În actualele condiţii, fostul, de pe acum, preşedinte al filialei e pe cale de a-şi lua rămas bun de la mult-visatul fotoliu parlamentar. Asta dacă PSD e, într-adevăr, condus la centru de oameni consecvenţi. Şi dacă între pesediştii bihoreni, câţi au mai rămas, va prima glasul raţiunii. Pentru simplul motiv că, în politică, o dată la patru ani, se trage linie. La PSD Bihor, după patru ani de opoziţie la nivel naţional şi local, rezultatul e cu minus în faţă. Deşi ar fi util din punct de vedere jurnalistic, nu prezint comparativ cifrele din simplul motiv că nu-mi place să dau în cei căzuţi.
De fapt, decizia luată vineri de conducerea PSD trebuia să vină de mult. La şefia PSD Bihor s-au perindat, de atâta amar de vreme, figuri care nu numai că nu făceau cinste unui partid de stânga, dar care nu aveau nici o legătură cu politica în afara goanei după căpătuială. Excepţiile au fost repede eliminate din schemă. Aranjamentele, apoi haosul de la centru au permis, însă, perpetuarea, în această filială, a unei stări de lucruri complet neproductive. Iar rezultatele se văd.
Din păcate pentru el, nici măcar în ceasul al 12-lea, Mihai Bar nu şi-a asumat bărbăteşte răspunderea. Nu că ar fi însemnat mare lucru că în dreptul Bihorului scria „demisie de onoare", în loc de „dizolvarea conducerii". Dar succesiunea declaraţiilor sale de săptămâna trecută arată că s-a agăţat, până în ultima clipă, cu disperare, de scaun. Fără a se gândi deloc la viitorul organizaţiei cu care pretindea că se identifică. Nu e o crimă, fireşte. Nici măcar mult mai vizibilul Vasile Dâncu nu a făcut-o, deşi, inclusiv la locale, PSD a încasat-o la fel de umilitor în fieful mult-trâmbiţatului „grup de la Cluj". Similitudinile între Cluj şi Bihor sunt elocvente: candidaţii la preşedinţia Consiliului Judeţean s-au clasat pe locul patru, iar cei la primăria reşedinţelor de judeţ au obţinut procente penibile: 6%, respectiv 3%. Acum, unii plâng pe umărul decapitaţilor de vineri: vendetă, răzbunare, reglare de conturi. Vendetă, nevendetă, au avut ocazia să demonstreze ce pot! Cifrele vorbesc!
Ce urmează? Normal ar fi ca toţi liderii sanctionaţi să nu mai poată candida pentru a ocupa funcţii în noile conduceri. Altfel, unde e sancţiunea? E vorba de o simbolică palmă peste cap sau de un brânci menit să urnească nişte structuri ruginite? Firesc ar fi ca, la Bihor, preşedintele interimar să fie numit din afara acestei organizaţii din care au plecat cam toţi oamenii de bun simţ şi competenţi, din cauza dictaturii nulităţilor instaurate în timp. Pentru a da cu adevărat un suflu nou, nici unul din cei ce şi-au pierdut funcţiile nu ar trebui să mai facă parte din conducerile filialelor! E nevoie de o reconstrucţie pe baze sănătoase în judeţele în care PSD a suferit în primul rând din cauza selecţiei incorecte a cadrelor de conducere.
Iată, însă, că unii din membrii conducerii dizolvate îşi negociază, la centru, prezenţa la vârful PSD Bihor, după conferinţa extraordinară ce va urma. Fireşte, visând la un loc în viitorul Parlament. Unii fără a se raporta la ideea de bun simţ promovată de liderul istoric al stângii româneşti, Ion Iliescu: un partid social-democrat nu e un partid de patroni, el trebuie reprezentat în alegeri de militanţi, nu de oameni de afaceri. Altfel, în ritmul actual, se va produce o ruptură de electoratul tradiţional al PSD.

A nu se uita lecţia politică administrată de liberali în Bihor. Cine mai vrea să facă politică de succes în acest judeţ trebuie să înveţe de la Bolojan: faptele înaintea vorbelor! Dacă aţi strâmbat din nas la fraza asta, mai discutăm după alegerile parlamentare! Pe vot uninominal!