Ieri, la Primăria Oradea a avut loc deschiderea ofertelor firmelor interesate de construcţia campusului şcolar pentru Colegiul Economic "Partenie Cosma" şi Grupul Şcolar "Vasile Voiculescu". Deşi consilierii locali au adoptat în urmă cu câteva săptămâni o hotărâre prin care firmele care nu-şi execută la termen lucrările sau le execută prost nu vor mai putea participa la licitaţii, pentru construcţia campusului, comisia constituită la nivelul Administraţiei Imobiliare Oradea a acceptat înscrierea în cursă a firmelor Selina şi MBS Group. Oferta firmei Selina a fost de 39,7 milioane lei, în timp ce oferta firmei MBS Group, intrată în asociere cu SC Euro Civ Cons şi SC Constructorul Sălard, a fost de 39,8 milioane lei.

Toate acestea se află de ani buni pe lista firmelor abonate la bani publici. Mai mult, într-un raport al Curţii de Conturi, prezentat consilierilor locali luna trecută, se arată că, în repetate rânduri, conducerea AIO a decontat firmelor MBS Group, SC Euro Civ Cons şi SC Constructorul Sălard sume de bani, în condiţiile în care acestea nu au executat lucrările contractate sau le-au executat cu vicii. Astfel, pentru investiţia din Orăşelul copiilor, care a fost încredinţată firmei MBS Group, s-a acceptat decontarea unor sume mai mari decât cele legal datorate (decontarea materialelor în baza situaţiilor de lucrări s-a făcut cu valori mai mari decât cele cuprinse în facturile de provenienţă), valoarea prejudiciului fiind de 14.396 lei. Firmei SC Eurociv Cons, care a executat lucrări la Grădiniţa nr. 44, i s-au acceptat la plată cantităţi nereale de materiale în valoare de 1.438 lei. O sumă impresionantă, 9.271 lei, a fost achitată ilegal firmei SC Constructorul Sălard, care a efectuat lucrări de reparaţii capitale la Şcoala "Oltea Doamna". Firmele amintite pot fi incluse şi pe lista celor care nu-şi execută la termen lucrările. De asemenea, firmei MBS Group i se poate imputa că lucrările încredinţate ascund o serie de vicii de execuţie. Ultima lucrare încredinţată, amfiteatrul din Orăşelul copiilor, este o dovadă în acest sens. Aici, chiar înainte ca lucrarea să fi fost recepţionată vopseaua începuse să crape pe pereţi.

Cu toate acestea, firmelor amintite li se permite să participe la execuţia unui astfel de proiect. Mai mult, conducerea AIO nici nu pare interesată să aplice hotărârea de CLO privind interzicerea participării la licitaţii a firmelor care nu înţeleg să-şi onoreze contractele aşa cum trebuie.