Anul 2020 a reprezentat pentru Rock Filarmonica Oradea o gură de aer, un timp dedicat creației interioare, o eliberare de tensiunile veșnice ale ultimilor ani, când nu era săptămână în care artiștii noștri să nu aibă o ieșire, un eveniment artistic sau cultural...

În ultimii cinci ani, Rock Filarmonica Oradea a evoluat mai mult în afara urbei, încercând să ducă Sonetul Muzical, această invenție genială – în marginea sonetului - ca formă fixă de exprimare, pe toate meleagurile țării, ca, mai apoi, să treacă granițele. Restricțiile impuse de pandemie au făcut ca doar manifestarea concertistică „Give peace a chance, 2020” a Rock Filarmonicii Orădene, de la Palatul Baroc, să prindă viață pe 6 august. Fiind un concert rock comemorativ cu tradiție (26 de ediții), artiștii noștri s-au organizat păstrând normele legale impuse, însă stresul organizării sub această tensiune le-a luat multă energie.

Recital live pe Facebook

„Anul trecut, am debutat cu un recital live pe Facebook, la 13 aprilie, ziua în care C.D. Zeletin, traducătorul lui Michelangelo Buonarroti, ar fi împlinit 85 de ani – am prezentat volumul doi (primul a fost editat în 2015 și dedicat tot lui Zeletin) de sonete muzicale italiene, 85 de lucrări noi, și s-au interpretat cântece pe versuri ale unor autori italieni renascentiști, melodii scrise de Florian Chelu Madeva. Întâmplarea interesantă este că Zeletin a trecut în eternitate chiar în 18 februarie, în aceeași zi în care ne-a părăsit și Michelangelo. Ulterior, am mai elogiat doi autori importanți în cultura română: Lucian Blaga (9 mai 2020) și Mihai Eminescu (15 iunie 2020), tot în formulă live pe Facebook, respectiv am realizat filmări pentru „Sistemul Tipologic al Colindei Românești“, interpretând colinde de primăvară și de Paști”, ne-a mărturisit Alexandrina Chelu.

La limita legii, artiștii de la Rock Filarmonica Orădeană au acceptat câteva invitații unde să  interpreteze din realizările proprii - sonete, colinde, cântece evreiești - dar nu în organizare proprie, ci a altor instituții sau asociații culturale.

„Am realizat, în premieră, două videoclipuri, din repertoriul „Sonet Muzical Evreiesc“, un proiect început de aproximativ patru ani, și constatând cu bucurie că, în marginea sonetelor italiene, franceze și engleze, singura etnie care a înțeles și a apreciat cu adevărat realizările noastre în marginea culturii proprii, au fost evreii. Putem constata din aceasta că un popor, cum este cel evreu, greu încercat în istorie și care a știut să se mențină unit prin religie, educație, cultură și asistență socială, are capacitatea de a-i aprecia sincer pe cei care realizează ceva în marginea culturii acestuia”, a mai spus Alexandrina Chelu.  

În ciuda pandemiei, și-au păstrat spiritul viu

După numeroasele luni de pandemie, în care apropierea umană a fost limitată total, familia de artiști de la Rock Filarmonica Oradea a fost invitată, la sfârșitul anului 2020, să interpreteze colinde de Crăciun în biserici ortodoxe și piese evreiești cu ocazia sărbătorii de Hanukkah, ceea ce le-a adus bucurie și le-a încântat sufletul. În tot acest timp, artiștii noștri și-au păstrat spiritul viu, ocupându-se de creația culturală reală, în mod intim, prin editarea a trei volume, al căror autor este Florian Chelu Madeva: „Sonet“, antologie de limbă italiană, partea a II-a, „Frontul Roșu“ – Avram Steuerman Rodion – reeditare cu semnificative îmbunătățiri – și „Sonet Muzical“ – Avram Steuerman Rodion (cele 139 de sonete ale autorului român-evreu, scrise în Primul Război Mondial, au fost așezate pe muzică tot de Florian Chelu). Toate aceste volume sunt datate: Oradea, 2020.

Pentru Rock Filarmonica Oradea, există și în acest an proiecte de continuare a ideii de Sonet Muzical, artiștii pregătind, astfel, volumul VIII de Sonete Muzicale Românești, Sonetul Evreiesc Românesc, Sonetul Feminin Românesc, precum și o regândire a Sonetului European.

„ Mergem cu încredere înainte, și suntem siguri că vom depăși această situație de criză, însă, pe lângă încredere și creație, prin păstrarea activității active...”, a conchis interlocutoarea noastră.