Moartea citeşte ziarul?!
Autorităţile statului au decis, ieri, cu doar câteva ore înaintea expirării ultimatumului dat de grupul care îi deţine pe jurnaliştii români răpiţi în Irak, să aleagă mass-media drept cale de comunicare cu aceştia.
De la declanşarea crizei jurnaliştilor români răpiţi în Irak la 28 martie, este pentru prima dată când autorităţile române aleg această cale de comunicare cu teroriştii, după ce mult timp au cerut presei să fie rezervată în reflectarea evoluţiilor crizei. Cererea adresată grupului care îi deţine pe cei trei ziarişti - de a prelungi cel de-al doilea ultimatum de o zi - a fost făcută printr-un comunicat al Departamentului de Comunicare Publică al Preşedinţiei. Nu se precizează cine a luat această decizie şi nici de ce a fost aleasă această cale de comunicare. În plus, disonant, comunicatul recomandă cetăţenilor români să nu se deplaseze în Irak, având în vedere riscurile la care se expun, recomandare uzuală a MAE, utilizată în general în situaţii conflictuale grave, dar care nu are nici o legătură cu cazul specific al ziariştilor răpiţi. Modalitatea aleasă sugerează însă că grupul care îi deţine pe ostatici urmăreşte mass-media din România. De altfel, această atitudine a fost vizibilă chiar marţi, când mesajul audio al grupului care îi deţine pe ziarişti a fost trimis presei din România, iar ultimatumul şi caseta video au ajuns la Al-Jazeera, de unde au fost preluate de presa română. Unul dintre liderii comunităţii arabe din România, întors din Irak, avertiza, încă de duminică, asupra faptului că în această ţară pot fi urmărite posturile publice de televiziune din România şi că în permanenţă sunt traduse mesajele venite de aici. Pe de altă parte, solicitarea autorităţilor române de prelungire a ultimatumului nu face referire la vreun viitor termen, lăsând se pare la latitudinea teroriştilor să anunţe un nou termen, probabil tot prin intermediul presei, dacă vor accepta cererea. Această practică - utilizată în premieră - este cu atât mai surprinzătoare cu cât, după lansarea primului ultimatum, Preşedinţia a anunţat că acesta a fost de fapt un mesaj de recunoaştere solicitat de autorităţile române şi că a transmis, la rândul său, un mesaj grupului pe care îi deţine de ziariştii români, fără a preciza care a fost acesta. Este posibil însă ca, în paralel cu solicitarea exprimată prin mass-media, să existe în continuare contacte şi discuţii între autorităţi şi gruparea respectivă, dar despre care să nu se vorbească public.
Prin comunicat autorităţile române solicită, de asemenea, Consiliului Înţelepţilor Musulmani din Irak (Hayat Al Ulema al Muslimin al - Iraki) implicarea în eforturile de eliberare a ostaticilor români, "inclusiv prin iniţierea de negocieri". Această grupare foarte respectată a clericilor musulmani, care a mai intermediat negocieri în cazul răpirilor, ar fi trebuit să fie deja angrenată în discuţiile cu grupul care îi ţine ostatici pe ziariştii români şi pe însoţitorul lor, şi nu la aproape o lună de la răpire. Presa şi mediile dilomatice au relatat că această grupare s-ar fi întîlnit deja cu ambasadorul României la Bagdad, ceea ce ar fi în contradicţie cu comunicatul Preşedinţiei. Deşi mesajele transmise prin mass-media în ultimele zile de terorişti sunt dramatice, mai există un singur element care ar putea sugera că încă nu se pune problema executării ostaticilor: afirmaţiile preşedintele Traian Băsescu, de vineri seara, făcute în faţa PalatuluI Cotroceni familiilor şi colegilor celor trei jurnalişti. Băsescu promitea atunci că, dacă se va ieşi din "tipicul" unor negocieri, va anunţa public acest lucru. "Vom evita criza maximă. Obiectivul este să-i scoatem în modalităţile clasice", a spus Traian Băsescu, după anunţarea primului ultimatum la Al-Jazeera. Dar, până acum, aşa ceva nu s-a întâmplat sau preşedintele a ales tăcerea chiar şi în al doisprezecelea ceas.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.