Incompetenţa investitorilor şi nepăsarea edililor, braţ la braţ pe corso
Deficienţele organizatorice ale unor lucrări de miliarde
Reprezentanţii executivului local orădean, animaţi de ambiţioasele proiecte de investiţii, nu mai reuşesc să vadă şi dincolo de responsabilitatea de a iniţia astfel de lucrări. De îndată ce au găsit executantul, aceştia se cam spală pe mâini de orice răspundere.
Astfel, nu se explică cum investiţii de miliarde de lei, realizate din bani publici, sunt scăpate de sub control, iar un întreg oraş continuă să se sufoce sub lucrările care nu se mai finalizează. În tot acest timp, executanţii selectaţi într-un mod îndoielnic, îşi justifică incompetenţa dând vina pe vreme... Aşa s-a întâmplat în cazul bazinului olimpic, a haldei ecologice de deşeuri, a Parcului 1 Decembrie, a Parcului Olosig, iar acum vine rândul lucrărilor de canalizare şi de înlocuire a reţelelor de apă.
În majoritatea cazurilor în care s-au înregistrat întârzieri în finalizarea investiţiilor, acestea fuseseră contractate de firma maghiară Keviep. După ce, încă din anul 2003, i-au fost concesionate 72 de hectare de teren, pe o perioadă de 20 de ani, în schimbul realizării haldei ecologice, inaugurarea ei a fost amânată cu şase luni. Anul trecut, Keviep a câştigat un nou contract în valoare de 7,8 milioane de euro, prin care se obligă ca până în septembrie 2006 să execute canalizarea pe 140 de străzi din Oradea, cu o lungime de 60 de kilometri. În anul în care s-a scurs de la semnarea contractului, de abia s-au finalizat lucrările la 10 străzi. Reprezentanţii Regiei de Apă-Canal Oradea nu par să fie îngrijoraţi de faptul că lucrările au fost decalate cu lunile, data care contează pentru ei este septembrie 2006, dată de la care vor percepe penalităţi de 1% pe zi.
Un alt contract pe care a reuşit să-l smulgă Muncipalităţii orădene firma Kevip este cel de înlocuire a reţelelor de apă pe următoarele tronsoane: Magheru - Parcul Petofi, Parcul Petofi - strada Berzei şi Republicii - pietonală, în total 4 kilometri, iar valoarea lucrărilor se ridică la peste 20 miliarde lei. Însă, încă de la început, au fost înregistrate deficienţe în organizarea de şantier. Astfel, lucrările în Piaţa Ferdinand ar fi trebuit să înceapă încă de pe 1 aprilie a.c, dar se pare că firma maghiară a înregistrat "sincope în aprovizionarea cu materialele necesare". Acum s-a ivit o nouă problemă , legată de gurile de canal. Aşadar, lucrările vor mai stagna alte două săptămâni.
Cu toate aceste dovezi reprezentanţii municipalităţii afişează în continuare un optimism teatral, liniştindu-ne că termenele de 30 iunie a.c, pentru Calea Republicii, respectiv 30 septembrie a.c, pentru Corso, vor fi respectate întru totul.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.