A devenit deja o obişnuinţă ca de la lună la lună consilierii judeţeni să "omologheze" câte un record în ceea ce priveşte timpul alocat dezbaterii proiectelor pe ordinea de zi. Recordul actual este de 9 minute, timp pe care consilierii îl obţin sărind peste dezbaterile proiectelor de pe ordinea de zi.

Nici şedinţa de ieri nu a ieşit din acest tipar, toate cele 13 proiecte aflate pe ordinea de zi trecând fără nicio obiecţie prin maşina de vot. Chiar dacă pe agenda şedinţei se regăseau puncte importante, ca rectificarea de buget sau lucrările de demolare pentru eliberarea amplasamentului viitorului spital judeţean de urgenţă, consilierii au preferat să treacă cu vederea aceste probleme majore pentru comunitate, votând fără nicio dezbatere materialele. La fel de ignorată a fost şi propunerea privind realizarea unei societăţi pe acţiuni în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar situat pe strada Universităţii. Noua afacere imobiliară survine după ce, în 2006, CJ Bihor s-a lepădat de 48.000 mp, la un preţ derizoriu, de 2,5 milioane euro, în favoarea firmei Selina, pentru construirea a 4.000 de apartamente la preţuri accesibile. Programul social iniţiat de preşedintele Kiss Alexandru s-a transformat peste noapte într-o afacere imobiliară pentru cei cu bani. Dacă, iniţial, se vorbea de un preţ al locuinţelor de 300 euro/mp, acum în cartierul Luceafărul s-a ajuns ca un mp de contrucţie să coste de patru ori mai mult. Situaţia pare să se repete, aleşii judeţeni punând bazele unei noi afaceri imobiliare. CJ Bihor are în proprietate pe strada Universităţii 140.000 mp de teren pe care este dispus să-l încredinţeze unei firme în vederea dezvoltării unui nou "proiect imobiliar". Potrivit consilierului UDMR, Szabo Odon, mâna dreaptă a lui Kiss, terenul în cauză a şi fost evaluat la peste 80 de euro/mp. În aceste condiţii, cei 140.000 mp ar aduce la buget peste 11 milioane euro. Deşi proiectul are în vedere înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni în care CJ Bihor să fie acţionar, consilierii judeţeni nu s-au arătat interesaţi să obţină informaţii suplimentare despre cum se va derula această afacere. Un alt proiect de hotărâre peste care consilierii au sărit este cel cu privire la terenul alocat pentru construcţia viitorului spital de urgenţă. Astfel, pentru noua investiţie se alocă o suprafaţă de 35.000 mp, pe Calea Aradului nr. 2, şi alţi 36.891 mp, pe strada Abatorului nr. 2. De asemenea, tot pe strada Abatorului, se alocă 2.500 mp pentru viitorul sediu al Serviciului de Ambulanţă Bihor. Pe strada Abatorului îşi desfăşoară, în prezent, activitatea Facultatea de Ştiinţe Politice, care va trebui să elibereze în curând spaţiile, în condiţiile în care, tot ieri, consilierii judeţeni au aprobat demolarea construcţiilor existente pe cele două suprafeţe în vederea demarării, în acest an, a lucrărilor pentru viitorul spital de urgenţă.

Tot fără nicio obiecţie, consilierii au aprobat realizarea unui împrumut în valoare de 44.859.000 lei pe o perioadă de 20 de ani. Cea mai mare sumă, 40 milioane lei vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea sediului Muzeului Ţării Crişurilor, iar 4,8 milioane lei - pentru modernizarea drumului judeţean Ciumeghiu-Ghiorac.