Suveranismul lui Viktor Orban este… rus! (VIII). Budapesta – poarta de intrare în Europa a băncilor rusești și „punte” între serviciile secrete occidentale și rusești

La 30.12.2021, Szijjártó Péter, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, a primit ”Ordinul Prieteniei”, la Moscova, de la omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru activitatea sa privind dezvoltarea legăturilor ruso-ungare. Este cea mai înaltă disticție pe care o poate primi un cetățean ne-rus.

C. Ioana*

Cu ocazia alegerilor parlamentare din 3 aprilie 2022, importante nu doar pentru Ungaria, dar și pentru România și Uniunea Europeană, LARICS a început un serial amplu, întins pe mai mult episoade, despre realitățile politice și strategice din țara vecină. Vom încerca să deslușim evoluțiile recente din Ungaria, cu accentul pe personajele principale și echipa din jurul acestora. În acest număr vom completa dosarul relației dintre Budapesta și Moscova, evocând și alte dimensiuni ale acestei colaborări din ce în ce mai profunde, dincolo de cele reflectate până acum în serialul nostru. Prima parte a acestui serial poate fi citită aici, a doua parte aici, a treia aici, a patra aici, a cincea aici, a șasea aici, a șaptea aici. Versiunea în limba engleză a acestui episod poate fi citită AICI, iar versiunea în limba maghiară AICI. (LARICS).

  1. Implicarea rusească în sistemul financiar din Ungaria
  2. Banca Internațională de Investiții a Rusiei/ International Investment Bank

În data de 15.03.2019, europarlamentarul ungar István Ujhelyi (din partea Magyar  Szocialista Párt/MSZP), a adresat o serie de întrebări Comisiei Europene privind mutarea sediului Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei/BII de la Moscova, la Budapesta. Oficialul ungar a argumentat solicitarea, semnalând o serie de aspecte referitoare la BII, cu impact în plan securitar:

  • conform propunerii Guvernului ungar, BII va fi pe deplin scutită de toate inspecțiile efectuate de autoritățile de supraveghere financiară, de înregistrarea oficială, de standardele de raportare, plata taxelor și impozitelor, restricțiile la export-import și toate procedurile judiciare din justiția ungară;
  • autoritățile ungare pot intra în clădirea BII numai cu acordul expres al băncii;
  • personalul băncii se bucură de imunitate diplomatică deplină, iar „oaspeții” BII pot intra în țară fără un control adecvat;
  • există un consens în rândul experților în securitate că Rusia va folosi banca drept acoperire pentru ca oficialii ruși de informații – aparent angajați ai băncii – să intre în  UE și să opereze sub protecția imunității;
  • Nikolai Kosov, tatăl președintelui Consiliului de administrație al BII, a fost șef al biroului KGB din Budapesta până în 1991, atât timp cât au fost prezente trupele sovietice în Ungaria.

În context, europarlamentarul István Ujhelyi a cerut următoarele răspunsuri din partea Comisiei Europene:

  • dacă este la curent cu relocarea planificată a băncii la Budapesta? dacă da, ce garanții așteaptă de la Budapesta pentru a se asigura că relocarea băncii nu prezintă un risc de securitate pentru UE?
  • dacă are cunoștință despre alte instituții financiare ale UE, în care BII se bucură de privilegii similare?
  • dacă va investiga problema semnalată, acordând o atenție deosebită posibilelor implicații de securitate ale relocarii băncii la Budapesta?

De menționat, în context, că România, Cehia şi Slovacia au ieşit în grup din acţionariatul BII.

  • Gigantul bancar rus VTB

În iunie 2018, media internaționale anunțau că VTB Bank din Rusia intenționează crearea  unei entități comune cu gigantul chinez Alibaba. VTB și-a manifestat interestul pentru crearea unei platforme digitale, pentru a ține pasul cu banca de stat rusă SberBank, care domină acest sector. Pentru compania chineză Alibaba, un joint venture cu banca rusească ar putea reprezenta o cale de a evita o taxă pe comerţul cross-border care ar fi pregătită de guvern pentru creşterea competitivităţii, potrivit specialiștilor.

Media ungare au reliefat că președintele VTB, Andrey Kostin, raportează în mod regulat președintelui rus Vladimir Putin și este un prieten de lungă durată al lui Nikolay Kosov, președintele BII.

De asemenea, VTB este una dintre companiile rusești care au fost vizate de sancțiunile pe care SUA și UE le-au introdus în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina și există indicii că VTB este implicată în unele dintre tranzacțiile IIB.

Totodată, VTB a fost implicată în scandalul Panama Papers. Documentele devoalate referitoare la acest scandal au arătat că oameni apropiați lui Vladimir Putin au mutat miliarde de dolari prin companii-fantomă și, potrivit  unui articol al International Consortium of Investigative Journalists/Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație/ICIJ, o bancă din Cipru susținută de VTB a jucat un rol important în tranzacții.

De asemenea, surse internaționale au evidențiat (2017) că Rusia a finanțat Facebook și Twitter printr-un braț financiar al gigantului Gazprom și prin banca de stat VTB, conform  documentelor Paradise Papers.

Totodată, documentele arată că banca VTB a investit în 2011 o sumă de 191 de milioane de dolari în Twitter. Președintele VTB, Andrey Kostin, este fost spion și a fost decorat de mai multe ori de către președintele Rusiei, Vladimir Putin. Investițiile în Twitter și Facebook au fost făcute prin intermediul unui magnat rus al tehnologiei, Yuri Milner, care deține și o participație într-o companie deținută în comun cu Kushner, ginerele lui Donald Trump și fost consilier principal la Casa Albă. De amintit aici și despre acuzaţiile vehiculate în presa americană și nu numia conform cărora Donald Trump a reuşit câştigarea alegerilor în SUA cu ajutorul Twitter… finanţat de VTB.

  • SberBank Magyarorszag Zrt – subsidiară rusească

SberBank Magyarorszag Zrt. este o subsidiară a Sberbank Europe Group, grup cu sediul în Viena, deținut de Sberbank din Rusia.

Din documentele FinCEN Files (care au intrat în posesia jurnaliștilor de investigație ai Consorțiului Internațional al Jurnaliştilor de Investigație/ICIJ, și au fost publicate pe data 20.09.2020), rezultă că 4 bănci ungare au fost implicate într-un scandal internațional de spălare a banilor. Conform documentelor, au existat transferuri de bani suspecte din Tanzania prin India către Rusia din conturi ungare. În context, SberBank Magyarorszag Zrt. și Erste au fost amendate fiecare cu 19 milioane de forinți din cauza deficiențelor practicii de supraveghere de prevenire a spălării banilor. Rapoartele au arătat că peste 200.000 de tranzacții financiare suspecte, evaluate la peste două mii de miliarde de dolari, au avut loc în intervalul 1999-2017 în mai multe instituții financiare globale. Tranzacțiile suspecte au fost efectuate prin intermediul: filialei din Zurich a Habib Bank, Uralsib Bank, Sberbank din Rusia, Banca Națională Ras din Emiratele Arabe Unite și Raiffeisenbank din România.

  1. Reprezentanți guvernamentali în slujba Moscovei

Peter Szijjártó este oficial prietenul Rusiei.

La 30.12.2021, Szijjártó Péter, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, a primit ”Ordinul Prieteniei”, la Moscova, de la omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru activitatea sa privind dezvoltarea legăturilor ruso-ungare. Acest ordin reprezintă cea mai înaltă recunoaștere pe care un cetățean străin o poate primi din partea Rusiei. Fondat în 1994, ”Ordinul Prieteniei” este acordat cetățenilor străini de către președintele Federației Ruse pe baza realizărilor în cooperarea reciprocă între națiuni.

Vizitele dese ale lui Szijjártó Péter în Rusia, așa cum reies din galeria de imagini ale Ambasadei Ungariei la Moscova:

Cele mai recente vizite ale lui Szijjártó Péter la Moscova:

  • 22.01.2021 – întâlnirea cu omologul rus, Serghei Lavrov, la Moscova, unde a declarat că: ”Ungaria a cumpărat din Rusia două milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului pentru a vaccina un milion de persoane;
  • 13.10.2021 – participarea la Săptămâna Energiei din Rusia, discuții cu miniștrii adjuncți ai Energiei, Alexander Zakana (din Rusia) și Zorana Mikhailovici (din Serbia), cu ministrul rus al Sportului, Oleg Matyicin, și cu ministrul rus al Sănătății, Mihail Murasko, cu care a convenit ca Ungaria să primească tehnologia necesară producerii vaccinului rusesc Sputnik V în viitorul apropiat. Potrivit oficialului ungar, conform negocierilor avansate, vaccinul rusesc ar putea fi produs în Ungaria începând de la sfârșitul anului 2022;
  • 31.01.2022 – întâlnirea la Moscova cu omologul Serghei Lavrov, problemele energetice și economice au fost temele de discuție: posibila extindere a acordului de cumpărare de gaze pe termen lung ruso-ungar; extinderea centralei nucleare de la Paks; probleme alimentare, spațiale, cooperarea în domeniul aviației și transportului feroviar, etc.

Ținând seama că ministrul Szijjártó Péter este, așa cum am mai spus în acest serial, și șef de servicii secrete, întrebarea fundamentală care trebuie să fie urgent pusă la București, la Bruxelles sau la Washington este aceasta: în ce calitate se duce atât de des și se întâlnește cu oficialii Moscovei dl Szijjártó Péter?

În calitate de ministru de externe sau în calitate de șef de serviciu secret?

 

PS: Pe 29 martie 2022, presa de la Budapesta relatează cum, prietenii lui Viktor Orban și Szijjártó Péter de la Kremlin sunt cei care au girat, ani de-a rândul, penetrarea sistemul de IT al Ministerului de Externe al Ungariei. Potrivit foștilor ofițeri de informații, „pe baza urmelor atacurilor cibernetice, operațiunile împotriva Ministerului de Externe al Ungariei sunt în mod clar susținute de grupuri de hackeri din serviciile secrete ruse. Acești hackeri lucrează pentru Serviciul Federal de Securitate, FSB, care a fost condus anterior de Putin, și pentru serviciul rus de informații militare, GRU”. Potrivit unor surse, „organele de stat maghiare le cunosc de mult, deoarece atacă constant rețelele guvernamentale de cel puțin un deceniu. Atacurile rusești din Ungaria sunt în mare parte legate de hack-uri împotriva altor țări NATO, iar membrii Alianței de Vest cooperează și împărtășesc în mod regulat informații în identificarea atacurilor. Odată cu ruperea rețelelor de afaceri externe, diplomația maghiară a devenit o carte practic deschisă pentru Moscova. Rușii pot ști dinainte ce gândesc afacerile externe maghiare și ce plănuiesc, iar toate acestea se întâmplă într-un moment foarte sensibil. Infestarea rusă a rămas activă înainte și parțial după invazia Ucrainei, în timpul actualelor negocieri de criză UE și NATO. Între timp, nu există semne că guvernul maghiar a protestat public împotriva Rusiei din cauza atacului, deși era la curent cu atacurile?”

Încă odată, întrebarea care se pune este aceasta: pentru cine lucrează, până la urmă, Viktor Orban și Szijjártó Péter?

(Va urma – în numărul de mâine vom vedea cum liderul Viktor Orban a colaborat de timpuriu cu Securitatea ungară și cum asta explică, de fapt, ascensiunea sa politică.)

 

*C. Ioana este absolventă a Masterului de Studii de Securitate al Universității din București și expert LARICS pe chestiunea maghiară.