Aceasta a recunoscut că, în ultimele zile, pe adresa de e-mail a Instituţiei Prefectului au ajuns o serie de sesizări din partea unor orădeni, dar şi a unor organizaţii non-guvernamentale.
Adopţie plus taxe de întreţinere
După ce sâmbătă, peste 200 de orădeni s-au prezentat la Adăpostul Sos Dogs pentru a profita de articolul din noul regulament în ceea ce prevede adopţie la distanţă, fără a găsi însă deschidere din partea Administraţiei Domeniului Public Oradea, azi conducerea ADP organizează o întâlnire cu mass-media pentru a face precizările necesare cu privire la taxele de întreţinere a căţelului adoptat. Din păcate, isteria eutanasierii i-a cuprins pe oamenii de rând care, profitând de lipsa de umanitate a conducerii Primăriei Oradea, au recurs şi ei la uciderea câinilor. Astfel, patru câini au fost omorâţi prin otrăvire pe strada Căii Ferate, iar Poliţia Locală nu a luat nicio măsură. „Eu aveam mai mulţi câini la depozitul de pe strada Căii Ferate. Au fost otrăviţi mai mulţi câini, duminică după masa pe patru dintre ei i-am găsit morţi. Am sesizat Poliţia Locală şi au spus că ei nu au ce să facă, deşi le-am indicat suspectul acestui masacru. Este inadmisibil ce se petrece. Nu avem Poliţia Animalelor, dar vrem să eutanasiem câinii", ne-a declarat proprietara Kekessy Melinda.
Legea condamna otravirea cainilor ... iar legea este aplicata de POLITIE .. .deci nu exista ca nu au ce face. Ia sa fie ei platiti functie de ce fac ... Sa vezi cum scoteau infractorul din papalrie. Cei ce abandoneaza caini nu usnt prinsi ... cei care otravesc caini nu sunt prinsi ... un adevarat stat de drept.
Politia locala nu are atributii prin lege sa faca anchete in cazul cainilor.Trebuie facuta plingere penala la politia municipala,cu nr.de inregistrare,si dus un caine otravit la ANSV sa se faca analiza otravii. Sunati la 112 daca vedeti fapte de cruzime impotriva animalelor,conform legii 9/2008.
la vecinii nostri mult huliti daca maltratezi un caine esti imediat tras la raspundere. Deci mai avem mult sa ajungem sa ajungem in Europa. Deocamdata suntem acolo doar din punct de vedere geografic. Felicitari Cristina pentru articol!