Începând de ieri, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 poate fi consultat de orice contribuabil, urmând ca până pe data de 2 martie a.c., când este programată o dezbatere publică, orădenii nemulţumiţi să vină cu amendamente. Până la mijlocul lunii martie, consilierii orădeni vor trebui să aprobe în şedinţă acest document.

Faţă de execuţia anului trecut, bugetul municipiului Oradea prevede o creştere a veniturilor de 27%. Potrivit informaţiilor oferite ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către viceprimarul Biro Rozalia, în acest an ar trebui să avem de cheltuit 625.827.350 lei. Există însă unele rezerve cu privire la alocaţiile ministeriale, încasarea taxelor speciale, care sunt pe punctul de a fi atacate în contencios, respectiv neachitarea de către Tony Construct a sumelor datorate pe terenul de pe str. Ogorului. Un alt aspect negativ este faptul că, faţă de anul trecut, veniturile proprii scad cu 8%. Cheltuielile operaţionale reprezintă în acest an 57%, iar cele cu investiţiile au crescut la 43%. Potrivit proiectului de buget, sumele cele mai mari pentru investiţii sunt alocate Companiei de Apă Oradea, Direcţiei Tehnice, în timp ce 19% reprezintă cofinanţarea proiectelor europene. La fel ca şi în anii precedenţi, FC Bihor va beneficia de sprijinul municipalităţii orădene, suma prevăzută în buget ridicându-se la 1,5 milioane lei, în timp ce pentru întreţinerea bazelor sportive se alocă 1,6 milioane lei. CSM Oradea va avea alocat în acest an de la bugetul local 5,2 milioane lei. Pentru salubrizare se vor aloca 10 milioane lei, cu 21% mai mult decât în 2009, pentru iluminat este prevăzută suma de 5 milioane de lei, iar pentru spaţii verzi - 3,6 milioane lei, cu 8% mai puţin decât s-a cheltuit anul trecut. În ce priveşte susţinerea organizaţiilor nonguvernamentale, în acest an sumele alocate vor fi cu 8% mai mici. Ca de fiecare dată, în fruntea alocărilor se numără cultele, cu suma de 1 milion de lei, urmate de Casa de Cultură, căreia i se va aloca suma de 620.000 lei pentru pregătirea unor programe culturale. Pentru proiectele de cultură este prevăzută suma de 300.000 lei, pentru proiectele de tineret - 200.000 lei, iar pentru cele de mediu - 95.000 lei. Chiar dacă încă din 2008 a fost lansat proiectul de restaurare a câtorva clădiri monument din Oradea, anul trecut în acest sens nu a fost făcut niciun pas. Administraţia locală promite că în 2010 se va avea în vedere finanţarea parţială a lucrărilor de reabilitare a faţadelor de la Casa Darvas-La Roche şi Palatul Fusil. "Pentru Palatul Moskovitz s-a găsit un investitor, care, în schimbul podului, va restaura faţada clădirii. Un astfel de parteneriat se doreşte a fi dezvoltat şi pentru Palatul Ulman. În toate aceste imobile avem cote părţi din clădire. Excepţie face Sinagoga Neologă, care aparţine Comunităţii Evreieşti, şi acest monument urmând a fi reabilitat", a declarat viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia.

Toate aceste aspecte vor putea fi consultate pe site-ul Primăriei Oradea, iar pe data de 2 martie va avea loc o dezbatere publică. Până la mijlocul lunii martie, consilierii orădeni vor trebui să aprobe în şedinţă acest document.