Trecutul gri şi uitat al unui mare fotbalist - Stadionul Municipal poartă numele unui informator al Gestapoului?!
Stadionul Municipal Oradea a primit în noiembrie 2008 denumirea de "Iuliu Bodola", ca un omagiu adus unui celebru jucător de fotbal din perioada interbelică. Un amănunt interesant a fost "uitat" însă atât de biografii săi, cât şi de oficialităţile oraşului, atunci când au întocmit documentaţia pentru denumirea Stadionului: Iuliu Bodola a fost arestat în iarna anului 1945 ca agent al Gestapoului nazist.
Iuliu Bodola a jucat aproape 11 ani la Oradea, devenind campion al Ungariei cu CAO (Clubul Atletic Oradea), dar şi campion al României cu Venus Bucureşti. Sportivul a jucat atât pentru echipa naţională a României cât şi a Ungariei. Şi, din câte se pare, şi pentru cea a Gestapo-ului nazist...
"Pentru delicte fasciste a fost deţinut (reţinut - n.r.) cunoscutul fotbalist Iuliu Bodola", anunţa ziarul "Viaţa Nouă" din Oradea pe 16 februarie 1945. "Poliţia de stat din Cluj a deţinut ieri şi excortat la Oradea pe cunoscutul fotbalist de profesiune Iuliu Bodola din CAO. Iuliu Bodola a fost în serviciul Gestapoului, a denunţat mai multe persoane pentru a-şi însuşi averea acestora (probabil evrei - n.r.). Din cassa unei întreprinderi la care a fost câteva zile angajat ca conducător, şi-a însuşit o sumă mare de bani. După eliberarea (eliberarea Oradiei de trupele fasciste pe 12 octombrie 1944 - n.r.) a fugit şi s-a ascuns la Cluj, dar la adresa poliţiei din Oradea - poliţia din Cluj-Napoca a dat de urma sa şi la deţinut (reţinut - n.r.). Bodola este deţinut în arestul poliţiei din Oradea unde aşteaptă desbaterea cauzei sale."
Ziarul nu mai revine cu precizări despre "cazul Bodola", deşi era o vedetă în epocă. Cel mai probabil, fotbalistul a primit pedeapsa minimă, beneficiind în aprilie 1945 de un decret de amnistie generală iniţiat de Ministrul Justiţiei, Lucreţiu Pătrăşcanu. Decretul semnat de regele Mihai I a fost dat ca o măsură de clemenţă cu ocazia reinstalării autorităţii româneşti în Ardealul de Nord, în primăvara aceluiaşi an.
Relevant este şi faptul că la meciul amical dintre Ungaria şi România disputat pe 30 septembrie 1945 la Budapesta, internaţionalul Bodola nu apare în niciuna dintre formaţii. Partida respectivă s-a încheiat cu scorul de 7-2 în favoarea Ungariei (3-1 la pauză).
O iniţiativă a UDMR
Cel care a iniţiat în urmă cu doi ani demersul în legislativul local a fost consilierul UDMR Delorean Iuliu. Alesul şi-a motivat propunerea prin faptul că "Iuliu Bodola s-a remarcat ca o personalitate deosebită între jucătorii echipei de fotbal CA Oradea" şi că a avut prestaţii importante în Divizia A de fotbal şi la echipa naţională. Raportul întocmit apoi de specialiştii Direcţiei Juridice a Primăriei primeşte avizul Comisiei Judeţene de Atribuire de Denumiri din care au făcut parte mai multe personalităţi locale. În această comisie propunerea lui Delorean a fost susţinută de Szabo Odon, din partea Muzeului Ţării Crişurilor, care a prezentat istoricul lui Bodola, omiţând episodul arestării. Întreaga documentaţie prezentată de Odon s-a rezumat la un simplu extras de pe internet de pe pagina romaniansoccer.ro-players-Iuliu Bodola. Comisia Judeţeană a votat în unanimitate propunerea ca stadionul să primească numele fotbalistului.
Mihai Groza s-a opus
În şedinţa Consiliului Local din 27 noiembrie 2008, propunerea a intrat pe ordinea de zi. Fostul primar interimar Mihai Groza a fost singurul consilier local care s-a opus acordării denumirii "Iuliu Bodola", cerând ca stadionul că se numească simplu, "Municipal". Propunerea sa a căzut, hotărârea fiind adoptată cu 20 de voturi pentru şi cinci abţineri în varianta propusă de Delorean.
Cine a fost Bodola
Iuliu Bodola s-a născut la Braşov pe 26 februarie 1912 şi a decedat în septembrie 1992 în Ungaria. Fotbalistul a jucat pentru România la campionatele mondiale de fotbal din 1934 din Italia şi 1938 din Franţa, iar în perioada 1940-1948 a jucat pentru Ungaria. Pentru o lungă perioadă de timp a fost golgheterul naţionalei române cu 30 de goluri în 48 de meciuri jucate - ambele recorduri fiind doborâte mai târziu de Gheorghe Hagi, primul şi Mircea Lucescu, al doilea. În echipa Ungariei a jucat între 13 meciuri între 1940-1948, înscriind patru goluri. Atacantul a fost golgheter al României în 1939 şi 1940 şi golgheter al Ungariei în 1944. La CAO a început să joace din sezonul 1929-1931, apoi din 1932 până în 1937 când se transferă la Bucureşti. După Dictatul de la Viena din 30 august 1940 se întoarce la CAO unde activează până în 1944. În fişa "tehnică" a jucătorului se reţine că între anii 1945-1946 a jucat la Ferar Cluj, iar din 1947 până în 1949 a jucat în Ungaria la MTK Budapesta.
Urmeaza a fi publicate si alte detalii, aveti putina rabdare. Cei care vor doar sa injure, pot sa o faca in continuare
LOC DE INJURAT, SAU LOC DE ZBIERAT , SAU LOC DE PIERDUT VREMEA SPUNE-TI CUM VRETI DAR NU MAI FOLOSITI BANI DIN TAXE SI IMPOZITE PENTRU CE SE FACE ACOLO !!!!!!!!
De acord cu propunerea!!! Plusez ca stadionul sa mai aiba inca un nume, de rezerva, ca la fotbal: Ovi Lazar sau Lazareanu!! Peluza sud sa se numeasca Danut Lupu, iar cea nord Muzsnai si numa crisana sa scrie de meciurile fc bihor, la select. Pretinii stiu de ce…
Daca a fost un mare fotbalist nu inseamna ca nu a facut si magarii la viata lui. Peste cativa ani o sa punem nume la stadion Adi Mutu, de ce nu, ce conteaza ca a tras pe nas? Chiar daca au numit stadionul asa, macar sa stim ce e cu Bodola asta, a fost ciripitor sau nu? Sa faca bine Crisana sa continuie investigatiile in caz.
Sovinism ??? Mai capete infierbantate si pline de ura! Nimeni nu-l acuza pe Bodola ca a fost nazist, pur si simplu este facuta publica o stire din 1945. Cine a judecat aici, mai aruncatori cu ?? Cazul ar trebui sa serveasca drept exemplu domnilor consilieri, sa nu se mai arunce cu capul inainte cand iau o decizie. Suntem de rasul lumii, se gasesc catziva postaci sa urle din gura de sarpe cand se publica ceva deranjant, sensibilicosii de cacao…
Baiatule, numai fii asa vehement. Iti spun din sursa sigura ca multe din documentele politiei sau arhivele de la Tribunal sunt disparute in perioada aia. Cea mai mare parte s-au deteriorat in beciurile fostului sediu al Tribunalului, altele au fost fost sustrase. Apoi sa sti ca tovarasii comunisti au primit in randurile lor multe persoane cu pete, le-au reciclat pentru ca le erau de folos, cazul bodola nu e singular in epoca.
Cand au numit strada Antonescu actuala Primariei, au sarit in sus o gramada: ca a fost criminal de razboi. Si pe el l-au arestat si impuscat apoi comunistii. AU facut bine? Nu stiu, dar stiu ca in ARdeal si Oradea legea o faceau ungurii sub ocupatia trupelor sovietice, daca si-au platit polite, au facut-o intre ei, sa le fie de bine. Pe mine ca roman care respect ungurii, ma deranjeaza denumirea data stadionului Municipal. De ce nu se poate numi Nicolae Kovaci,oradean get beget, sau Emerichi Jenei, de ce nu? Inca ceva: aici nu este vorba de sovinism, doar mintile intunecate de ura pot sustine asta, si chiar comunistii de atunci au combatut sovinismul. Pentru cine nu stie, sa verifice arhivele...
Interesant articol, deranjant de interesant. Trebuie facuta lumina in acest caz, fara discutie, meritul crisanei ca a redeschis acest dosar. Ar fi bine sa se implice si istoricii aici. O intrebare legitima:de ce a plecat bodola in ungaria dup 45, cand intre razboaie a stat bine mersi in romania, jucand in echipa nationala? precis avea ceva probleme pe aici...
Pentru nevroticii care se tot intreaba cui foloseste articolul: trebuie sa"foloseasca" ori sa informeze?! Nu exista nicaieri o acuzatie de nazism, se repune pe tapet un subiect sensibil care trebuie clarificat. AR trebui dat uitarii sau ignorat pentru ca deranjeaza??
eu daca as putea as formula plangere penala impotriva ta pentru acest articol daca nu aduci probe fundamentate cer consiliului local oradea sa porneasca actiune pentru instigare si sovinism
eu daca as putea as formula plangere penala impotriva ta pentru acest articol daca nu aduci probe fundamentate cer consiliului local oradea sa porneasca actiune pentru instigare si sovinism
exact, cui foloseste articolul? cu ce scop se loveste in imaginea unui mort si pe ce baza afara de niste presupuneri si acuzatia dintr-un moment cand toata lumea putea fi saltata de pe strada pt orice acuzatie?
oameni buni, comunistii, imediat dupa preluarea puterii au arestat sau au pus pe lista neagra orice "element incompatibil", asta nu inseamna ca omul era nazist. era o denumire generica folosita in acea perioada pt procesele staliniste de 2 bani
Articol de cacao, ca si autorul. Baiete, mai bine daca scrii si tu despre tuie, constructii, sau ...centuriste, ; e la moda si poate la asa ceva te pricepi. O singura intrebare: Cui foloseste acest articol????