Un "nonconformist" la şefia PNA
Propus să urnească piatra de moară a corupţiei
Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a anunţat, ieri, că îl va propune pe procurorul clujean Dan Morar ca procuror general al Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), pentru celelalte posturi vacante urmând să fie făcute propuneri peste o lună, în urma unei selecţii deschise oricărui procuror.
Numele lui Daniel Marius Morar (38 de ani) a fost vehiculat ca posibil procuror general al PNA încă din momentul în care a început să se vorbească despre o posibilă schimbare a conducerii acestei instituţii. Născut în localitatea Noslac din judeţul Alba, Morar face parte din "noul val" de tineri magistrati, care s-au distins prin acţiuni curajoase inclusiv împotriva unor colegi "îmbătrâniţi" în sistem. S-a remarcat în activitatea pe care a avut-o ca procuror prin delimitarea totală faţă de factorul politic, lucru nereuşit de multi dintre magistraţii care activează în sistemul judiciar românesc. Daniel Morar a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj şi, ulterior, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj-Napoca. O perioadă, a fost delegat la Parchetul de pe lângă ICCJ. Procurorul clujean a demisionat în anul 2002 de la şefia Secţiei de Urmărire Penală, în semn de protest faţă de numirea la conducerea Curţii de Apel Cluj-Napoca a procurorului Dănila Suciu. Doi ani mai târziu, în 2004, Suciu a fost surprins aplaudând plin de vervă lansarea candidaturii lui Ioan Rus, din partea PSD, pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Supranumit "procurorul aplaudac", acesta a fost înlocuit ulterior din functie.
Procurorul Morar este cel care a instrumentat dosarul fostului magistrat Viorel Burzo, cel al lui Liviu Ciupe, fost director al Regiei de Drumuri şi Poduri Cluj, membru marcant al Partidului Democrat în Bistrita-Năsăud, dar şi dosarul "Alimentara", în care fostul primar Gheorghe Funar a fost acuzat de abuz în serviciu, mai are în palmares dosare importante precum Gabriel Bivolaru (Bancorex), Mircea Hosu (Dacia Felix) sau Viorel Popa (Cibela Grup) şi alte dosare de evaziune fiscală.
Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a propus, săptămâna trecută, revocarea conducerii PNA (şase procurori) şi a doi magistraţi de la PICCJ, în baza noilor prevederi legislative referitoare la reforma justiţiei.
Potrivit declaraţiei de avere, Morar deţine un teren intravilan de 305 metri pătraţi în Cluj Napoca, o casă de locuit în acelaşi oraş (dobândită în 2001 şi deţinută împreună cu soţia) şi un autoturism Opel Vectra din 1995. În aprilie 2005, procurorul a vândut un teren forestier de o mie de metri pătraţi, pentru care a obţinut 50 de milioane de lei. Procurorul Morar are de plătit două credite bancare: unul de 8.000 de dolari obţinut în 2001 (pe cinci ani) şi altul de 10.000 de dolari obţinut în 2003 (pe zece ani), iar venitul său obţinut din salariul de procuror în 2004 s-a ridicat la aproape 290 de milioane de lei. Soţia lui, care este avocată, a obţinut un venit de peste 500 de milioane de lei, în 2004, conform aceleiaşi declaraţii de avere.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.