Zilele trecute, am rămas stupefiat văzând, pe mai multe panouri de afişaj din oraş, afişe care, sub sigla unui partiduleţ, chemau populaţia maghiară la o adunare prin care să se solicite autonomia unei zone din Nord-Vestul României sub denumirea de Partium (?!). Zonă în care ne situăm şi noi şi-n care să se vorbească, oficial, în două limbi! Neruşinarea şi impertinenţa nu au limite.

Îmi veţi spune că trăim într-o ţară în care avem dreptul la liberă exprimare. Aşa este. Domnii din partiduleţul în cauză sunt însă total amnezici nu numai la nişte adevăruri istorice pe care s-au străduit să le falsifice, ci mai sunt şi total opaci la realitatea de azi. Cum îşi permit nişte indivizi să ceară autonomia unei zone din România, cu populaţie autohtonă românească de 75-78% şi s-o transforme într-un teritoriu guvernat de o "majoritate" de 22-23%? În numele cărui principiu democratic? Al lui Horty? Românii din Transilvania (chiar din zona măsurată de labele cuiva) au trăit pe pielea şi pe viaţa lor "autonomia" hortystă la Ip, Trăsnea şi în alte multe locuri. Se simt persecutaţi maghiarii din România şi vor autonomie pentru mai multe drepturi? Ia să vedem dacă au drepturi: câte sute de şcoli, zeci de licee, institute şi facultăţi în limba maghiară există în România? Câte zeci de publicaţii, posturi de radio, emisiuni TV regionale, în aceeaşi limbă? Câte teatre ori formaţii artistice finanţate din banii publici? Au drepturi? Au.

Să vă spun şi câte similare celor de mai sus există în Ungaria şi câţi s-au mai declarat români (la recensământul din 2001/2002) din cei 180.000 rămaşi "în afara graniţelor", în 1920? Aproape 9.000, de 20 de ori mai puţini! Semnificativ, nu? Echivalenţele? Da: o Şcoală generală şi Liceul Românesc "N. Bălcescu" din Gyula, cu limba de predare maghiară şi una la Micherechi (la fel) şi o catedră de Limba Română la Universitatea din Szeged, başca o revistă săptămânală şi una lunară. La Szeged există un post Tv, care emite 20 de minute pe săptămână; zero teatre, doar o trupă şcolară înfiinţată de mine în 2002, după 25 de ani de secetă, şi două formaţii şcolare de cântece şi jocuri populare la cele două şcoli. E grăitor, nu?

Credeţi că domnul "europarlamentar de România" Laszlo Tokes nu cunoaşte aceste date, dar le inversează când vorbeşte de "drepturile minorităţilor" în cele două ţări? Cum să-ţi pui laba pe harta României şi să-ţi "tai partea pe care vrei s-o guvernezi tu" fără să ţii cont de aceia care sunt de trei sau patru ori mai numeroşi ca tine pe acele locuri? Nici sfidarea, nici nesimţirea nu acoperă răspunsul.

Mă întreb cine a aprobat afişul cu harta României sfârtecată de o labă, aşa cum se mai întâmpla prin anii '40. Şi dacă organismele statale abilitate nu au nimic de spus într-o chestiune în care e vorba de unul din simbolurile statului? Sau nu e "democratic" să atragi atenţia unor indivizi, aşa cum spunea, cândva, un prim-ministru că "asta e o problemă care nu se discută"?

Cetăţeni vizaţi de autonomie şi biligvism oficial, ai Bihorului, Sătmarului şi Sălajului, nu staţi nepăsători înaintea nesimţirii! Simţiţi-vă aşa cum sunteţi: ai locului şi acţionaţi ca atare. Iar celor care ar fi tentaţi să considere şovinism sau antimaghiarism aceste gânduri am să le pun o întrebare: dacă "cineva", neţinând cont de legile ţării, "se joacă cu pixul" pe simbolurile acesteia, eu nu am dreptul să-i "dau peste mână", în spiritul legilor pe care le încalcă? Eu cred că da. E legal şi moral. Provocatorii trebuie aduşi la realitate, chiar dacă nu le convine.

Între timp, joi, afişele fuseseră astupate cu cele ale unui concert, pentru ca vineri dovada culpei penale să reapară pe aceleaşi panouri de afişaj. Dorinţa mea de a denunţa această ilegalitate şi impertinenţă a avut următoarele urmări: un domn şi o doamnă de la fostul sediu al unui partid politic de guvernământ mi-au spus să merg la noul sediu şi să mă înscriu la audienţe, iar la Parchet subofiţerii de pază mi-au spus, politicos e drept, că nu e nici un procuror de serviciu, dar să scriu o reclamaţie, s-o depun după ora 14.00, iar marţi se va ocupa "cineva" de ea. Marţi, după ce adunarea se va fi consumat sâmbătă şi probabil, în timp ce la Universitatea de Vară de la Tuşnad "Tusvashyos",  domnul europarlamentar de România, Laszlo Tokes, alături de primul ministru al ţării vecine, ne vor vorbi, aşa cum s-a anunţat în presa centrală, despre autonomie, amintind în context că şi populaţia din zona haşurată de pe harta României doreşte cu ardoare să împlinească acest deziderat. E frumos, nu? Şi patriotic! Să ne mai mirăm că nesimţirea şi iresponsabilitatea sunt la ele acasă?! Să respectăm, totuşi, această ţară şi legile ei. Toţi!

Ginno Tugolini