Nem szabad, Bolozsan bacsi! Drapelul naţional este batjocorit de municipalitate
Problema arborării neconforme cu legislaţia a drapelului naţional pe clădirea municipalităţii, sesizată de cotidianul "Crişana" în urmă cu câteva săptămâni, este încă de actualitate. Deşi legea precizează clar modul în care tricolorul românesc poate fi înălţat de către o instituţie publică, Primăria Oradea evită să ia o decizie concretă în acest sens, în ciuda faptului că alte steaguri au fost deja comandate şi livrate de singura firmă de profil din Bihor.
Nicio schimbare
La art. 1 din Legea nr. 75/1994, privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, se precizează că "lăţimea drapelului este egală cu 2/3 din lungimea acestuia... drapelul fiind tricolor şi culorile aşezate vertical în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu". Rezultă
că lungimea drapelului este considerată în plan orizontal, începând de la lance, adică suportul pe care steagul este aşezat. Cu toate acestea, Primăria preferă să interpreteze în alt mod legea, funcţionarul Mircea Oaie argumentând că "suportul vertical de 8 metri din faţa instituţiei reprezintă lancea, tija adiţională poziţionată sus reprezintă doar un suport ce împiedică rotaţia drapelului", fără însă a ţine cont de faptul că, astfel, benzile de culoare deşi sunt imprimate în mod egal, nu mai corespund cu cerinţele legii, fiind paralele cu lungimea drapelului, asemeni steagurilor Ungariei sau a Bulgariei. După ce i-am pus în faţă Monitorul Oficial în care este publicată anexa legii care reglementează modul de arborare a drapelului naţional şi modelul fotografic care prezintă cât se poate de clar o imagine explicită cu un drapel pe lance aflat în poziţie orizontală pe lungime şi culorile perpendiculare, Oaie o dă la întors susţinând că modul în care a arborat drapelul a fost influenţat de apropierea mare faţă de zidul Primăriei. "Suportul steagului se află la doar 1,5 metri de zidul municipalităţii, iar catargul are o înălţime de 8 metri. Pentru că spaţiul nu ne-a permis afişarea steagului pe orizontală, am decis arborarea lui pe verticală, menţinând atât proporţiile dimensiunilor, cât şi ale culorilor", susţine el. "Vom reglementa situaţia de aşa manieră încât să corespundă cu normele specificate în lege, nu înainte însă de a cere şi părerea unor specialişti", a conchis Oaie.
Steaguri de rezervă
Deşi administraţia locală îşi menţine în continuare poziţia cu privire la arborarea drapelului, în prima zi a acestei săptămâni, firma Manoil SRL a livrat către Primărie două drapele confecţionate în conformitate cu legea, cu imprimeul culorilor dispuse paralel cu lăţimea, care însă reprezintă "doar o rezervă pentru municipalitate", conform spuselor lui Mircea Oaie. Din dorinţa de a fi imparţiali şi credibili, am consultat şi părerea unor specialişti. "Drapelul de pe clădirea municipalităţii nu poate fi arborat decât într-un singur fel, pe lungime, culorile fiind perpendiculare pe aceasta, începând cu albastru, galben şi apoi roşu. Cred că legea este suficient de explicită în acest sens şi chiar nu lasă loc de interpretări. Asta ar însemna ca fiecare instituţie publică din România să afişeze steagul după tipare diferite, aşa ceva însă nu se întâmplă", a explicat Petru-Bujorel Dulgău, doctor în istorie şi directorul Direcţiei Judeţene Bihor a Arhivelor Naţionale. Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi prof. univ. dr. Mihai Drecin, care, de altfel, a fost consultat şi de responsabilul municipalităţii în această problemă. "Studiind legile în vigoare şi anexa care prezintă concret modul de arborare a drapelului naţional, municipalitatea nu are decât o singură soluţie, şi anume de a repoziţiona steagul. Am fost consultat şi de Mircea Oaie în această problemă, şi i-am explicat problema pe care a sesizat-o mai multă lume. Poate fi vorba de o eroare a constructorului, care în necunoştinţă de cauză a amplasat catargul prea aproape de faţada instituţiei, însă măsura adoptată nu corespunde cu legea, astfel că va trebui să se revină asupra ei", a fost de părere prof. univ. dr. Drecin.
Aşadar, confirmarea greşelii municipalităţii vine din partea mai multor persoane abilitate să se pronunţe în legătură cu subiectul în cauză. "Oricum am privi steagul respectiv, nu îl putem considera tricolorul României. Dacă luăm în calcul poziţia sa verticală, observăm că se respectă ordinea culorilor, dar nu şi aşezarea lor faţă de forma specificată de lege, iar dacă am privi steagul cu lungimea pe orizontală, cum se precizează în lege, nu vom recunoaşte decât nuanţele de pe material, aşezarea lor fiind asemănătoare cu cea a drapelelor altor naţiuni. Doar în cazul în care se modifică legea, tricolorul va putea fi modificat", a declarat col. (r) Dan Poinar, preşedintele Filialei Bihor al Asociaţiei Naţionale "Cultul Eroilor".
Nemaipunând la socoteală faptul că arborarea neconformă cu legea a drapelului naţional constituie infracţiune, ne întrebăm cât timp mai trebuie să treacă până când municipalitatea va recunoaşte eroarea comisă şi va arbora drapelul corect, fără ca trecătorii să se întrebe: oare steagul cărei naţiuni flutură în faţa şi pe clădirea Primăriei? Că al României, în nici un caz...
Este, cu siguranta, cel mai slab primar oradean din toate timpurile!Pe deasupra ne-a vandut UDMR-ului pentru a ne umili in propria noastra tara, zi de zi!
Au dreptate Claudiu si Radu:ne pare rau de d-l primar care e inconjurat de incompetenti,increzuti,fricosi si oeate chiar corupti.Oare nu stie sa-si aleaga colaboratorii sau i-au fost impusi.Pacat,matura promisa e maturica,pentruca au mai ramas inca multi din vechea echipa unsi cu toate unsorile.Ii dorim succes d-lui primar Bolojan,pentruca mai are destul timp sa faca ordine si curatenie in rimarie si inca ceva,sa-si faca mai mult timp pentru oamenii necajiti care au sperat sa gaseasca dreptatea la noul primar.Si noi suntem dintre acestia,de mai multe ori am fost la audienta cu d-l primar insa a trimis pe altcineva.
.. primaria Oradea este "full " de asemenea specialisti (!!???), care comenteaza si aplica legea asa cum le dicteaza "constiinta" sau tutorii care i-au plasat in institutie. Chiar nu este posibila reciclarea lor ca sa nu spun indepartarea lor din primarie ??? Ce "merite" deosebite au in afara de-a fi "pupila" cuiva de acolo. La ei nu aseplica HCL 119/2009 modificata pe fisa postului ?????
Acest primar,care acum 1an si jumatate era privit ca o mare speranta, a dezamagit din nefericire chiar o mare parte dintre liberali.Desi este un om corect si cinstit, s-a inconjurat numai de smecheri,lichele si semidocti(tradatori proveniti din alte partide dar care pastreaza relatiile cu partidul mama scurtcircuitand primarul,tot felul de tineri "specialisti"absolventi exclusiv ai Sorbonicii,artisti,etc.)prestatia primarului in aceasta perioada fiind ft.slaba,cu toate conditiile crizei economice.
În afara Academiei Civicea, a altor organizaţii neguvernamentale, nedreptăţite de primar sau a unor grupuri, cum sunt pensionarii, cărora li s-au desfiinţat centrele sociale, cel mai îndreptîţit să ia atitudine faţă de felul în care este condusă primăria orădeană ar fi chiar partidul care este singurul care conţine în denumirea sa cuvântul Naţional. Ei, dacă ar ştii candidatul la preşedinţie, că are în oraşul nostru, pe unul care îi îndepărtează electoratul de liberali prin atitudinea sa faţă de orădeni!!! Dar e mult mai uşor să ascunzi gunoiul sub covor...
Orădenii au o mare problemă: în primăria lor, domneşte incompetenţa managerială crasă, dictatura bunului plac, sfidarea legilor şi dispreţul faţă de cetăşeni. Să nu ne mai ascundem când ne exprimăm opiniile sub nume de împrumut. De cine ne temem şi de ce? Legea permite suspendarea primarului, prin strângerea de semnături şi alegera altuia...
Trec in fiecare zi pe langa primarie si ma ingrozesc de cate fapte antiromanesti au fost facute de acest primar incompetent si corupt.Arborarea drapelului este o dovada mica in acest sens. La adapostul a inca 3 ani de mandat,bolojan are impresia ca a devenit proprietarul Oradiei. Cum de si-a permis acest mitocan sa nu mearga la intalnirea cu presedintele statului? Pentru ca inainte de toate, pe langa apartenenta politica si conduita acestora, presedintele si primarul reprezinta interesul cetatenilor, iar in relatia dintre ei nu se pune problema orgoliilor personale. Raman la parerea ca acest bolojan este vandut complet intereselor udmr si sfideaza orice lucru romanesc care sta in opozitie cu mizeriile concitadinilor unguri. Il urasc din tot sufletul pe acest primar infractor !