"Unele consilii locale confundă patrimoniul cooperaţiei de consum cu cel public"
- susţine Ioan Berdea, preşedintele Federalcoop Bihor
Cooperaţia de consum îşi desfăşoară activitatea în judeţul Bihor prin 39 cooperative de consum, 3 societăţi comerciale de producţie şi prestări servicii, organizate pe baza Legii nr. 31/1990, şi 6 întreprinderi, dintre care 2 de producţie prestări şi 4 comerţ cu ridicata. Obiectul principal de activitate este comerţul cu amănuntul - produse alimentare şi nealimentare, alimentaţie publică, producţie şi prestări servicii şi achiziţii produse alimentare. Activitatea se desfăşoară în 596 de unităţi comerciale cu amănuntul şi alimentaţie publică şi 83 de producţie prestări servicii. Din anul 1996, cooperaţia de consum a funcţionat după Legea nr. 109/1996, până la data de 4 martie 2005, când a intrat în vigoare Legea nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei. Această lege a generat o serie de animozităţi în rândul membrilor cooperatori, motiv pentru care am încercat să desluşim imperfecţiunea actului legislativ cu ajutorul preşedintelui Federalcoop Bihor, dl Ioan Berdea.
- Legea nr.1/2005 reglementează cadrul general de organizare şi funcţionare a cooperaţiei, urmând ca pentru fiecare cooperaţie - consum, meşteşugărească etc - să se elaboreze legi speciale sectoriale. Este o lege imperfectă, pentru că nu clarifică în totalitate problemele cooperaţiei, ba mai mult, prin unele articole, le şi complică. Cu toate acestea, noi trebuie să le aplicăm. În vederea respectării prevederilor Legii nr. 1/2005, în această perioadă, la cooperativele de consum au loc adunări generale extraordinare, care au ca scop reorganizarea activităţii cooperaţiei conform prevederilor stabilite prin lege.
- Care ar fi cele mai importante prevederi prevăzute de legea în cauză?
- Prima vizează patrimoniul cooperaţiei. Acesta se compune din parte divizibilă, parte a patrimoniului societăţii cooperative care cuprinde valoarea părţilor sociale emise în schimbul aportului membrilor cooperatori la capitalul social, precum şi dividendele cuvenite membrilor cooperatori. O altă prevedere se referă la partea indivizibilă, care este parte a patrimoniului societăţii cooperative, acumulat de acesta în decursul activităţii, mai puţin partea divizibilă, care nu poate face obiectul distribuirii sau dobândirii între membrii cooperatori. Conform articolului 7, aliniatul 2 din lege, societatea cooperatistă este un agent economic cu capital privat.
- Care este capitalul social minim al unei astfel de societăţi cooperative?
- Capitalul social este variabil şi nu poate fi mai mic de 5 milioane lei, iar o parte socială este minimum 100 mii lei. În societăţile cooperative de gradul I, membrii au drepturi egale de vot, fiecare având un singur vot, indiferent de numărul părţilor sociale deţinute.
- Cine poate fi membru cooperator?
- Orice persoană fizică care a împlinit vârsta de 16 ani. Nu pot fi membri persoanele care sunt incapabile şi au fost condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni de corupţie, spălare de bani, evaziune fiscală, gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită. Membrii cooperatori au obligaţia să nu fie în acelaşi timp membri în societăţi cooperative concurente şi să nu execute acelaşi comerţ sau altul concurent pe cont propriu ori în contul altei persoane. Având în vedere că, în ultima perioadă şi mai ales de la promulgarea Legii nr. 1/2005, unele consilii locale confundă patrimoniul cooperaţiei de consum cu cel public, le facem cunoscut prevederile articolului 7 şi 64 din Legea nr.1/2005, care precizează că societatea cooperativă este un agent economic cu capital privat, proprietatea societăţii cooperative este privată şi fac un apel în special la domnii primari pentru a prezenta în consiliile locale prevederile Legii nr. 1/2005 sau să fim invitaţi la şedinţele de consilii locale, dacă este cazul, pentru a evita discuţii neprincipiale cu conducătorii cooperaţiei de consum din zonă, inclusiv înaintarea unor procese la instanţele de judecată. De asemenea, având în vedere caracterul privat al cooperaţiei de consum, domnii primari care nu sunt membri cooperatori pot fi invitaţi la adunările generale ale cooperativelor de consum, dar nici într-un caz nu pot să numească sau să impună conducători şi membri în consiliile de administraţie ale cooperaţiei de consum ori să participe la vot.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.