Luni: A fost a doua zi de Rusalii, deci săptămâna a început lejer, aşa cum îi şade bine debutului de perioadă estivală. Fiindcă, precum se spune suntem specialişti în veşnice începuturi, un parlamentar s-a gândit că şi debutul perioadei hibernale ar trebui marcat cu încă o zi liberă. Dacă totul decurge după socotelile aleşilor vom avea zi liberă şi de Sfântul Nicolae. Să le punem cap la cap: 1 Decembrie, liber, pe 6 e sărbătoare, din 24 încolo începe mini vacanţa de Crăciun... Ne-ar mai trebui un prilej de chef pe la mijlocul lunii şi, clar, n-ar mai lucra nimeni pentru al doisprezecelea salar! Aţi observat şi domniile voastre că munca nu mai e la modă?

Marţi: După o zi de veselie a urmat una de doliu naţional. Ce ironie a destinului, momentul a coincis cu aniversarea deţinutului Gigi Becali. Anul ăsta el a sărbătorit la alt Palat, la palatul Jilava. Comisia penitenciarului i-a respins cererea de eliberare pentru 24 de ore. Cadourile au fost cât se poate de diverse. În ciuda scandalului "Valiza", UEFA a lăsat Steaua să joace în Liga Campionilor, însă instanţa i-a prelugit patronului "concediul" petrecut la mititica cu încă şase luni. Colac peste pupăză, Traian Băsescu a declinat invitaţia, lansată public de Corneliu Vadim Tudor, în vederea obţinerii unei audienţe unde să se discute despre posibilitatea graţierii celebrului personaj. Iritat la culme, Tribunul, rămas fără partid şi tribună politică, a ameninţat că îl "bagă sub masă pe preşedinte". Deşi Vadim se referea la cultura sa "ciocopedică", unii au crezut că e vorba de băutură... Numa' ce-i drept că, fiind vorba de ăştia doi, uneori e tare greu să spui care e mai turmentat.

Miercuri: Cea mai proastă veste a săptămânii. Căpeteniile consorţiului azer care şi-a propus să dea gaze la toată Europa s-au răzgândit. Nu mai vor să tragă pe la noi ţeava de pe urma căreia sperau şi guvernanţii să ne picure niscaiva bunăstare. Evident, consecinţele nu vor întârzia să apară. Pe fondul iminentei creşteri de preţuri la gaze şi energie electrică, se vor scumpi, imediat, carnea şi laptele. Plus că, la Oradea, s-a scumpit şi apa rece! Asta aşa, ca să nu ne mai îmbătăm cu iluzii. Şi, apropo de iluzii, ce vă spuneam eu că ieftinirea energiei, anunţată de guvernanţi, e praf în ochi?! Aşa ceva pur şi simplu nu se poate... Şi, fiindcă vin vremuri grele, deputaţii au votat reducerea accizelor la vinuri şi vermut, de la 100 la 10 euro, pe unitatea de măsură. Asta înseamnă că, deşi măsura nu făcea parte din programul USL, se vor ieftini "anestezicele".

Joi: Încă o veste proastă! Premierul Victor Ponta a anunţat concedierea iminentă a 3.000 de angajaţi bugetari şi desfiinţarea a 60.000 de posturi din aparatul de stat. Cel mai important lucru e că măsura vine după ce actuala putere şi-a pus oamenii în slujbele cele lejere, plătite bine măi vere. În plus, cică şi posturile de conducere vor fi reduse cu 12%. Cum concedierile sunt acum la mâna şefilor de deconcentrate, momentul va fi încă un bun prilej de epurări politice. La finele acţiunii Ponta şi Antonescu vor declara cu mândrie: "Statul suntem noi".

Vineri: Încă o lovitură cu spoială, marca Curtea Constituţională. CCR a decis că reducerea pragului la referendum este legală, însă numai de anul viitor! Decizia, nici laie nici bălaie, a dat însă peste cap planurile Puterii cu privire la modificarea Constituţiei. Conştienţi că nu vor putea soate la referendum jumătate dintre alegători, Antonescu şi Ponta se văd obligaţi să-şi înfrâneze, până la anu', elanul reformator. De teama că se va face de râs, USL nu îndrăzneşte acum o confruntare cu voinţa poporului. Sperând în sorţi mai buni de izbândă, Crin Antonescu a lansat ideea cumulării referendumului cu alegerile prezidenţiale. Pentru el ar putea fi un dublu examen. Trece Constituţa, intră la Cotroceni, nu trece, nu se ştie ce-o să fie...

Sâmbătă: Nu e nicio îndoială că aleşii noştri merită orice sacrificii. Un recent clasament al activităţii parlamentare arăta că sunt o droaie de senatori care nici măcar n-au căscat guriţa în Legislativ. Interesant e faptul că preşedintele Antonescu nu mai e în fruntea listei leneşilor. S-ar spune că modelul japonez, care zice să-l pui pe cel mai slab dintre angajaţi în fruntea colectivului, ca să îi ambiţionezi şi să-l responsabilizezi, merge şi la noi. La Camera Deputaţilor lucrurile stau şi mai rău, pentru bihoreni. Până în final de sesiune parlamentară, Ioan Cupşa, Ioan Hule şi Florica Cherecheş n-au înregistrat nicio iniţiativă legislativă. Oare reducerile de bugetari se aplică şi la parlamentari?

Duminică: "Mariajul" denumit USL, de la început un menaj a trois, a devenit ridicol în urma "divorţului" cerut de conservatori. Cu alte cuvinte, PC se desparte de PNL, însă nu iese din alianţă, deci USL continuă să existe. S-ar zice că acesta este unul din avantajele relaţiilor în trei, au o structură şi o dinamică mult mai complexe... pleacă unul îţi rămâne celălalt. Pentru a se conforma realităţilor politice autohtone şi dacă tot s-au apucat să "binecuvânteze" cuplurile homosexuale, politicienii noştri ar putea să legalizeze şi relaţiile cu parteneri multipli. Avantajele sunt evidente şi mai toţi politicienii le-au testat pe pielea lor, în viaţa publică şi în cea particulară...

Cetăţeanul surmenat