Conducerea Primăriei Oradea recunoaşte disfuncţionalităţile apărute în aplicarea HCL Oradea 705/2009 privind instituirea taxei pentru neîntreţinerea faţadelor imobilelor din Centrul istoric. Cu toate acestea, mai marii municipalităţii refuză să-şi recunoască vină, aruncând responsabilitatea pe... calculator, care a "listat aiurea" înştiinţările de plată pentru aşa-zisa "contribuţie la reabilitarea faţadelor".

Bâlbâiala administraţiei locale cu privire la aplicarea taxei de întreţinere a faţadelor nu pare să fie un motiv de amânare a încasării acesteia pentru la anul. În primul rând, orădenii care au proprietăţi în perimetrul Centrului istoric au fost înştiinţaţi, în urmă cu o lună, că au de achitat, de la începutul anului, o "contribuţie la reabilitarea faţadelor". Această formulare a dus la o confuzie generală, contribuabilii vizaţi înţelegând că, dacă plătesc suma impusă, Primăria le va reface faţada. În realitate, este vorba despre o sancţiune a proprietarilor de imobile care nu şi-au reabilitat încă faţadele. De asemenea, modul în care s-a calculat taxa în funcţie de suprafaţa construită desfăşurată, a ridicat alte semne de întrebare. În plus, mii de orădeni care au apartamentele orientate spre curţile interioare s-au trezit că trebuie să plătească şi ei pentru faţadele nereabilitate ale imobilelor. Mai mult, proprietarii care şi-au reabilitat o parte din faţadă, dar ceilalţi vecini nu s-au conformat acestei obligaţii, vor trebui să plătească în solidar această taxă. În această stare generală de confuzie, atât din partea Primăriei, cât şi a cetăţenilor, au fost înregistrate nu mai puţin de 1.217 contestaţii. Surprinsă de valul mare de nemulţumiri, conducerea Primăriei a decis să le analizeze pe fiecare în parte şi a ajuns la concluzia că proprietarii de apartamente care nu au vizibilitate dinspre domeniul public, cu excepţia clădirilor de patrimoniu, nu trebuie să plătească această taxă. De asemenea, persoanele care locuiesc în imobile care fac obiectul unor procese în instanţă vor putea să conteste plata taxei. De asemenea, nu vor fi supuse taxei de faţadă nici acele clădiri din zona istorică a Oradiei care arată corespunzător, respectiv cele aflate în curs de reabilitare. "Vor fi admise acele contestaţii care se referă la poziţia apartamentului în imobil. Dacă apartamentul are vizibilitate spre domeniul public, atunci taxa trebuie plătită. Dacă nu, taxa nu se datorează. Excepţie fac doar clădirile monument în cazul cărora vor trebui să contribuie la refacerea faţadei toţi proprietarii de apartamente din clădire", a declarat Lucia Iacob, şefa Instituţiei Arhitectului Şef din cadrul Primăriei Oradea.
Termenul de plată a taxei este 30 septembrie şi, cu toate că nu au fost lămurite toate problemele semnalate, municipalitatea nu este de acord să amâne încasarea taxei, mai ales că debitul acesteia care se ridică la 2.208.365 lei. "Calculatorul, când a emis somaţia de plată, nu ştia dacă apartamentul e în curte sau nu. De asemenea, când a listat, a listat aiurea. Au fost clădiri unde unii dintre proprietari au primit înştiinţări de plată, iar alţii nu au primit. Angajaţii Serviciului Impuneri şi cei de la Instituţia Arhitectului Şef vor verifica fiecare situaţie în parte", a recunoscut viceprimarul Gheorghe Carp, care a refuzat ideea implementării acestei hotărâri de consiliu.

În perimetrul Centrului istoric, din cele 3.518 clădiri, 1.744 au faţada neîntreţinută. Aceste clădiri sunt deţinute în proprietate de 5.726 persoane fizice, respectiv 455 persoane juridice. Calculele efectuate au scos la iveală faptul că persoanele juridice ar trebui să verse la bugetul local 868.563 lei, iar contribuţia persoanelor fizice se ridică la 1.339.802 lei. Sumele încasate sunt infime, 25.978 lei de la 30 de persoane juridice, respectiv 90.091 lei de la 420 de persoane fizice.