La Muzeul Ţării Crişurilor se stinge lumina şi se aprinde lumânarea
De la 1 ianuarie 2006, cu casa şi patrimoniul în spinare
Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea îşi va închide porţile de la 1 ianuarie 2006 pentru a începe împachetatul, în vederea mutării în fosta Garnizoană Oradea. Patrimoniul muzeului, cu peste 350.000 de piese, ocupă locul cinci în România. Precizăm că imobilul ocupat de Muzeul Ţării Crişurilor, în care Statul Român a investit sume imense de-a lungul anilor pentru restaurare şi conservare, şi care s-a remarcat, de-a lungul vremii, drept o instituţie de o reală importanţă istorică şi culturală, a fost retrocedat, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, anul trecut, în 9 iulie, în favoarea Episcopiei Romano-Catolice.
Sala Mare şi Sala Albă vor fi lăsate în circuit
Închiderea Muzeului Ţării Crişurilor, de la 1 ianuarie 2006, nu va coincide, din fericire, pentru iubitorii de cultură, şi cu suspendarea manifestărilor culturale desfăşurate, periodic, în această locaţie. Aurel Chiriac, directorul muzeului, ne-a asigurat că Sala Mare şi Sala Albă vor fi lăsate în circuit, pentru a fi organizate expoziţii temporare de artă, care nu vor afecta operaţiunile de mutare. "La finele acestei luni, Consiliul Judeţean Bihor va da în administrarea muzeului clădirea fostei Garnizoane, care, o dată primită, trebuie evaluată din punct de vedere tehnic, realizat un proiect de amenajare, stabilite priorităţile, care vor fi întâi depozitele, pentru a putea fi mutate obiectele", a explicat Chiriac.
Costuri de milioane de euro
S-a estimat că pentru restaurarea imobilului, înlocuirea instalaţiilor electrice, precum şi climatizare, care trebuie să satisfacă cerinţele actuale, şi nu numai, ar fi necesare aproximativ 7 milioane de euro. Totodată, procurarea de mobilier va însemna alte investiţii pentru depozite şi expoziţii. "Ca dimensiune, spaţiul este dublu faţă de ceea ce am cerut noi, chiar dacă, până în prezent, nu se ştie starea în care se află clădirea, dacă trebuie făcute reparaţii de consolidare. Vom încerca să familiarizăm lumea cu această clădire prin întâlniri de recunoaştere, prin organizarea unor expoziţii temporare, pentru a fi pusă în circuit cât mai repede", a conchis interlocutorul nostru.
Expoziţii prezente şi viitoare
În cele câteva luni care au mai rămas până la închiderea muzeului, expoziţiile de artă vor continua să fie o provocare pentru iubitorii de artă. Le reamintim că, până în 4 septembrie, la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea este deschisă expoziţia "Din istoria navigaţiei. Machete de vase celebre", realizate de orădeanul Raţ Dorin Călin, urmată, din 15 septembrie 2005, de una de pictură, din Slovacia. Aceasta va fi organizată în baza schimburilor culturale, anuale, pe care muzeul le are cu galeriile de artă din ţara respectivă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.