Ion Iliescu, încotro?
Ce va face Ion Iliescu? Un răspuns la această întrebare este aşteptat astăzi, la Consiliul Naţional al PSD, unde discursul său este, de altfel, punctul de maxim interes al reuniunii, care pune în umbră alte decizii şi alegeri pentru funcţii în partid. Rarele apariţii publice ale lui Iliescu în cele câteva săptămâni trecute de la Congres, puţinele declaraţii publice pe care acesta a acceptat să le facă, unele afirmaţii şi decizii ale apropiaţilor săi au alimentat o serie de scenarii despre planurile sale de viitor...
În ultimele zile s-a vehiculat tot mai des zvonul că fondatorul PSD ar putea să părăsească partidul şi să creeze o altă formaţiune sau cel puţin că acestea au fost îndemnurile unora dintre apropaţii săi. Este greu de spus dacă Iliescu va face un astfel de gest, mai ales că, din unele infomaţii, nu toţi susţinătorii săi tradiţionali ar fi dispuşi să-l urmeze într-un eventual demers, pe considerentul că a trecut perioada în care Iliescu aduna în jurul său o masă electorală puternică. Sugestia pe care parte din aceştia i-ar fi făcut-o lui Iliescu este de a găsi "o modalitate de conlucrare" cu cei din conducerea actuală a partidului şi de a face efortul de a trece peste ceea ce s-a întâmplat la Congres. "Cred că poziţia care ar trebui adoptată ar fi aceea de a ne menţine în această echipă", a declarat un senator PSD, care consideră că o eventuală plecare a lui Iliescu din partid ar fi "o mişcare greşită". Tot ei încearcă să-l convingă pe Iliescu de faptul că nu va avea sentimentul de izolare în partid, ci dimpotrivă, pentru că este în continuare perceput ca autoritatea morală a acestei formaţiuni.
Între timp, Ioan Talpeş a anunţat, încă de miercuri, că renunţă la funcţia de lider al organizaţiei Caraş-Severin şi la cea de preşedinte al Comisiei de apărare din Senat, iar senatorul PSD de Iaşi, Neculai Apostol, fost prefect al judeţului, şi-a anunţat demisia din partid.
Este încă destul de incert ce va face Ion Iliescu. Ceva mai sigur pare însă ce nu va face: să accepte vreo funcţie executivă în partid. El însuşi a refuzat oferta în acest sens, prin puţinele sale declaraţii publice de după Congres. Unii lideri ai PSD cred că este posibil ca Iliescu să rămână şef al grupului din Senat. În acest caz, el nu va participa la şedinţele Biroului Permanent Naţional - al cărui membru ar fi, potrivit Statutului - după cum a şi anunţat.
O variantă probabilă ar fi însă şi aceea ca Iliescu să renunţe inclusiv la funcţia de lider de grup, pe motiv că nu ar mai putea colabora cu oameni care i-au înşelat încrederea. În această situaţie, el ar putea anunţa că lasă câmp liber de acţiune acelora care au fost votaţi la Congres, iar el va activa ca simplu membru al PSD. Ceea ce ar putea însemna să stea retras şi să aştepte momentul potrivit pentru a reveni în prim plan. Discursul "dur" care se aşteaptă de la Ion Iliescu s-ar putea referi la cei care şi-au dat mâna să îl îndepărteze, dar şi la motivele pentru care nu ar dori să gireze partidul, aşa cum arată el astăzi, ocupând vreo funcţie. Lucrările Consiliului Naţional mai pot rezerva încă multe surprize, astfel încât răspunsul la întrebarea "Ce va face Ion Iliescu?" să întârzie ca şi cum aceasta nici n-ar fi fost vreodată pusă...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.