Scurt pe doi din colţu' hărţii
Luni: Ceea ce acum o lună de zile părea imposibil a fost la un pas de a deveni realitate. Prim mijloace statistice şi sofisme adminitrative, Puterea a încercat să convingă Curtea Constituţională că, în realitate, suntem chiar mai puţini decât suntem. Noua "realitate" matematică şi electorală se baza pe excluderea din listele permanente a celor peste trei milioane de români care se află, legal, în afara graniţelor. Cum nici aşa nu i-a prea mers, pentru o viitoare situaţie similară, guvernul USL a şi pregătit deja ideea scoaterii de pe liste a tuturor românilor care nu s-au dus la vot. Vorba aia: "Cine nu votează nu contează", va deveni principiu legal. Curat constituţional!
Marţi: Şi totuşi! La trei săptămâni după scrutin, Curtea Constituţională a României a declarat invalid referendumul de la 29 iulie. Teoretic, Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni. Reacţia, previzibilă, a preşedintelui interimar al ţării, preşedintele de facto al PNL, Crin Antonescu, a fost de-a dreptul furibundă. Oameni cu mult respect faţă de CCR, liderii USL nu s-au sfiit să declare că decizia judecătorilor ar fi de-a dreptul "ilegală". Totuşi, până la urmă, cine impune legea în ţara asta, politicienii sau magistraţii? S-ar părea că cei dintâi s-au prea nărăvit cu gândul că ei pot face chiar orice. Una peste alta, trebuie să remarcăm ca discursul interimarului e mai bun în momente "funebre" decât la câştig. Să însemne asta că Antonescu e făcut să fie "looser"? Vom mai vedea.
Miercuri: Mai marii ţării se joacă de-a amânarea. Consiliul Superior al Magistraturii n-a vrut să aibă cvorumul necesar pentru a lua act de demisia Monei Pivniceru din magistratură, etapă obligatorie în vederea numirii dumneaei în funcţia de ministru al Justiţiei. Speculaţiile nu au întârziat să apară. Cică "judecătorii lui Băsescu" ar fi tras de timp astfel încât Crin Antonescu să nu o poată numi pe Pivniceru ministru. Miza ar fi, din câte se pare, o posibilă graţiere a deţinutului Adrian Năstase. Hiba de fond a acestui scenariu e că, odată întors la Cotroceni, nici măcar Băsescu nu şi-ar mai permite să refuze numirea unui ministru propus de USL. Că doar nu e nebun să o ia de la capăt cu suspendarea, tocmai acum când are destule pe cap cu nunta Elenei?!
Joi: Aceaşi politică a trasului de timp a fost adoptată şi de Parlament. Dacă, atunci când a fost să-l suspende pe preşedinte, politicienii Puterii nici nu s-au putut gândi la vacanţă, acum - când să-l repună în funcţie pe Băsescu - s-a aflat că toţi sunt răspândiţi care pe unde prin lumea largă şi nu se pot aduna mai devreme de luni. Numa' bine cât să mai petreacă şi Antonescu un week-end la Cotroceni. Poate dă o petrecere de adio... Vestea bună e că, în sfârşit, avem ministru la Justiţie. Mandatul interimarului cu doctorat plagiat în materie de drept internaţional s-a sfârşit. Rămâne de văzut cât de repede va fi eliberat Adrian Năstase, cât va mai dura până la "stingerea" cauzei lui Voiculescu şi unde vor dispărea dosarele începute de procurori pe tema fraudării voturilor.
Vineri: Neamţu, Ungureanu şi Papahagi au făcut plângere penală împotriva premierului Ponta, pe vechiul dar mereu actualul subiect al plagiatului. Gurile rele zic că manevra era plănuită pentru situaţia în care referendumul ar fi fost declarat valid dar, dacă tot au pus-o pe hârtie, piticii "Albei ca Zăpada" s-au gândit că ar fi păcat ca plângerea să fi fost scrisă în zadar... Reacţia lui Victor Ponta a fost năucitoare. "Şi eu aş fi procedat la fel", a spus premierul. Oare această declaraţie poate fi interpretată ca o recunoaştere publică a vinovăţiei? Ca un făcut, de acum celebra revistă "Nature" reîncălzeşte şi ea subiectul plagiatului. Cică furtul intelectual e tradiţie istorică în România şi că majoritatea intelighenţiei autohtone e făcută pe copiate. Nu e destul că SUA şi UE ne-au (re)pus preşedintele, mai vin şi deştepţii ăştia să ne facă tâmpiţi! Oare trebuie să-i şi mulţumim domnului Ponta fiindcă ne-a "demascat" în faţa occidentului?
Sâmbătă: Manifestaţiile împotriva lui Traian Băsescu şi a CCR continuă. În Piaţa Universităţii, nişte "minţi înfierbântate" la roşu sfidează atât canicula cât şi autoritatea statului. Cum li se pune pata cum blochează circulaţia. Deşi Jandarmeria şi Parchetul recunosc ilegalitatea protestului, Internele nu itervin decât cel mult demonstativ. Proba de lucru a noului ministru al Justiţiei va fi să inventeze amenda cu suspendare pentru susţinătorii cauzei antiprezidenţiale.
Duminică: Se mai întâmplă şi minuni în România! Declarat mort la spital, un tânăr de 22 de ani a revenit la viaţă după aproape o zi de la momentul constatării decesului şi după ce, evident, a fost scos de sub grija sistemului santitar autohton. Tot aşa şi Suspendatu' o murit şi o-nviatu'. Sau, în varianta USL: "Nici Băsescu n-o muritu', numa-un pic s'o hodinitu".
Cetăţeanul surmenat
Comentarii
Nu există nici un comentariu.